Görüş Bildir
Haberler
İtalyanlar'ın Türkiye'de Başarısı Yok

İtalyanlar'ın Türkiye'de Başarısı Yok

Fatih
03.07.2014 - 22:12

İtalyanlar'ın Türkiye'de Başarısı Yok

1959 yılında resmi olarak başlayan Türkiye Süper Lig'inde bugüne kadar toplam dört İtalyan tenik adam görev yaparken bu isimlerin hiçbiri takımlarında şampiyonluğa ulaşamadı.

1959 yılından önce ise İstanbul Ligi adında gerçekleştirilen organizasyonda sadece Beşiktaş, takımın başına İtalyan teknik adam getirdi. İlk olarak 1947 yılında İtalya efsanesi Guiseppe Meazza'ya emanet eden Beşiktaş şampiyonluk iddiasını sonuna kadar sürdürmeyi başarsada Galatasaray'ın 2 puan ardından ligi ikinci tamamladı.

1953 yılında Beşiktaş yine İtalyan ekolüne yönelerek Giuseppe Meazza'dan sonra takımın başına ikinci İtalyan teknik adam olarak Sandro Puppo'yu getirdi ve o sene lig üçüncüsü oldu. 1957 yılında bu sefer Leandro Remondini'ye takımını emanet eden Siyah-Beyazlılar o sezon ligde dördüncü olmayı başardı.

Türkiye Ligi'nin tescil tarihi olan 1959 yılından itibaren ise Galatasaray ve Beşiktaş ikişer İtalyan teknik direktörle çalıştı. Fenerbahçe ve Trabzonspor ise kuruldukları tarihten bu yana hiçbir İtalyan teknik adamla anlaşmadı. İlk olarak 1959 yılında daha önce Beşiktaş'ı çalıştıran Leandro Romendini'yi takımın başına getiren Galatasaray o sezon şampiyon olan Beşiktaş'ın 7 puan gerisinde ligi üçüncü tamamladı.

Beşiktaş ise 1960 yılında daha önce çalıştırdığı Beşiktaş'a dönmesine rağmen yine başarılı olamadı ve Siyah-beyazlıları ligde üçüncü yaptı. İtalyan teknik adamların başarısız sonuçlarından sonra rotayı Alman ve İngiliz hocalara çeviren üç büyükler uzun bir süre İtalyanlardan uzak kaldı. Bu ayrılığa Beşiktaş 2000 yılında Nevio Scala'yı getirerek son verdi. Ligi dördüncü sırada bitiren Scala'nın o sezonki en büyük başarısı ise Beşiktaş'ı ikinci kez Şampiyonlar Ligi'ne çıkarması oldu.

Galatasaray ise 53 yıl ara verdiği İtalyan teknik adam macerasına Fatih Terim'in yerine getirdiği Roberto Mancini ile son verdi. 2013-2014 sezonun 7. haftasında takımın başına geçen Roberto Mancini, Sarı-kırmızılı takıma sadece Türkiye Kupası'nı kazandırmayı başardı. Ligi Fenerbahçe'nin 9 puan gerisinde ikinci sırada tamamlayan Galatasaray, Roberto Mancini ile yollarını sezon sonu ayırdı. Uzun zamandır teknik direktörlük arayışlarını sürdüren Galatasaray, İtalyan Roberto Mancini'nin boşluğunu yine İtalyan başka bir hocayla doldurmak için girişimlere başladı. Görüşmelerin başlandığını KAP'a bildiren Galatasaray'ın yeni hocası Cesare Prandelli Türkiye'de görev yapan altıncı İtalyan teknik direktör olacak.

1974 yılında futbolculuk kariyerine başlayan Prandelli 1978-79 sezonunda Atalanya tansfer oldu. 1979'da Juventus'a transfer olup burada altı sene geçiren Prandelli üç kez de lig şampiyonluğunu kazandı. UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası ve Kupa Galipleri Kupası'nı da kazanan İtalyan 1990'da futbolculuk kariyerine nokta koydu.

Futbola nokta koyduktan sonra 1990-97 yılları arasında Atalanta'da çeşitli görevler yaptı. 1997 yılında US Lecce'nin başına geçen İtalyan hoca sırasıyla Hellas Verona, SSC Venezia, Parma, AS Roma, Fiorentina ve İtalya Milli Takımı'nı çalıştırmıştı. 2005 yılında Fiorentina'nın başına Dino Zoff' yerine gelmişti. 2014 Brezilya Dünya Kupası'nda İtalya Mili Takımı'nın başında bulunan İtalyan Hoca başarısız geçen turnuvanın ardından görevinden ayrıldı.

Gazetesport

Kaynak: http://www.gazetesport.com/haber/1449...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın