'Nükleer Atıklar Gaziemir'e Nereden Geldi?'
'Nükleer Bulaşıklı Atıklar Gaziemir'e Nereden Geldi?'
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Örgütü Gaziemir’deki nükleer bulaşıklı atıklarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek atıkların İzmir’e nereden ve hangi yollarla geldiğinin açıklanmasını istedi.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin suç duyurusu üzerine kurşun fabrikası sorumluları hakkında açılan dava ile ilgili bilgilerin verildiği toplantıda, bölge ile ilgili tek bilimsel rapor olan ve bugüne kadar kamuoyu ile paylaşılmayan Prof. Dr. Alper Baba’nın raporu da yorumlandı.
İl binasında düzenlenen basın toplantısına, YSGP MYK üyeleri İbrahim Akın ile Vezan Karabulut’un yanı sıra, partinin eski Genel Eş Sözcüsü Av. Arif Ali Cangı, İzmir Eş Sözcüsü Osman Doğan, parti üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, parti disiplin kurulu üyesi Meryem Gülbudak ve partililer katıldı.
İzmir Eş Sözcüsü Osman Doğan basına yaptığı açıklamada İzmir İl Örgütü olarak atıklarla ilgili ihmali olan fabrika sorumlularının yargılanması konusunda ısrarlı olduklarını ve sonunda dava açılmasını sağladıklarını belirterek, “Bunun yanı sıra kamu görevlileri hakkında işlem yapılmaması yönündeki karar da Danıştay tarafından bozuldu. Partimizin ısrarlı takibiyle varılan bu sonuçlar sevindiricidir” dedi. Doğan, YSGP’nin başvurusu ile İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde fabrika yönetim kurulu üyesi ve sorumlu müdürü olan 6 kişi hakkında “Çevreyi kasten kirletmek” suçundan açılan davada radyoaktif bulaşıkların İzmir’e nereden geldiği sorusuna yanıt aranacağına dikkat çekti.
Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve YSGP üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa da , 2013’te İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde n Prof. Dr. Alper Baba’nın hazırladığı raporun eksikliklerine rağmen, konuyla ilgili hazırlanmış tek rapor olduğuna vurgu yaparak başladığı konuşmasında, raporda bölgede ağır metal tespit edildiğinin yer aldığını söyledi. Bu güne kadar bu raporun kamuoyu ile paylaşılmadığını belirten Karababa, “ Bu rapor elimizdeki derli toplu tek rapor. Ancak yapılan analizlerde bazı soru işaretleri var. Olayın bir tarafı olan Büyükşehir Belediyesi’nin laboratuvarlarında yapılan analizlerin tarafsızlığı konusu gibi. Ayrıca çok derin olmayan bir inceleme kuyusundan alınmış toprak örnekleri yeterli bilgi vermeyebilir. Su örnekleri ise Haziran-temmuz gibi İzmir’in en kurak aylarında alınmış. Oysa yağışlarla yıkanan toprağın içindeki ağır metallerin yeraltı sularına etkisi daha fazla olur” şeklinde konuştu.
Karababa tüm bu olumsuz verilere rağmen raporda yine de yüksek oranda kirlilik tespit edildiğinin yer aldığını ifade etti ve “Alanda radyoaktif Eu 152 elementi ile Eu 153 elementinin yanyana bulunma olasılığından bahsedilmesi bile büyük risk. Çünkü bu iki element zamanla tepkimeye yol açar ve giderek çevreye daha fazla zarar verir” dedi.
Bölgede yaşayanlar risk altında
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa Gaziemir bölgesinde yaşayanların nükleer bulaşıklı atıklar nedeniyle risk altında bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerek, ağır metallerin kansızlık yapabileceği, düşüklere neden olabileceği, uzun erimde de kansere kadan giden pek çok sağlık sorununa neden olabileceğine vurgu yaptı. Karababa özellikle yağışlı dönemde su kaynaklarından tahlil yapılması gerektiğini belirterek, en kısa zamanda bölgede yaşayanların, hatta fabrikanın eski çalışanlarının da kapsamlı sağlık taramasından geçirilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Karababa ayrıca bölgedeki nükleer bulaşıklı atıkların halen bertaraf edilmemiş olmasının riski her geçen gün daha da artırdığına dikkat çekerek, “Nükleer bulaşıklı atıkların bertaraf edilmesi için ne bekleniyor?” diye sordu.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ nin suç duyurusu üzerine fabrika sorumluları hakkında açılan davanın ilk duruşmasının 13 Mart’ta olduğunu belirten, Av. Arif Ali Cangı ise ihbarcısı oldukları davanın, fabrika hakkında 2007’ de açılan ve halen süren dava ile birleştirilme olasılığının büyük olduğunu söyledi.
Yeşil Gazete