Görüş Bildir
Haberler
Okuma Alışkanlığı Kazanmak İsteyenler İçin Her Çeşit Zevke Göre 14 Kısa Öykü Kitabı

Okuma Alışkanlığı Kazanmak İsteyenler İçin Her Çeşit Zevke Göre 14 Kısa Öykü Kitabı

Erkam Evlice
05.08.2017 - 14:19

Bazen hayat telaşı, bazen odaklanamamak... Şu koşuşturmacalı hayatlarımızda artık kitap okumak bir lüks haline gelmiş olabilir. Fakat bazen de sorun size hitap eden eseri bulamamanız oluyor.

Edebiyatın en keyifli alanlarından biri olan kısa öykülerin, en güzel ve farklı şekillerde bizlere ulaştığı bu 14 eseri sizlere şiddetle tavsiye ediyoruz. Siz de konusu itibariyle size en uygun olanı seçin ve okumaya başlayın!

Açıklamalar, yayınevinin tanıtım bültenlerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aşk Konuştuğumuzda Ne Konuşuruz - Raymond Carver

1. Aşk Konuştuğumuzda Ne Konuşuruz - Raymond Carver

Yaşamın acı yüzüyle bu kadar erken tanışmasaydı, kuşkusuz yine yazar olurdu ama hiçbir zaman okurları tarafından böyle sahiplenilmezdi Raymond Carver. Gençlerin haytalık yapıp havai aşklar kovaladığı yaşlarda o evli ve iki çocuk babasıydı. Hayatı öğrenmenin yolu, bulduğu her işte çalışmaktı. Benzincide çalıştı, hademelik, garsonluk yaptı. Yaşananlar, kâğıda döküldüğünde bazen Çehov tadındaydı, bazen Kafka... İnsanların yaşamlarında barınan, gizlenen öyküleri, yalın, gerçekçi, acıtan şiirsel bir dille yansıttı. Yenilenler içkiye sığınırken, kısa öykü türünü yeniden var eden Carver, her başarısında içti, çok içti, ölümüne içti...

2. Sevgili Hayat - Alice Munro

2. Sevgili Hayat - Alice Munro

Alice Munro'nun kitabının sonunda 'Final' başlığı taşıyan bir bölüm var. Bu bölümün girişinde, 'Bu kitaptaki son dört parça pek hikâye sayılmaz. Bu anlatılar, bazen gerçeği tamamen aktarmasa da duyguları ve tamamen gerçek olayları yansıtan otobiyografik çalışmalar. Onların kendi yaşamım hakkında söyleyeceğim ilk ve son ve gerçeğe en yakın şeyler olduğuna inanıyorum,' diyen yazar, kendi geçmişi ve ailesiyle birlikte yaşadığı günlere ait anılarını aktarıyor. Bu bölüm belki de kitaptaki bütün hikâyelerden çok daha duygu yüklü bir edebiyat örneği sunuyor.

3. Muhteşem Vahşi Dünya - Andrey Platonov

3. Muhteşem Vahşi Dünya - Andrey Platonov

Tıpkı bir kahramanının ufak tefek ihtiyar bir kadını 'sonsuz değerini kavrayarak' kucağında taşıması gibi, Platonov da insanın, doğanın, tüm canlıların sonsuz değerini kavrayan ve bunu her satırında okura hissettiren bir yazar. Dahası, tanık olduğu onca kötülüğe, yaşadığı onca zorluğa rağmen insanın içindeki iyiliğe, paylaşmanın ve dayanışmanın gücüne inancını asla yitirmemiş bir yazar. İşte bu yüzden okur üzerinde dönüştürücü, sağaltıcı bir etki bırakıyor öyküleri: Hayat gailesi içinde unutmaya meylettiğimiz asıl önemli şeyleri bize o benzersiz üslubuyla, bin haykırışa bedel bir fısıltıyla hatırlatıyor.

4. Ufak Tefek Olaylar - Daniil Kharms

4. Ufak Tefek Olaylar - Daniil Kharms

'Ne gözleri ne de kulakları olan kızıl saçlı bir adam vardı. Ne de hiç saçı olduğundan ona kuramsal olarak kızıl saçlı adam deniyordu. Konuşamıyordu, ağzı yoktu çünkü. Burnu da yoktu. Kolları ya da bacakları bile yoktu. Midesi yoktu, sırtı yoktu, omurgası yoktu, iç organları falan da yoktu. Hiçbir şeyi yoktu! Bu yüzden kimin hakkında konuştuğumuzu bile bilmiyoruz.

