Karayılan: 'PKK, Şengal'e Müdahale Edecek'
PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan Irak Şam İslam Devleti milislerinin eline geçtiği belirtilen Ezidi kasabası Şengal'e bu gece müdahale edeceklerini söyledi.
Fırat Haber Ajansı'na göre Karayılan, 'Şengal'de Kürtlük ruhu vardır, IŞİD'e bırakmayız. Gücümüz oranında bu gece Şengal'e müdahale edeceğiz ve gerilla orada kalacaktır' diye konuştu.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ya da yeni adıyla İslam Devleti (İD) milislerinin Irak Kürdistan'ı bölgesinde büyük bir saldırı başlatarak peşmergeyi püskürtmüştü.
Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'nın savunma gücü YPG'nin, sınırı geçerek peşmergeyle birlikte Rabia çevresinde İD'le çatışmayı sürdürdüğü haberleri geliyor.
Fırat Haber Ajansı çatışma bölgesindeki muhabirinin verdiği bilgilere dayanarak, PYD'nin silahlı gücü YPG ile bölgeden çekilmeyen bir kısım KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) ve KYB (Kürdistan Yurtsever Birliği) peşmergesinin İD'ye karşı yer yer birlikte savaştıklarını duyurdu.
ANF öğleden sonra geçtiği son haberinde, Rabia'ya 15 km mesafedeki Tawis, Kaile ve Mahmudiye köylerinin İD'den geri alındığını yazdı. Ancak Rabia içinde halen şiddetli çatışmalar yaşandığını duyurdu.
ANF ayrıca 'Bu arada Irak'ın Suriye ile üç kapısından biri olan Til Koçer'i savunmak için Rojava asayişinin yanında Süryani asayişi (Sotoro) de aktif savunmaya geçti' diyor.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise ülkenin hava kuvvetlerine İslam Devleti örgütüyle çatışan Kürt peşmergeye destek olmaları yönünde emir verdi.
Kürt yönetimindense konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Bağdat arasında son dönemde petrol ihracat hakları nedeniyle anlaşmazlık yaşanıyordu.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Kuzey Irak'ta çıkarılan petrolü ihraç edebileceğini söylese de Bağdat, Irak Anayasası gereğince ülke dışına satılacak petrol için yapılan anlaşmalarda muhattabın kendisi olduğunu savunuyordu.
İslam Devleti güçlerinin, dünkü ilerleyişleri sırasında Irak'ın en büyük barajı olan Musul barajıyla birlikte önemli bir petrol sahası (Ayn Zelah) ve üç kasabayı (Rabia, Şengal (Sincar), Zumar) ele geçirdiği haber verilmişti.
Irak Devlet Televizyonu haberi 'İD'nin terörist çeteleri Kürt güçlerinin savaşmadan geri çekilmesi neticesinde Musul barajını ele geçirdiler' ifadesiyle duyurdu.
Ancak İD'nin bölgede ilerlediğini kabul eden Kürt bölgesi yönetimi barajın ele geçirildiği haberlerini yalanladı.
Washington'daki Kürt yetkili Kerwan Zebari Reuters haber ajansına, çevre kasabaların İD'nin eline geçmesine rağmen, barajın hâlâ peşmerge denetiminde olduğunu söyledi.
Bölge uzmanları, Irak devlet televizyonunun haberi doğruysa, Musul barajının İD'ye Irak şehirlerini su altında bırakma ya da sulamayı durdurma gibi birçok önemli koz verebileceğine dikkat çekiyorlar.
Fırat Haber Ajansı (ANF) Rojava'daki Til Koçer ile sınırı olan Musul'a bağlı Rabia kentinde bu sabah 8 sularında İD milisleriyle Kürt güçleri arasında yeniden çatışmalar başlağını, ancak şiddetlenen çatışmaların sonuçlarına ilişkin henüz bilgi alınmadığını duyurmuştu.
ANF son haberlerinde Rabia'da İD milislerinin geriletildiğini yazıyor.
Haberde, Rabia'ya 15 km mesafede bulunan, Tawis, Kaile ve Mahmudiye köylerinin Kürt güçleri tarafından İD'den geri alındığı kaydediliyor. Ama Rabia içinde şiddetli çatışmaların sürdüğü ekleniyor.
Irak Kürdistan yönetimine bağlı peşmergelerin, dün İslam Devleti gruplarının ilerleyişi karşısında Rabia ve Şengal'den çekildikleri haberlerini, Til Koçer üzerinden Suriye-Irak sınırını geçen Kürt gücü YPG'nin Rabia'da çatışmaya katıldığı haberleri izlemişti.
Dün akşam üzeri Irak Kürt yönetimi Peşmerge Bakanlığı yetkilisi Enver Hacı Osman gelişkin silahlarla donatılmış binlerce peşmergenin Şengal'a yollandığını yakında İD'e 'ölümcül bir darbe' indirileceğini söylemişti.
Irak Kürdistan yönetimindeki KDP'ye yakın yayın organı Rudaw ise bu sabah (TSİ 11.01 itibariyle) , Twitter hesabından attığı son mesajlarda Rabia, Şengal, Zumar, Sinune, ve Ayn Zelah'ın şu an İD'nin kontrolünde olduğunu yazdı.
