Görüş Bildir
Haberler
NSA Sony Saldırısının Sinyalini Bulmuştu

NSA Sony Saldırısının Sinyalini Bulmuştu

ATKN
19.01.2015 - 10:03
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD ile Kuzey Kore arasında diplomatik krize neden olan Sony Pictures saldırısının, yıllar önce Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından öngörüldüğü ortaya çıktı. NSA, dört yıl boyunca Kuzey Kore, Çin ve Malezya'da hacker takibi yaparak saldırının sinyalini buldu.

New York Times, 'The Interview' filmi nedeniyle Sony Pictures'a düzenlenen siber saldırının, NSA tarafından yıllar önce öngörüldüğünü açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Alman Der Spiegel dergisi tarafından yayımlanan en son NSA belgelerine dayanan haberde, NSA'in siber saldırıdan önce K.Kore'nin bilgisayar ağına girdiği belirtildi.

Haberde, NSA'in K.Kore ve Çin ile Malezya'daki hacker'ları dört yıl boyunca takip etmeye çalıştığı ve sürekli bilgi toplandığı belirtildi. En son bilgilerin ışığında Sony Pictures saldırısının ardından Pyongyang'ın sorumlu gösterilmesinin en büyük sebebi olarak NSA'in geçmişte elde ettiği bilgiler gösteriliyor.

NYT, soruşturma kapsamında ifadesi alınan birinin bilgilerine dayanarak, izi bulunan hacker'ların 'son derece yetenekli ve çok sabırlı' olduklarını belirtti.

Saldırının temelleri aylar önce atılmış olabilir

Sony Pictures saldırısını üstlenen Guardians of Peace (GOP) siber korsan örgütü, ilk olarak şantajla Sony'nin 'The Interview' filmini yayınlamasını engellemeye çalıştı. Hacker'ların saldırı tehditleri, filmin ilk olarak gösterimden kaldırılmasına da yol açmış, ardından sinemalarda ve internette sunulmuştu.

FBI'ın resmen K.Kore'yi sorumlu tutmasının ardından 'misilleme yapacaklarını' belirten Başkan Barack Obama da 2 Ocak günü Pyongyang'a karşı yeni yaptırımlar açıkladı. FBI Direktörü James Comey, 7 Ocak'ta açıkladığı bilgilerde bazı hacker'ların saldırıda IP adreslerini gizlemeyi başaramadığını ifade etmişti.

NYT, NSA'nin Eylül 2014'te Sony'ye gönderilen birçok casusluk amaçlı e-posta'yı tespit ettiğini ancak saldırıların olağandışı bir görüntü sergilemediğini belirtti. Kötü amaçlı yazılım yüklenmesiyle şahsi bilgilerin çalınmasına yol açan rutin saldırılarda, Kasım sonunda yaşanan saldırının temellerinin atılmış olabileceği düşünülüyor.

Sony Pictures saldırısında en az 6 bin çalışana ait bilgiler, e-posta yazışmaları ve sayısız önemli belge açığa çıkmıştı. Ayrıca birkaç filmin orijanil DVD kopyaları ele geçirilmişti.

Al Jazeera Turk

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/nsa-son...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0