Görüş Bildir
Haberler
Meclis Mesaisi "Torba Tasarı" ile Devam Edecek

Meclis Mesaisi "Torba Tasarı" ile Devam Edecek

Batuhan
20.07.2014 - 11:14

Meclis Mesaisi "Torba Tasarı" ile Devam Edecek

Meclis yoğun mesaisine bu hafta da torba tasarıyı görüşerek devam edecek.

TBMM Genel Kurul'daki çalışmaları 15 Temmuz Salı günü başlayan ve kamuoyunda 'Torba Tasarı' olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölümünün görüşmeleri tamamlandı.

Görüşmeleri bu hafta da sürecek olan tasarıya göre, işçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek, yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek.

Tasarıda yer alan diğer bazı düzenlemeler de şöyle:

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların SGK'ya olan her türlü borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak.

  • Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişi kamuda istihdam edilecek. Bu düzenleme 13 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla geçerli olacak.

- Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Ancak vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

  • Yasak yerlerde tütün mamulleri tüketenlere verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, ilgilisine tebliğ edilmemiş olan 120 TL'nin altındaki idari para cezaları tahsil edilmeyecek.

35 bin öğretmen atanacak

- Mahkemelerin üst düzey kamu görevlileri hakkında verdiği atama, görevden alma, göreve son verme yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların gereği iki yıl içinde yerine getirilecek; iki yıl sonunda da başka bir kadroya atanacak.

- 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek

- Devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili olarak, bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmeyecek.

  • Araç muayenesini zamanında yaptırmayanların cezaları ve gümrük vergisi borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alınacak.

Avukatların soruşturma dosyasını alma yetkisi kısıtlayan teklif

Meclis, torba tasarının yasalaşmasının ardından Adalet Komisyonu'nda kabul edilen soruşturmanın gizliliğinde avukatların belge ve bilgilere ulaşmasını engelleyen tek maddelik Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni ele alacak.

Teklife göre, müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek.

Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanakla bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar için bu kısıtlama uygulanmayacak.

Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilecek, bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız alabilecek.

Meclis'in, 'torba tasarıyı' ve Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni yasalaştırması halinde Ramazan Bayramı'ndan önce tatile girmesi bekleniyor. Ancak bu düzenlemelerin yasalaşmaması durumunda ise Meclis, bayramdan sonra 5 Ağustos itibariyle çalışmaya devam edecek.

Komisyonların çalışmaları

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, TÜBİTAK ile yakın işbirliği yapacak olan, Gebze Teknik Üniversitesi adıyla yeni üniversite kurulmasını öngören Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni 21 Temmuz Pazartesi günü görüşecek.

Manisa'nın Soma İlçesinde Meydana Gelen Kaza Başta Olmak Üzere Maden Kazalarının Araştırılarak Bu Sektörde Alınması Gereken İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tedbirlerinin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da konuyla ilgili dinlemelerini sürdürecek.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/361626--mec...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0