Görüş Bildir
Haberler
Manisa'ya Yolunuz Düşerse, Durup Denemeniz Gereken 28 Dillere Destan Lezzet

Manisa'ya Yolunuz Düşerse, Durup Denemeniz Gereken 28 Dillere Destan Lezzet

Kendine has lezzetleriyle zengin bir sofrası olan Ege'nin parçası, Şehzadeler şehri Manisa'nın dillere destan yiyecek ve içeceklerini sizler için derledik. Eğer Manisa'ya gezmek için veya bir iş için yolunuz düşerse bunları yiyip içmeden Manisa'dan ayrılmayın yoksa üzülen siz olursunuz. Ufak bir not düşelim; içeriğimizi okurken şimdiden acıkabilirsiniz.

1. Kırkağaç Kavunu

1. Kırkağaç Kavunu

Domates peynirle ne de güzel gider... Fileyle bir tavana asarsanız Şubat-Mart aylarına kadar dayanabiliyor. İzmir-İstanbul yolu üzerinde bulunan kavunculardan satın alıp afiyetle yiyebilirsiniz.

2. Mesir Macunu

2. Mesir Macunu

Birçok şifalı etkisi bulunan Mesir macunu, afrodizyak etkisiyle nam salmış şimdilerde. Hafsa Sultan'ın hastalığına derman olması için 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan mesir macununun her yıl şenlikleri yapılıyor Manisa'da. O günlerde Manisa'da olursanız, mesir macununun ilk yapıldığı yer olan Sultan Camii'nden halka saçıldığı ana denk gelebilirsiniz. Fakat saçılan macunları kapışmak isteyen binlerce insan arasında ezilmemenizi öneririz.

3. Sultan Çayı (Mesir Çayı)

3. Sultan Çayı (Mesir Çayı)

Eğer Mesir Macunu'nu tadıp beğenmişliğiniz varsa bu çayı da çok seveceksiniz demektir. Bol baharatlı tam bir şifa kaynağı olan çayı Manisa merkezdeki bazı mekanlarda bulabilirsiniz. Poşet çay olarak da satın alabilirsiniz.

4. Sultaniye Üzümü

4. Sultaniye Üzümü

Dünya'da Sultanas olarak bilinen bu üzüm türü, Sarıgöl ilçesinde yetişen çekirdeksiz beyaz üzümdür. Diğerlerine göre daha etli ve sivri olan bu üzümü yemesi de bir şahane oluyor. Polonya'daki bir markette bile görmüştüm satıldığını. Dünya'da bu üzüm Sultanas olarak biliniyor.

5. Akhisar Köfte

5. Akhisar Köfte

Bu köfte lezzeti dünyaya açılmış olsa da her şeyin lezzeti yerinde daha bir başka sanki... Baharat eklenmeyen ve tereyağlı pidenin üstünde sunulan Akhisar köfteyi yemeyen bin pişman olur. Bizden söylemesi...

6. Keşkek

6. Keşkek

Yalnızca Manisa yöresine ait diyemeyiz tabii ki keşkek için ama Akhisar'da yapılanın tadı da bir başka. Özellikle köy düğünlerinde verilen bu yemeği köfteci restoranlarında bulabilirsiniz.

7. Salihli Odun Köftesi

7. Salihli Odun Köftesi

Kuzu etinden yapılan ve içine yalnızca tuz ve çok az un koyulan bu hafif köfteyi denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.  Masaya gelen közlenmiş biber, domates ve yoğurtla karnınızı doyurmayın.

8. Maden Suyu

8. Maden Suyu

Manisa bölgesinden çıkan, eskiden 'Şifalı su' olarak adlandırılan bu suyu şişeleyen bir kaç marka var. Diğerler yörelerinkine göre biraz daha farklı tada sahip olan maden suyunu denemenizi öneririz.

9. Manisa Kebabı

9. Manisa Kebabı

Domates sosuyla ve yanında yoğurtla servis edilen bu kebabı yiyince Manisa'dan ayrılmak istemeyeceksiniz....

10. Akhisar'ın Gazozu

10. Akhisar'ın Gazozu

Akhisar'da üretilen bu gazoz Akhisarlılar'ın çocukluk anısı... Doğal şekerden yapılıyor ve tadı mükemmel.

11. Zeytin ve Zeytinyağı

11. Zeytin ve Zeytinyağı

Dünyaca üne sahip olan Akhisar zeytininin ve zeytinyağının tadı bir başka... Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üretim yeri olan Akhisar'a girer girmez yol kenarında hatta sokaklarda, kaldırımlarda gördüğünüz zeytin ağaçlarından bunu anlayabilirsiniz. Birçok dükkanda hatta girdiğiniz bir restoranda zeytin ve zeytinyağından tadabilir, satın alabilirsiniz.

12. Alaşehir Kapaması

12. Alaşehir Kapaması

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, çeşitli lokanlarda yiyebileceğiniz bu köfteyi başka hiçbir yerde bulamazsınız.

13. Akhisar Katmeri

13. Akhisar Katmeri

Sacda yumurta, peynir ve maydanozla yapılan katmer Balkanlardan bu aralara gelmiş. Zeytinyağında piştiği için de çok hafif oluyor.

