onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mikro Stres Nedir? Etkileri Nelerdir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Mikro Stres Nedir? Etkileri Nelerdir?

Ümran Sanğu
06.08.2023 - 06:15

Yoğun tempolu hayatımızda, çeşitli olaylardan dolayı kendimizi stresli bir şekilde buluruz. Son dönemlerde ise ' Mikro Stres' kavramına oldukça fazla ilgi duyulmaya başlanmıştır. Mikro stres diğer stres türlerine göre sebepleri küçük olan stres türüdür. İşte mikro stres kavramı, sağlığa etkileri ve günlük hayatımızdaki önemi...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Mikro stres nedir?

Mikro stres nedir?

Mikro stres, gün içerisinde karşı karşıya kaldığımız küçük rahatsızlıkları, bazı güçsüzlükleri ve olmasını isteyip olmayan hayaller yüzünden yaşadığımız kırgınlıkları ifade eder. Dışarıdan bakıldığı zaman dert edilmeyecek ve önemsiz gibi gözüken olaylar birikebilir ve genel refahımız üzerinde derin bir etki bırakabilir. Diğer daha önemli olarak gördüğümüz stres türlerine göre daha küçük stres türü olarak bilinmektedir. Örneğin, trafik yoğunluğu, aşırı gürültülü ortamlar ve saatlerce sıra bekleme mikro stres etkenleri arasına girebilir.

Mikro stres örnekleri

Mikro stres örnekleri

Günlük hayatımızda yaygın olarak görülen mikro stres örnekleri şunlardır:

  • Trafik sıkışıklığının içinde kalmak zorunda olmak

  • Dağınık bir ortamda çalışmak

  • İnternetin yavaşlaması ya da teknolojik aksaklıkları beklemek

  • Hızlı bitmesi gereken bir işi yetiştiremeyeceğini düşünmek

  • Telefonlara gelen bildirimleri sürekli kontrol etmek

  • İş arkadaşlarıyla başa çıkmak

  • Uzun kuyrukları beklemek

  • Önemli birinden saatlerce mesaj beklemek

  • Yeni temizlediğiniz yerlerin kirlendiğini görmek

Mikro stresin sağlığa etkisi

Mikro stresin sağlığa etkisi

Fiziksel sağlık: Küçük bir stres türü olarak gözükse bile fiziksel sağlığımızı etkileyebilir. Vücudun stres tepkisinin sürekli harekete geçmesi, kalp atış hızının artmasına, kan basıncının yükselmesine ve kasların gerginleşmesine yol açabilir, bu durumlar çeşitli sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir.

Akıl sağlığı: Gün içerisinde küçük sorunlarla uğraşmak, hayal kırıklığı, sinir seviyesinin artmasına ve odaklanma sorunun oluşmasına sebep olabilir. Zamanla, kaygı artar ve tükenmişlik durumu bile başlayabilir.

Duygusal sağlık: Ruh halimizde değişikliklere neden olabilir ve genel mutluluk seviyemizi etkileyebilir. Küçük strese neden olan durumların birikmesi, rahatlamayı ve enerjik olmayı zorlaştırabilir.

Mikro stresi yönetme

Mikro stresi yönetme

Tetikleyicileri belirleme: Mikro stresi yönetmenin, ilk adımı tetikleyicileri belirlemektir. Günlük hayatta sizi strese sokan küçük sıkıntıların kaynağını bulmak ve bu durumlara dikkat etmek, stresinizin sebebini anlamanıza yardımcı olur.

Başa çıkma mekanizmaları: Tetikleyen unsurları anladıktan sonra başa çıkma mekanizmaları geliştirmeniz gerekmektedir. Derin nefes alma egzersizleri, kısa kısa molalar verme ya da anda kalmak mikro stresi azaltmak için farkındalık uygulamalarına örnektir.

Kişisel bakım: Doğada vakit geçirmek, ilgi alanınıza göre bir hobi bulup onunla uğraşmak ya da sevdiklerinizle vakit geçirmeye çalışmak rahatlamanıza ve mikro stresten uzak durmanıza yardımcı olacaktır.

Günlük hayatta mikro stres

Günlük hayatta mikro stres

İşyeri: Mikro strese sahip kişiler, olağanüstü hızlı olmalarını gerektiren son teslim tarihleri, anlayışsız iş arkadaşları veya sürekli kesintiye uğramaları gibi durumlarla karşılaşırlar. Bu durum zamanla, verimliliğin azalmasına ve iş tatminsizliğine yol açabilir.

İlişki: İlişki içerisinde, yanlış anlaşılmalar, çözülmemiş kavgalar ya da iletişimsizlik gibi mikro strese sebep olabilecek etkenler eşler, arkadaşlar, aile üyeleri veya sevgililer arasındaki bağları zorlayabilir.

Teknoloji: Dijital platformlarla sürekli karşı karşıya olmak zorunda olduğumuz için mikro strese sahip kişiler çoğalmıştır. Sürekli gelen bildirimler, devamlı bağlantı halinde olmak ve fazla bilgi yüklemesi insanları bunaltıp strese sokabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın