Mustafa Kemal Paşa'nın Saray Casusu Teşkîlât-ı Mahsûsadan Mustafa Razi, Vahdettin'i Anlatıyor
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Mustafa Kemal Paşa'nın Saray Casusu Teşkîlât-ı Mahsûsadan Mustafa Razi, Vahdettin'i Anlatıyor
Savaş dönemlerinde kimin hangi tarafta olduğunu kestirmek oldukça zordur. Kim düşman kim dost birbirine girer. İşte bu gibi durumlarda casusluk müessesi oldukça iyi çalışmalı ki düşmanınızdan bir adım önde olabilin. Atatürk de bunun farkındadır elbette ve savaş halinde elindeki kartları oynamaktan hiç çekinmez.
Kaynak: Necmi Uyanık, Ümit Doğan
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Mustafa Razi Yalkın 1886'da İstanbul'da doğar ve 1953'te hayata gözlerini yumar. 67 yıllık bu hayatı ise oldukça hareketlidir. Ticaret eğitimi alan Mustafa Razi ayrıca Farsça, Arapça ve Fransızca'dan özel dersler alır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bilgilerden anlaşılacağı üzere, Türk tarihinin çok hareketli bir kesitinde yaşamış olan M. Razi Yalkın'ın dikkat çeken yönlerinden bir tarafı da Mütareke döneminde Milli Teşkilat adına gizli ajan olarak çalışmış olmasıdır
İngilizler de Mustafa Razi Bey'i İstanbul Hükûmeti'ne sadık bir subay sandıklarından onu kendi istihbaratlarına sokarlar. Mustafa Razi Bey ise buradan elde ettiği bilgileri Esad Furgaç'a bildirir.
Hatta 1923 Temmuz'unda bu faaliyetleri sonucu İngilizler tarafından hapsedilerek Kroecker hapishanesinde (günümüzde İstanbul Galata Üniversitesi) işkenceye maruz kalır.
1931 yılında emekli olan ve "Mim Sıfır" kod adını kullanan Mustafa Razi, 1953'te ölene kadar "bildiğimiz kadarıyla" sakin bir hayat yaşar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Damat Ferit ve İstanbul'daki Yunan heyeti nezdinde sarayın gizli elçiliğini yapan Refik Bey, Vahdettin'in en sadık adamlarıdır. Ancak Vahdettin bu iki sadık kölesini yeterli bulmaz."
Bu arada Bennett'in kim olduğundan kısaca bahsedelim: Kendisi İngilizlerin İstanbul’daki istihbarat şefidir. Meclis-i Mebusanın İngiliz askerlerince basılmasında ve vatansever milletvekillerin tutuklanmasında başroldedir.
Mustafa Razi Yalkın'a göre padişah, Milli Mücadele yanlılarına karşı İngilizlerden bile merhametsizdir. Şöyle aktarır Mim Sıfır:
İngilizler bu gibi olaylar karşısında kabineyi suçladığından Vahdettin olaya oldukça sinirlenir ve sadrazamdan gizli olarak General Harrington ile görüşme talep eder.
Hatta Padişah, Eyüp Bey ile arkadaşlarının derhal tutuklanarak, diğerlerine ibret olmak üzere idam edilmelerini ister.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yazdığı yazılardan anlaşıldığı üzere Mustafa Razi Bey sarayın ve padişahın davranışlarından hiç hoşnut değildir. Ve hatta Vahdettin'i bir hayli suçlar görünür.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Geçen biri güzel demişti: "vahdettinin adı caddeye değil, kaçış rampasına verilmeli." Sevr'deki keyfi işgal maddesini kabul etmiş bir lider ülkesini satmış d... Devamını Gör
Kısacası durum şu; Vahdettin bir vatan hainiydi
Mustafa Bey'in toprağı bol, mekânı cennet olsun.