14. Kokoreç

14. Kokoreç
harbiyiyorum.com

Evet, her yerde var tabii kokoreç ama buranınki farklı! Daha iri parçalar halinde kesilip bol kimyonla servis ediliyor. Seviyorsanız içine dalak da koydurabilirsiniz. Tadı enfes oluyor.

15. Cilveli Kahve

15. Cilveli Kahve

Manisa'da kızlara gelen görücülere ikram edilirmiş eskiden. Üstüne badem eklenerek yapılan odun ateşinde pişmiş, kahvenin hasını Manisa merkezde bulunan Ayn-ı Ali ve Yeni Han'da tadabilirsiniz.

16. Simit Ekmeği

16. Simit Ekmeği

Bu da Manisa'nın Akhisar ilçesine ait olan ve nohutla yapılan bir ekmek çeşidi. Başka bir yerde bulmanızın zor olduğu bu lezzeti tatmadan ayrılmayın.

17. Şehzade Tatlısı

17. Şehzade Tatlısı

Manisa'daki bir usta tarafından üretilen bu tatlı, şeker kullanılmadan kuru üzümle yapılıyor. Hem tadı güzel hem sağlıklı...

18. Kula Güveci

18. Kula Güveci

Güveçte et sevenlerin mutlaka demesi gereken bir yemek. Yolunuz Kula'ya düşerse karnınızı doyurup midenizi şenlendirin derim...

19. Kulak Çorbası

19. Kulak Çorbası

Manisa'da yiyebileceğiniz başka bir lezzet kulak çorbası. Eğer yoğurtlu çorbalardan hoşlanıyorsanız bu tam sizlik bir çorba. İçerisine mantar konularak kıvamı yoğunlaşan çorba, nane ve tereyağı gezdirilerek sunuluyor. Manisa'nın bu yöresel yemeğini tadınca bayılacaksanız.

20. Börülce Taratoru

20. Börülce Taratoru

Özenle hazırlanan börülceler, limon ve zeytinyağ karışımı bir sosla birleşiyor. Egenin zeytinyağlı yemeklerinin ününü bilmemek imkansız. Sizde Manisaya yolunuz düşerse bu sağlıklı ve bir o kadar lezzetli börülce taratorunu tatmadan gelmeyin.

21. Şekerli Pide

21. Şekerli Pide

Kulağa hoş geliyor değil mi? Manisa Kula ilçesinin meşhur lezzetlerinden şekerli pide, normal pide hamuru hazırlanarak ortasına tuzsuz peynir konulduktan sonra fırına veriliyor. Fırından çıkan pidelerin üstüne şeker serpiliyor ve servise hazır olması için soğumaya bırakılıyor. Şimdiden afiyet olsun.

22. Sinkonta

22. Sinkonta

Bir başka yöresel yemeğimiz sinkonta. Bal kabağının yemeğe dönüşmüş halidir. İlginç bir yemek olan sinkonta, alışılmışın dışında lezzetiyle denemeniz gereken yemekler arasındadır. Baharatlarla süslendirilen bal kabakları fırınlanıp iyice kızardıktan sonra servise hazırlanıyor. Manisaya özgü olan bu lezzet denenmesi gereken yöresel yemeklerden biridir.

23. Mantar Tatlısı

23. Mantar Tatlısı

Mantarın hiç tatlı halini yediniz mi? Eğer yemediyseniz Manisada bu yaratıcı mantar tatlısını kesinlikle denemelisiniz.

24. Tahinli Ekmek

24. Tahinli Ekmek

Tahin ve şekerin birleşimiyle hamura yuvarlak şekil verilen güzel bir lezzet. Tahinli ekmek daha çok Manisa'nın Kula ilçesinde meşhurdur.

25. Bohça Kebabı

25. Bohça Kebabı

Kreplerin içerisine kuşbaşı et konulduktan sonra üzerine beşamel sos gezdirildikten sonra fırınlanan krepler Manisa'nın bohça kebabı olarak adlandırılıyor.

26. Pideli Paça

26. Pideli Paça

Genellikle sabah saatlerinde tüketilen bir yemektir. Haşlanan kellenin suyuyla ısıtılan pidenin üzerine kelle ve dil gibi sakat etler koyarak soslanan yemek, Kırkağaç paçası olarak bilinmektedir. Sakat et seviyorsanız mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.

27. Gelin Kız Helvası

27. Gelin Kız Helvası

Adından da tahmin edeceğiniz gibi özel bir helva olan bu lezzet sadece düğünlerde yapılan bir tatlıdır. Bunun haricinde bir de Ramazan ayında yapılan bu helvayı, o aylarda Manisa'ya yolunuz düşerse yeme şansınız var.

28. Sura

28. Sura

İsmi ilginç olan bu yemek Manisa'da sadece Kurban Bayramında ailece bir aradayken yapılan özel bir lezzettir. Yılda bir kere gelen bu fırsatı yakalayarak böyle bir sofraya denk gelirseniz çok şanslısınız.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
383
193
40
33
22
19
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?