En iyisi onun hakkında daha fazla konuşmamak.'

5. Dost Yaşamasız - Vüs'at O. Bener

5. Dost Yaşamasız - Vüs'at O. Bener

Modern Türk öyküclüğünde 'altın kuşak' olarak tanımlanabilecek 1950 kuşağının önde gelen isimlerinden birisidir Vüs'at O. Bener. 1950'de New York Herald Tribune gazetesi ile Yeni İstanbul gazetesinin ortaklaşa düzenledikleri öykü yarışmasında 'Dost' adlı öyküsüyle adını duyurdu. Yarım yüzyılda ortaya koyduğu az sayıdaki öykü, roman ve oyunlarla edebiyatımızda etkili ve saygın bir yer edindi. 

Bener, konuşma dilini tüm doğallığıyla, ona yoğunluk kazandırarak kullanır. Behçet Necatigil, onun için 'Gerçekleri aydınlıktan uzaklaştırıp soyutlamaları götürme çabaları ve anlatışındaki yeniliklerle çağdaşı hikayecilerden ayrı bir yol tuttu' der.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Her Çıkışın Bir İnişi Vardır - Flannery O. Connor

6. Her Çıkışın Bir İnişi Vardır - Flannery O. Connor

Her Çıkışın Bir İnişi Vardır'da dokuz güzel öykü var. Karakterlerin hepsi insani zaaflardan fazlasıyla nasibini almış saplantılı tipler: Kimi erdemli olmayı, kimi iyilik yaparak başkalarını 'kurtarmayı', kimi değişime ve ilerlemeye ayak uydurmayı, bazıları da ırkçılık gibi sosyal sorunları dert edinmiş ya da ölüme kafayı takmış insanlar. O'Connor bu karakterlerin kendilerini içine düşürdükleri durumları tasvir ederken, anlatı kazanına bolca ironi, epeyce gerilim, biraz trajedi, bir çimdik de komedi katıyor. Böylece, evet hayli karanlık, ama okuması keyifli öyküler çıkıyor ortaya.

7. Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü - Etgar Keret

7. Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü - Etgar Keret

Prensip sahibi olduğundan otobüsünü asla bekletmeyen bir şoför, Interpol'ün peşine düştüğü küçük bir kız kılığına girmiş bir cüce, cehennem kapısındaki küçük delikten yakınlardaki bir kasabaya inen insanlar, sadece intihar edenlerin gittiği ve içinde yaşadığımızdan pek farkı olmayan sıkıcı bir öbür dünya, merhamet sahibi bir tetikçi ve merhametsiz bir Tanrı… Keret'in dünyası hareketi, oyunbazlığı ve hayalle gerçeği incelikle kaynaştırmasıyla benzersiz bir okuma tecrübesi sunuyor. Günümüz insanının hayatının sıradan kesitlerini zarif dokunuşlarla bileyerek gerçekliğin sınırlarını yeniden tanımlayan bu ironi ve mizah yüklü, keskin öyküler sayfalara sığmamaya, okuyanların zihinlerine kancalar atmaya fena halde niyetli. 

8. Aylak Köpek - Sadık Hidayet

8. Aylak Köpek - Sadık Hidayet

Aylak Köpek, Sadık Hidayet'in yaşam ve toplum görüşünün İkinci Dünya Savaşı'nın getirdiği yıkımla çok olumsuz bir havaya büründüğü, inziva ve intiharın kaçış yolu olarak gösterildiği, mutluluğu bu dünyada bulmanın mümkün olmadığının ele alındığı yedi öyküden oluşuyor.

9. Deniz Kenarında Geyikler - Ralf Rothmann

9. Deniz Kenarında Geyikler - Ralf Rothmann

Alman yazar Ralf Rothmann'ın bu öykü kitabı. Günümüz Almanyasının taşra atmosferinden kesitler sunan yalın çarpıcı 'küçük' insan öyküleri.