Rudaw sitesinde yer alan bir başka haberde ise İD'nin ilerleyişini sürdürdüğü bölgedeki köylerde yaşayan binlerce Ezidi'nin yaşamından endişe edildiği kaydediliyor.
Rudaw'a konuşan İssa aşireti lideri Halaf Elias, Wardi adlı köyde yaşayan 2 bin kadar Ezidi'nin İD'nin köylerine dönebilecekleri yolunda güvence vermesi üzerine döndüklerini ama şimdi kendilerinden haber alınamadığını söylüyor.
Bölgede yaşayan yaklaşık 10 bin Ezidi gibi dağlara kaçan Elias, Rudaw'a 50 civarında Ezidi ailenin İD tarafından alınarak bir yere götürüldüğünü ve muhtemelen öldürüldüklerini öne sürüyor.
Irak ulusal haber ajansı'nın bir haberinde ise görgü tanıklarının anlattıklarına dayanılarak, dün Nineva eyaletindeki (Musul'un 100 km kuzey batısındaki)ele geçirdikleri Şengal'de (Sincar) Ezidilerin 2 kutsal mekanını havaya uçuran İD militanlarının Müslümanlığa geçmeyi reddeden 70 Ezidi'yi öldürdüğü kaydedildi.
İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi Reuters ajansına dayandırdığı haberinde, 'Peşmergenin dünkü hızlı geri çekilişi, Ortadoğu'da sınırları yeniden çizmeyi amaçlayan Sünni İslamcı güç İD karşısında Irak'ta şu ana kadar sağlam durabilen sayılı güçten biri açısından büyük bir darbe' diyor.
Guardian, İD'nin ele geçirdiği söylenen Ayn Zelah petrol sahasının örgütün savaşını finanse eden üç diğer petrol sahasına eklendiğini de hatırlatıyor.
Guardian 'peşmergenin önce güçlü görünen direnişinin Zumar kasabasının düşüşü ardından yok oluverdiğini, İD güçlerinin El Kaide'nin bile sert bulduğu ideolojisini bölge halkı için yasa ilan edip, ele geçirdiği muhaliflerini topluca öldürmeden önce kasabaya kara bayraklarını çektiğini' yazıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Irak'taki durumu 'yakından' izlediğini Kürt güçleri ile Irak ordusu arasındaki koordinasyona yardımcı olduğunu bildiren bir açıklama yayımladı.
Pazar günü İD milislerinin Lübnan'daki bir sınır kasabasında da çatışmaya girişmiş olmasını Guardian, grubun tüm Ortadoğu'yu içeren planları olduğunun bir örneği olarak gösteriyor.
Geçmişte adı Irak Şam İslam Devleti olan ve artık kendisini İslam Devleti diye adlandıran örgüt, Fırat ve Dicle vadilerinde ve Bağdat'ın batısında birçok kent ve kasabayı ve Suriye'de Irak sınırından kuzey batıdaki Halep'e kadar uzanan bir hattı kontrolünde tutuyor.
Kuzeyde kendi peşmerge gücüyle kendi güvenliğini sağlayan Kürdistan yönetimi geçtiğimiz ay içinde, İD'le doğrudan çatışmaya girmeden kendi denetimi altındaki bölgeyi Kerkük'ü de içine alacak şekilde genişletmişti.
Fakat, dün yıllardır elinde olan kasabaları kaybetmiş olması Guardian'a göre, 'IŞİD'in ilerleyişinin Kürtlere yaradığı tezini çürütüyor.'
Guardian görgü tanıklarına dayanarak, Iraklı peşmergenin çekilişinden sonra sınırı geçen Suriyeli Kürtlerin İD'le Rabia civarında çatışmayı sürdürdüğünü de yazmış.
Guardian gazetesi son ilerleyiş ile İD'nin Irak'taki üç özerk Kürt bölgesinden biri olan Dohuk'a iyice yaklaştığını da hatırlatıyor.
Fırat Haber Ajansı ANF, İD'in dün kaydettiği ilerlemeler ardından Kürdistan yönetiminin ABD'den resmen silah ve ağır cephane talebinde bulunduğunu bildirdi.
Habere göre 'Federal Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Felah Mustafa, ABD'nin Hewler Konsolosu ve Bağdat Büyükelçisi ile görüşerek, ABD'den 'doğrudan destek' istediklerini söyledi. Mustafa, 'özellikle ağır silahlar ve cephane' yardımı istediklerini belirtti. Mustafa, 'Biz ABD'ye sadece teröristlere karşı savaşmadığımızı söyledik. Ezidi ve Hristiyanların korunması için de çalışmaları gerekiyor. Bunun için belki uluslararası desteğe ihtiyaç var. ABD'nin bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor' dedi.'
ANF, ABD'nin yanıtı konusunda ise Mustafa'nın şu sözlerini aktarıyor: 'ABD talebimizi reddetmedi. Bunun üzerinde çalışacaklarını ve bir şeyler yapacaklarını söylediler.'
Yine ANF haberinde, KDP'ye yakın medyaya göre İD'in Kürt bölgelerinde ilerleyişi üzerine Kürdistan yönetimi ile Bağdat arasında da bir yakınlaşma yaşandığı kaydediliyor. Irak'ın yeni Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un, Irak hükümetinin peşmergeye ağır silah yardımında bulunması için girişimlerde bulunduğu belirtiliyor.
BBC Türkçe