Savaş Sadece Meydanda ve Kuvvetle Kazanılmaz: Büyük Taarruz Öncesi Başkomutan Mustafa Kemal'in Taktikleri
Savaş Sadece Meydanda ve Kuvvetle Kazanılmaz: Büyük Taarruz Öncesi Başkomutan Mustafa Kemal'in Taktikleri
Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye için yapıp ettiklerini saymak o kadar uzun sürer ki... Ancak biz anlatmayı çok seviyoruz ve bugün de size 30 Ağustos Büyük Zafer'imize giden yolda Mustafa Kemal'in Anadolu'daki onca casusa rağmen taarruza geçeceğimizi nasıl gizlediğini anlatacağız.
Kaynak: Nutuk
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
27 Temmuz 1922'de Gazi, Akşehir'dedir. Aslında buraya 4 gün önce gelir ve İngiliz General Townshend ile görüşür. Mustafa Kemal Paşa'nın söylediğine göre bu iyi bir bahane olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu arada General Townshend o görüşmeden sonra 27 Temmuz'da İngiltere'ye bir rapor yazar, aslında General başlarına geleceğinin farkındadır:
Neyse, 27 Temmuz'u 28 Temmuz'a bağlayan gece Mustafa Kemal ve Fevzi Paşa bir araya gelir ve yaptıkları müzakerelerle 15 Ağustos'a kadar bütün hazırlıkların tamamlanması konusunda anlaşırlar.
Şimdi bu durumu komutanlara aktarmak kalmıştır ve Mustafa Kemal, "hazır Akşehir'deyken" Fenerbahçe ve Karşıyaka arasında bir futbol müsabakası tertip edip ordu komutanlarını bu maça davet eder.
Mustafa Kemal, Fevzi ve İsmet Paşa'lar 30 Temmuz akşamı son kez tekrar görüşürler ve taarruzun ayrıntılarını kararlaştırırlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4 Ağustos'a gelindiğinde ise Lloyd George'un verdiği demeçe bakılırsa gerçekten İngiltere'nin hiçbir şeyden haberi olmadığı aşikar görünür, İngilizler hala hayal alemindedirler:
Bu arada Mustafa Kemal'in önünde bir büyük engel daha vardır. Taarruz haberini meclise ve dolayısıyla yürütmeye bildirecektir. Her ne kadar hükumet ile Mustafa Kemal mutabık kalsalar da muhalefet bu karara temkinli yaklaşır.
Bu arada Fevzi Paşa 13 Ağustos'ta cepheye gider. Mustafa Kemal ise fazla dikkat çekmek istemez ve birkaç gün bekler. 17 Ağustos akşamı arabasına atlar ve Konya'ya hareket eder.
Ankara'da ise Mustafa Kemal'in hasta olduğu "dedikodusu" yayılır, bu yüzden kimseyle görüşemeyecektir. Bu arada Akşehir'e gidip dönen Mustafa Kemal yine seyahatini gizli tutmayı başarır.
Her şey o kadar gizlidir ki Mustafa Kemal Paşa'nın cepheye gittiğinin duyulmaması için 20 Ağustos tarihli Hakimiyet-i Milliye gazetesinde şu haber çıkar:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ve 24 Ağustos 1922'de büyük gizlilik içinde karargahlar önce Akşehir'den taarruz cephesindeki Şuhut kasabasına bir sonraki gece ise muhaberenin idare edileceği Kocatepe'nin güneybatısına taşınır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın