Kapitalistlerin Fakir Diyerek Sürekli Hor Gördükleri Küba, Sağlıkta Nasıl Devrim Yaptı?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kapitalistlerin Fakir Diyerek Sürekli Hor Gördükleri Küba, Sağlıkta Nasıl Devrim Yaptı?
Ekonomik ambargo, kırılgan bir iktisadi yapı; ancak sağlıklı ve mutlu insanlar...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ambargo altında geçen tam 60 sene ve söz konusu sağlık olunca dünya devleriyle aşık atan bir ülke: Küba!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir de biliyorsunuz kısa aralıklarla farklı farklı gazetelerde Küba’nın kansere çare bulduğunu okuyoruz. Başındaki bu dertten ötürü Küba’nın kanser tedavisi konusunda başı çektiği aşikar.
Sağlıkta en iyi olmanın en önemli ölçütlerinden biri bebek ölüm oranının azlığı. 2019 oranlarına baktığımızda ise Küba bu sorunu büyük ölçüde halletmiş görünüyor.
Özellikle kendi coğrafyası içinde değerlendirdiğimizde Küba'nın bu başarısını sosyalizm ile rahatlıkla ilişkilendirebiliriz.
80'li yılların başlarına gelinirken Küba'da ilçeler düzeyinde, çok sayıdaki uzman hekimin hizmet verdiği ve görüntüleme ve laboratuvar teknolojilerinin de kullanıldığı, poliklinikler örgütlenir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Herkes için sağlık" şiarı ve aile hekimliği... Küba'da aile hekimliği sistemi şöyle çalışır: Her aile hekimi hizmet verdiği topluluk alanında yaşar, hatta evleri polikliniklerin hemen üstündedir.
Zalimin ambargosu varsa Küba'nın kendi ürettiği aşısı var!
Devrimden hemen sonra ülkedeki deneyimli doktorlardan yaklaşık üç bin kadarı ülkeyi terk eder. İnanılmaz ama bu sayı neredeyse ülkedeki bütün doktorların yarısıdır.
Eğitim ile ilgili biraz da 1976 yılında kurulmuş olan Dünya'nın en büyük tıp okulu Havana Tıbbi Bilimler Üniversitesi'nden bahsetmek istiyorum:
"Tıp Enternasyonalizmi ne demek?" diye sorarsanız, bir cümle ile açıklamaya çalışayım: Dil, din, ırk farkı gözetmeksizin insan için insanca sağlık hizmeti!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tabii ki bu denli işler bir sağlık sisteminin paraya ihtiyacı vardır ve "fakir" Küba, bunu da başarır.
İçeriği hazırlarken benim, okurken de sizin tarafınızdan merak edilen soru: Peki Küba'da Covid-19 ne durumda?
Şimdi ise Küba'nın Kanada büyükelçisi Josefina Vidal Ferreiro'nun geçen ay kaleme aldığı yazısından bir parça aktarmak istiyorum ve sonra siz karar verin lütfen, "Gelişmişlik ne demek gerçekten?"
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Adamlarda gerçek vatanseverlik var bizdeki gibi eline bayrak alınca vatansever olunmuyor.
Akapeli dayılar ve çoğu sosyalistin farkı yoktur. "Ama yol yabtı yeenim" .
Vatandaş ne güzel içerik yapmış, öğretici ve keyifli.. iki dakika götünün üzerinde otur amk.. sen ve senin gibi davarlar ortalığı dağıtmak için her zaman bir... Devamını Gör
Şu olayı emekliliğe ayrılmış trollere günlerce anlatamamıştım. Bu içerik için geç oldu diyeceğim ama onlar zaten bu içeriklerde takılmazlar.