10. Enayinin Portföyü - Kurt Vonnegut

10. Enayinin Portföyü - Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut, Enayinin Portföyü'nde bildiğini yazıyor. Kısa, alaycı ve karanlık bu altı kısa kurgu öyküyle bir kurgudışı makale, Vonnegut'ın hicvini ve hayatın müstehcen anlamsızlığını kusursuz bir şekilde tanımlıyor. En iyi romanlarında olduğu gibi bu kitapta da Vonnegut, bizleri insan ruhunun en karanlık köşelerine götürüyor; ince zekası ve mizahıyla daha muhteşem varlıklar olma potansiyelimizi bizlere hatırlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Elmalar Diyarı - John Cheever

11. Elmalar Diyarı - John Cheever

Elmalar Diyarı'ndaki kahramanlar, tıpkı bundan önceki Cheever öykülerinde olduğu gibi, küçük dünyalarında yaşamaya devam ediyor. Kimi saf, kimi eski kafalı, kimi alabildiğine şaşkın... Başlarına garip mi garip, olmayacak haller geliyor. Nezakete, genel ahlaka, sağduyuya, hatta gerçeğin ta kendisine bile mesafe alıyor, güvenmemeyi öğreniyorlar. Afallıyor, tökezliyor, sarsılıyor ama yaşamaya devam ediyorlar.

12. Yaşamak Güzel Şey - O. Henry

12. Yaşamak Güzel Şey - O. Henry

Mizahi bir dilin hâkim olduğu hikâyelerinde ironiyi de ustalıkla kullanan usta kalem O. Henry'den derlenmiş birbirinden güzel hikâyeler Yaşamak Ne Güzel'de bir araya geliyor. O. Henry, hayatı boyunca yazdığı tüm hikâyelerde, insan doğasına ve bunun aşk, nefret, servet, yoksulluk, asalet, sahtelik ve cinayet tarafından nasıl etkilendiğine dair çözümlemeriyle okurlarını hoş bir yolculuğa çıkarıyor. Chesterton'ın dile getirdiği gibi, 'yüreğinde trajediyi, aklında ise komediyi taşıyan bu makul yazarın' dünyasına adım atmaktan siz de büyük keyif alacaksınız. 

13. Sana Borcum Var - Scott Fitzgerald

13. Sana Borcum Var - Scott Fitzgerald

2012 yılının Haziran ayında New York’taki Sotheby’s Müzayede Evi sararmış sayfalara kurşun kalemle yazılmış bir öyküyü 160 bin dolara sattı. F.Scott Fitzgerald’ın 1920 yılında yazdığı “I.O.U.” (Sana Borcum Var) adlı öykü o tarihten beri bir üniversite kütüphanesinde, kendi gibi, gün yüzü görememiş on dört öyküyle birlikte derin uykuya dalmıştı. Fitzgerald’ın kayıp öyküleri ancak 2017 yılında okur önüne çıkma fırsatı bulabildi. Elinizdeki kitapta kayıp on beş öyküden ikisi ile Fitzgerald’ın çılgın Fransa yıllarını anlatan başka iki öyküsü dünyayı genç yaşta terk eden “kayıp kuşak” çocuğu Amerikalı yazarı çok iyi tanıtıyor. Yaşamdaki bazı meselelerin hiç değişmediğini da anımsatıyor: Gerçek ile düzmece nasıl fark edilir? Sigara içenle içmeyenin kavgası biter mi? Anası-babası arasındaki meseleler çocuğun hayatını nasıl etkiler? Aşk ile evlilik neden uyuşur, neden uyuşamaz?

14. Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu - Haldun Taner

14. Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu - Haldun Taner

'Bence Haldun Taner, çağdaş yazınımızın, özellikle öykücülüğümüzün bir klasiğidir. Bunu kendine vergi anlatımına, kişiliğine, öykülerinin insancıl özüne borçludur.' - Oktay Akbal

'Tiplerden, durumlardan, ruh hallerinden, aykırılıklardan, hatta durağan bir nesneden öykü çıkartmanın ustasıdır Taner.' - Füsun Akatlı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
34
10
9
8
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
starryknight

Tanrı olmak isteyen otobüs şoförünü merak ettim şimdi

Metin Baki Erdoğan

kısa öykü kitapları olarak bahsediyorsunuz keşke sayfa sayılarını da ekleseydiniz