Görüş Bildir
Haberler
Kuzguncuk: İstanbul'un Nostaljik Cenneti ve Keşfedilmeye Değer En İyi Yerler

Kuzguncuk: İstanbul'un Nostaljik Cenneti ve Keşfedilmeye Değer En İyi Yerler

Özge Tepe
02.05.2023 - 17:04

Kuzguncuk, Anadolu Yakası'nda, Üsküdar'a bağlı bir semt. Burası Avrupa Musevileri tarafından “Kutsal topraklara varmadan önceki son durak” olarak kabul ediliyordu. Bu yönüyle de yerleşimde geniş bir Musevi mezarlığı olduğu 17. yüzyıllardan beri vurgulanıyor. Son dönemlede eski evlerin restorasyonu hızlandırılan Kuzguncuk'ta nostaljik anlar yaşamak isterseniz muhakkak buraya uğramalısınız.

Bu içeriğimizde Kuzguncuk'u keşfedebilir; Kuzguncuk'ta mutlaka görmeniz gereken yerleri öğrenebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuzguncuk Hakkında Bilgi

Kuzguncuk Hakkında Bilgi

Kuzguncuk, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alıyor. Üsküdar'a bağlı bir semt olan Kuzguncuk, Paşalimanı ile Beylerbeyi arasında kalıyor. Buranın eski adının “Hrisokeramos” olduğu ifade ediliyor. Bu ad 'Altın kiremit' anlamına geliyor. II. Iustinos tarafından yaptırılan çatısı altın yaldızlı kiremitlerle kaplı bir kilise nedeniyle buraya bu ad verilmiş. Bir diğer görüşlere göre de eskiden “Kosinitza” adıyla anılan semtin, bu adının bozularak “Kuzguncuk” olduğu ifade ediliyor. Evliya Çelebi'ye göre ise II. Mehmed zamanında buraya yerleşmiş “Kuzgun Baba” adlı bir veliden ismini alıyor.

Kuzguncuk, İstanbul'un Asya kesimindeki ilk Musevi yerleşim bölgesi. Musevilerin buraya geliş tarihleri tam olarak bilinmiyor. 17. yüzyıl kaynaklarında buranın bir Musevi Köyü olarak anıldığı söyleniyor. Kuzguncuk,  Avrupa Musevileri tarafından “Kutsal topraklara varmadan önceki son durak” olarak kabul ediliyor. Herhangi bir nedenle vadedilmiş topraklara gidemeyenlerin hiç değilse Kuzguncuk'a yerleşerek orada ölmeyi ve gömülmeyi istedikleri ifade ediliyor. Bu yönüyle de 17. yüzyıl kaynaklarında burada geniş bir alanda Musevi mezarlığı olduğu söyleniyor.

Bu tarihlerde Kuzguncuk'ta Museviler dışında Rumların da oturduğu biliniyor. Ermeniler ise buraya 18. yüzyıllarda yerleşmeye başlamış. 19. yüzyılda burada geniş bir grup oluşturmuşlar. Kuzguncuk, daha çok gayrimüslim ağırlıklı bir yerleşme. Müslüman Osmanlılılar buraya pek fazla rağbet göstermemiş. Yine de buna rağmen yerleşmede Öküz Limanı (Paşalimanı) kesimi, camii, çeşmesi, kayık iskelesi ve bahçeleriyle Türkler tarafından iskan edilmiş.

Son dönemlerde Kuzguncuk, İstanbulluların çok sık tercih ettiği bir semt. Bugün Kuzguncuk'taki azınlık nüfus yok denecek kadar az durumda. Eski evlerin restorasyonu hızlanan Kuzguncuk, geleneksel Boğaziçi köylerinin özelliklerini bir ölçüde taşımayı sürdürüyor.

Kuzguncuk'a Ulaşım

Kuzguncuk'a Ulaşım

Kuzguncuk'a Üsküdar üzerinden yürüyerek ulaşmak çok kolay. Ulaşım için en hızlı yol ise Eminönü, Kabataş veya Beşiktaş üzerinden şehir hatları vapurlarını kullanmak. Daha sonra Beykoz yönüne giden herhangi bir dolmuşa veya İETT otobüsüne binebilirsiniz.

