onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kamuoyu Araştırması: Halk Libya'ya Asker Gönderilmesine Nasıl Bakıyor?

Kamuoyu Araştırması: Halk Libya'ya Asker Gönderilmesine Nasıl Bakıyor?

Emre Ordu
10.01.2020 - 17:35 Son Güncelleme: 11.01.2020 - 02:05

Kamuoyu araştırmasıyla halkın Libya'ya asker göndermeye nasıl baktığı ölçüldü. Vatandaşın büyük çoğunluğunun, Suriye harekatlarının aksine Libya'ya asker göndermeye karşı olduğu sonucu çıktı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Araştırma, İstanbul Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından, 12 ilde 1537 kişiyle bilgisayar destekli telefon görüşmesi yöntemiyle yapıldı. 

Cumhuriyet'ten İpek Özbey'in haberine göre,ankete katılanların yüzde 58’i Libya’ya asker gönderilmesini istemiyor. Yüzde 34, “Evet gönderilsin” derken, yüzde 8 konuyla ilgili fikri olmadığını ifade ediyor.

Asker gönderilmesini daha çok gençler destekliyor

Asker gönderilmesini daha çok gençler destekliyor

“Hayır” diyenlerin yüzde 67’si 45-54 yaş arasında bulunurken, asker gönderilmesini onaylayan katılımcıların yüzde 34’ü 18-24 yaş arasında. ‘Türk askeri Libya’ya gitmesin’ diyenlerin yüzde 30’u AKP, yüzde 78’i CHP, yüzde 91’i HDP, yüzde 88’i İYİ Parti ve yüzde 58’i MHP seçmeni. Cumhur İttifakı ortağı MHP seçmeninin yalnızca yüzde 33’ü asker gönderilmesini destekliyor.

Türkiye'nin dış ilişkilerde ara bulucu olması isteniyor

Türkiye'nin dış ilişkilerde ara bulucu olması isteniyor
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Türkiye'nin dış ilişkileriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisine katılırsınız” diye sorulduğunda yüzde 75 gibi önemli bir çoğunluk “Türkiye bölge ülkelerindeki çatışmalarda taraf seçmemeli ve ara buluculuk görevi üstlenmelidir” cevabını veriyor. 

Yüzde 15’lik bir kesim ise ‘Türkiye’nin taraf seçmesini, o tarafın kazanması için askeri ve siyasi olarak destek vermesini” savunuyor. “Türkiye tarafını seçsin” diyenlerin çoğunluğu, yani yüzde 23’ü AKP, yüzde 12’si İYİ Parti seçmeni. “Türkiye ara buluculuk görevini üstlenmelidir” diyenlerinse yüzde 92’si HDP, yüzde 86’sı İYİ Parti, yüzde 89’u CHP seçmeni. 

Katılımcıların yaş aralıklarına baktığımızda da ilginç veriler var. 

Örneğin Türkiye’nin tarafını seçmesini isteyenlerin çoğunluğu 18-24 yaş aralığında. Ara buluculuk üstlensin diyenlerin yüzde 80’i 45-64 aralığında.

"Libya'da sağlanacak faydalar toplumun gündelik hayatından çok uzak"

"Libya'da sağlanacak faydalar toplumun gündelik hayatından çok uzak"

Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekâtlarında toplumun desteği yüzde 75’in üzerindeydi.

Sonucu değerlendiren İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki’ye göre, Suriye’nin kuzeyinde sınır ötesi operasyonların zorunluluk haline gelmesinden hükümetin politikaları sorumlu tutuluyor olsa da sınırımızın hemen güneyinde kök salacak bir YPG fikri, her iki operasyona da büyük destek verilmesini sağlamıştı. Selçuki, Libya içinse, askeri müdahalenin karşılığında sağlanacak faydalar, toplumun günlük hayatından çok uzak. “Dolayısıyla, toplumun geniş bir kesiminden destek gelmemesi beklenen bir sonuçtu” diyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
20
10
3
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mr Logical

O değil de, ciddi ciddi muktedir çıkıp Atatürk niye askerlerini alıp Trablusgarp'a gittiyse biz de o sebeple gidiyoruz dedi ya :O ...

Bozkurt

Libya konusunda asker göndermeye karşı olanlara terörist damgası vurulacak kadar medya baskısı yapılmamışa benziyor. Bence bir iki hafta boyunca ülkedeki rap... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

diyelim ki libya tekrardan birleşti ama en önemli soru kaddafiden daha hızlı ülkeyi toparlayan olucak mı