onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye'nin Henüz Keşfedilmemiş Yaylaları: Karadeniz'den Akdeniz'e Kadar Cennetin Tasviri Eşsiz Noktalar

Türkiye'nin Henüz Keşfedilmemiş Yaylaları: Karadeniz'den Akdeniz'e Kadar Cennetin Tasviri Eşsiz Noktalar

Özge Tepe
03.04.2023 - 23:02

Türkiye, konumu gereği sayısız yaylaya ev sahipliği yapan bir ülke. Özellikle Akdeniz'de ve Karadeniz'de yükseltiden ve doğal koşullardan dolayı birçok yayla bulunuyor. Bu yaylalarda hem bölgenin yerlileri kalıyor hem de turistler kısa süreli tatiller yapıyor. Yemyeşil doğa harikaları olan yaylalar, el değmediği sürece doğal görünümünü koruyor. Bunun dışında betonlaşmanın etkisiyle doğası bozulmuş çok sayıda yayla da var. 

Henüz doğallığını koruyan, gidenleri kendine hayran bırakan yaylaların listesine bu içeriğimizden ulaşabilir; bol oksijenli ve bol huzurlu bir tatilin keyfini çıkarabilirsiniz.

İşte Türkiye'nin henüz keşfedilmemiş yaylaları listesi:

Paşakonağı Yaylası - Giresun

Paşakonağı Yaylası - Giresun

Doğu Karadeniz'de yer alan Giresun, diğer Karadeniz şehirleri gibi birçok yaylaya ev sahipliği yapıyor. Burada turistik olarak değerlendirilen Kümbet, Bektaş, Kulakkaya Yaylaları ve Sis Dağı bulunurken Paşakonağı Yaylası bu yaylaların biraz gerisinde kalıyor. 

Paşakonağı Yaylası, Giresun'un Bulancak ilçesinin sınırlarında. İlçeye bağlı Kovanlık Beldesinde yer alan Paşakonağı Yaylası, denizden tam 1450 metre yükseklikte. Yaylaya ulaşım belde üzerinden gerçekleştiriliyor ve yol boyunca tabelalar da bulunuyor.

Paşakonağı Yaylası, sarı, mor ve beyaz açelyaları, derin vadileri ve bu vadilerdeki şelaleleri ile Giresun'da son derece meşhur. Karasay Şelalesi, Geçilmez Vadisi, Çiğseli Gölü ve Kızılot Çayırı yaylada mutlaka görülmesi gereken yerlerden. 

Pazarsuyu-Kovanlık yolu üzerinden ulaşılabilen Paşakonağı Yaylası, merkeze yaklaşık 65 kilometre mesafede.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Görgit Yaylası - Artvin

Görgit Yaylası - Artvin

Günümüzde yaşayan bir hanenin bulunmaması yönüyle Artvin'deki bu Görgit Yaylası, kaderine terk edilmiş durumda. Efeler Köyünde yer alan Görgit Yaylası, 1700 metre rakımda. Burası bir 'ara yayla' olarak kullanılıyor ve köylüler dönem dönem hayvanlarını burada otlatıyor. 

Zamanında inşa edilen taş ve ahşap evlerle süslü Görgit Yaylasına gitmek için herhangi bir araç yolu yok. Dolayısıyla yerel bir rehber yardımıyla veya Efeler Köyü'ne gelerek köy halkı ile irtibatta kalarak yaylaya ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Perşembe Yaylası - Ordu

Perşembe Yaylası - Ordu

Doğu Karadeniz'de yer alan Ordu da yaylaları ile meşhur bir şehir. Buradaki Perşembe Yaylası henüz keşfedilmemiş doğa harikalarından biri. Ordu'nun Aybastı ilçesinde 1700 metre rakımda yer alan yayla, yaz aylarında hayli kalabalık oluyor. 

Asfalt bir yola sahip olan yaylanın yolları biraz virajlı. Bu nedenle giderken dikkat etmek gerekiyor. Doğal oluşumlu menderesler, yaylada en etkileyici noktalardan biri.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gökbel Yaylası - Antalya

Gökbel Yaylası - Antalya

Akdeniz, Türkiye'nin özellikle yaz aylarında en sıcak yerlerinden biri. Bu bölgede yer alan Antalya şehrinde yaşayanlar ise aşırı sıcaklardan bunalınca yaylaları tercih ediyor. Gökbel Yaylası da Antalya çevresinde tercih edilen yaylalar arasında yer alıyor.

Gökbel Yaylası, Alanya ilçesinin en gözde yaylaları arasında ancak henüz çok da bilinmiyor. Burada Yörük kültürü halen yaşatılıyor. Eğer Antalya çevresine geldiyseniz ve deniz-kum-güneş üçlüsünden sıkıldıysanız Gökbel Yaylasında serinleyebilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gito Yaylası - Rize

Gito Yaylası - Rize

Rize, Türkiye'nin en güzel yaylalarına ev sahipliği yapan bir şehir. Çamlıhemşin ve Ayder Yaylalarını Türkiye'de duymayan yok. Fakat bu yaylalar betonlaşmanın etkisiyle eski değerini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Aynı zamanda yabancı turistlerin sık sık yaylaları ziyaret etmesi ile oluşan kalabalıklar da yerli turistlerin meşhur Rize yaylalarından uzaklaşmasına neden oluyor.