Kuzguncuk'a kendi özel aracınızla ulaşmak isterseniz aşağıdaki konum bilgilerini kullanabilirsiniz:

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Popüler Kültürde Kuzguncuk

Popüler Kültürde Kuzguncuk

Kuzguncuk, Eski İstanbulluların çok iyi bildiği bir semt olmasına karşın gençler tarafından yeni yeni keşfediliyor. Aslında son dönemlerdeki popülerliği, burada çekilen dizilerden geliyor. 1986-1988 yılları arasında Perran Kutman ve Şevket Altuğ'un oynadığı Perihan Abla dizisini hemen hemen herkesin ebeveynleri bilir. Aynı zamanda 2002-2005 yılları arasında Savaş Dinçel, Hasan Kaçan ve Kadir Çöpdemir gibi oyuncuların başrolünde oynadığı Ekmek Teknesi dizisi de burada çekilmiş.

Her iki dizinin ana çekim noktaları birbirine benziyor. Bugün buradaki bir sokağın adı Perihan Abla'dan geliyor. Aynı zamanda buradaki bir mekan Ekmek Teknesi dizisinde kullanılmış. Gittiğinizde de bu mekanda Ekmek Teknesi dizisindeki tabelayı görebilirsiniz. 

Sanatçı ve yazarların yaşamayı tercih ettiği bir yer olan Kuzguncuk, tam olarak entelektüel kelimesinin vücut bulmuş hali. İnsanı dinlendiren ve yaratıcılığı güçlendiren bir yönünün olması Kuzguncuk'un en önemli ambiyans özelliklerinden biri.

Kuzguncuk'ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk'ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk, eşsiz tarihi ve nostaljik dokusuyla gezilecek çok sayıda yere sahip. Buraya geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerler ise şu şekilde:

  • Kuzguncuk Evleri

  • İcadiye Caddesi

  • Perihan Abla Sokağı

  • Tarihi Kuzguncuk Fırını

  • Nail Kitabevi

  • Kuzguncuk Bostanı

  • Beth Ya’akov Sinagogu

  • Fethi Ahmet Paşa Yalısı

  • Kuzguncuk Sahili

  • Marko Paşa Köşkü

Kuzguncuk Evleri

Kuzguncuk Evleri

Kuzguncuk'un en güzel tarafı hiç şüphesiz evleri ve köşkleri. Bugüne kadar çıkan yangınlarda büyük zararlar görse de bazıları aynı şekilde restore edilebilmiş. Bu sayede de Kuzguncuk halen nostaljik yönünü koruyor. En klasik görüntüye Kuzguncuk'ta Simitçi Tahir Sokak'ta ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İcadiye Caddesi

İcadiye Caddesi

İcadiye Caddesi, Kuzguncuk'un ana caddesi olarak biliniyor. Kuzguncuk'taki birçok cadde, kafe, restoran, kitapçı, galeri ve antikacılar bu cadde üzerinde yer alıyor. Bahar ayları ve yaz mevsiminde İcadiye Caddesi, yemyeşil yapraklarla doluyor.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Perihan Abla Sokağı

Perihan Abla Sokağı

Nostaljik mimarisi ile öne çıkan Perihan Abla Sokağı, Perihan Abla dizisinin çekildiği yer. Bu yönüyle de Kuzguncuk'un en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi olmuş. Bu sokağın köşesinde yer alan Asude Kebap, Ekmek Teknesi tabelasıyla da varlığını sürdürüyor. Buraya gelmişken Asude Çay Bahçesi'nde oturup keyif yapabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Tarihi Kuzguncuk Fırını

Tarihi Kuzguncuk Fırını

Bu tarihi fırın, sizi adeta çocukluğunuza götürecek. Tazecik galetalar, simitler ve daha fazlası burada çok lezzetli fakat mutlaka denemeniz gereken bir lezzet var. O da Kuzguncuk mantarı. Fındık unu ve badem unu kullanılarak yapılan bu eşsiz kurabiye, bu fırının klasiği olmuş durumda. Baharda veya yaz aylarında gelirseniz de dondurmasından mutlaka tatmalısınız.