Gito Yaylası ise sessizliği, sakinliği ve huzurlu doğası ile Rize çevresinde çok seviliyor. 2100 metre rakımda yer alan Gito Yaylasında köylüler yaz aylarında yaşıyor. Eski ve ahşap tarihi evler, yaylanın doğasına bambaşka bir görünüm kazandırıyor. Bulutların içerisindeki Gito Yaylası, Karadeniz yaylalarının serinliğini yaşamak isteyenler için birebir.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Berçelan Yaylası - Hakkari

Berçelan Yaylası - Hakkari

Hakkari'deki Berçelan Yaylası, dört mevsimin bir arada yaşandığı nadir yerlerden. Burası 3300 metre rakımda bulunan bir yayla. Hakkari şehir merkezine uzaklığı ise 18 kilometre. Dağcılık, kampçılık ve doğa yürüyüşleri için son derece uygun olan Berçelan Yaylası, turizm faaliyetlerini sevenler için adeta bir saklı cennet.

Burada Cilo buzullarını seyrederek eşsiz manzaraların tadını çıkarmak mümkün. Bireysel olarak çıkmak zor olabildiğinden yerel rehberlerden faydalanabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Başkonuş Yaylası - Kahramanmaraş

Başkonuş Yaylası - Kahramanmaraş

Türkiye'nin sıcak iklime sahip yerlerinden biri de Kahramanmaraş. 1850 metrelik rakımda konumlanan Başkonuş Yaylası, Akdeniz'in en güzel yaylalarından biri. Son yıllarda burada dağcılık faaliyetleri de aktif bir biçimde yürütülüyor. Mangal, piknik, doğada kamp ve trekking gibi pek çok aktivite için Başkonuş Yaylası son derece uygun.

Burası Kahramanmaraş'ın merkezine yaklaşık 45 dakika mesafede yer alıyor. Bu korunmuş doğal bölgeyi ziyaret ederek hem Akdeniz sıcaklarından uzaklaşabilir hem de doğallığın tadını çıkarabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Sultan Murat Yaylası - Trabzon

Sultan Murat Yaylası - Trabzon

Yayla deyince Trabzon'un eşsiz güzellikteki saklı cennetlerini anmadan geçmek olmaz. Trabzon'da da henüz keşfedilmemiş birçok yayla var. Bunlardan biri ise Sultan Murat Yaylası.

Sultan Murat Yaylası, Çaykara ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alıyor. 2200 metre rakımdaki bu yaylada 1. Dünya Savaşı sırasında Ruslarla yapılan savaşta şehit düşen askerlerin anıt mezarları var. Dolayısıyla tarihsel açıdan da burası önem arz ediyor.

Yayla, adını 1635 yılında İran seferini yapan IV.Murat'ın buraya gelerek dinlenmesi ve ordusu ile Cuma namazı kılması üzerine bu çevreyi çok sevmesi nedeniyle almış. Günümüzde her imkanın bulunduğu Sultan Murat Yaylasında birçok doğa sporunu yapabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gölyanı Yaylası - Giresun

Gölyanı Yaylası - Giresun

Giresun'daki bir diğer saklı cennet Gölyanı Yaylası. Burası Yağlıdere ilçesi sınırlarında yer alıyor ve Giresunlular tarafından bile çok fazla bilinmiyor. 'Sakinlerinin bir çuval altına değişmediği yayla' olarak tanımlanan Gölyanı Yaylası, sit alanı olarak ilan edilmiş.

Doğal göl oluşumuna ev sahipliği yapan Gölyanı Yaylası, ziyaretçilerini büyüleyecek manzaralarıyla dikkat çekiyor. Burada yaylacılık faaliyetleri de halen sürdürülüyor. Karadeniz çevresindeyseniz Giresun'daki bu doğa harikasına mutlaka uğramalısınız.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Küpecik Yaylası - Samsun

Küpecik Yaylası - Samsun

Samsun, Doğu Karadeniz şehirlerine göre nispeten daha düz bir şehir. Dağlar da şehrin gerisinde uzandığı için burada yaylacılık çok fazla gelişmiş diyemeyiz. Şehrin merkezine uzak yaylalar da genellikle çok bilinmiyor.

Küpecik Yaylası, Samsun'da az bilinen yaylalardan. Ladik ilçesine bağlı olan bu yayla, 1600 metre rakıma sahip. İlçe merkezine ise 23 kilometre mesafede. Her türlü araçla ulaşım imkanının bulunduğu yayla, bol miktarda suya sahip. Bu suyun böbrek taşlarını erittiğine bölge halkı tarafından çok güçlü bir biçimde inanılıyor.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Önerilerinizi Paylaşın!

Önerilerinizi Paylaşın!

Sizin de şehrinizde henüz adının yeterince duyulmadığını düşündüğünüz, keşfedilmemiş yaylalar varsa bizimle yorum olarak paylaşın; içeriğimize ekleyelim!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
3
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kty

Paylaşın ki hemen keşfedilip değerlendirilip turizme kazandırılmak için tüm doğal güzelliğini tahrip edip binalar dikilsin ve herkes görsün…

Kayıp

sayenizde keşfedilmiş oldu ve a..k..lar artık😏

Veli Durak

Bırakın keşfetmeyelim öyle kalsın. Uzungöl'ün Ayder Yaylasının son hali malum..!!