Adres: Kuzguncuk mah, İcadiye Cd. no:24/a, 34674 Üsküdar/İstanbul

Telefon: 02163105201

Çalışma Saatleri: 06.00 - 01.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Nail Kitabevi

Nail Kitabevi

Şirin mi şirin beyaz binasıyla sizleri karşılayan Nail Kitabevi, hem kitapçı hem de bir kafe. Dışarıda birkaç masası bulunan bu mekan, esas güzelliğini içeride barındırıyor. Dar ve uzun bir binada yer alan Nail Kitabevi, kafa dinlemek, kahve içerek hayallere dalmak için eşsiz bir yer. Üst katta cumba kısmına yerleştirilen geniş koltuğu erken saatlerde giderek kapmanızı öneririz. 

Adres: Kuzguncuk, İcadiye Cd. No:32, 34674 Üsküdar/İstanbul

Telefon: 02163911070

Çalışma Saatleri: 09.00 - 19.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk Bostanı, Kuzguncuk'a gelenlerin fotoğraf çektirmeyi çok sevdiği bir yer. Mutlaka Kuzguncuk fotoğraflarında bu bostandan kareler görmüşsünüzdür. Şehrin içindeki bu bostan, domates, biber, ıspanak gibi sebzelerin dikildiği bir yer. Üstelik yeni değil, yıllardan beri burada ekim yapılıyor. Patili dostların da yuvası haline gelmiş olan Kuzguncuk Bostanını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Adres: Kuzguncuk, Bostan Sk. No:4, 34674 Üsküdar/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beth Ya’akov Sinagogu

Beth Ya’akov Sinagogu

Beth Ya’akov Sinagogu, İcadiye Caddesinin hemen başında yer alıyor. Burası 1878 yılında inşa edilmiş. Rum Ortodoks kilisesinin yanındaki bu sinagog, halen kullanılıyor. Kuzguncuk'un Yahudi nüfusu başka bölgelere yerleşmelerine rağmen Kuzguncuk kökenliler cumartesi sabahlarında Şabat ayini için buraya geliyor.

Adres: Kuzguncuk, 34674 Üsküdar/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Fethi Ahmet Paşa Yalısı

Fethi Ahmet Paşa Yalısı

Fethi Ahmet Paşa Yalısı, 1840 yılında inşa edilmiş. Bu yalıyı Fethi Ahmet Paşa özenle dekore etmiş; Sultan Abdülmecit'te yalının içini çok beğenmiş. Bu nedenle de Dolmabahçe Sarayı'nın dekorasyonunu kendisine yaptırmış. 

Bu yapı, Osmanlı mimarisini baştan ayağa yansıtıyor. Ahşap bir yalı olan Fethi Ahmet Paşa Yalısı, korusuyla birlikte belediye tarafından kamulaştırılmış. Halka açık şekilde belediye işletmesi olarak hizmet veriyor. 

Adres: Kuzguncuk Mahallesi Paşa Limanı Caddesi Nacak Sokak No:6 Kapı No: 14/2, 34674 Üsküdar/İstanbul

Çalışma Saatleri: 08.30 - 23.00

Telefon: 4441034

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Kuzguncuk Sahili

Kuzguncuk Sahili

Kuzguncuk Sahili, güneşli bir havada keyifle yürüyüş yapabileceğiniz eşsiz bir nokta. İstanbul'un en iyi noktalarından biri olan Kuzguncuk Sahilinde öncelikle mutlaka manzaranın keyfini çıkarmalısınız. Boğaziçi Köprüsü ve Çırağan'ın eşsiz manzarasının tadını çıkarırken çay bahçeleri ve restoranlarda vakit geçirebilirsiniz.

Adres: Kuzguncuk, Kuzguncuk Çarşı Cd No:43, 34674 Üsküdar/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Marko Paşa Köşkü

Marko Paşa Köşkü

Marko Paşa Köşkü, Kuzguncuk gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Marko Paşa, Padişah Abzülaziz’in doktoru olarak biliniyor. 'Anlat derdini Marko Paşa'ya!' deyimi de buradan geliyor. 

Son derece önemli bir kişilik olan Marko Paşa, kendisine köşk inşa ettirmiş. Boğaz'ı kucaklayan noktadaki bu köşkte Hayat Bilgisi dizisi de çekilmiş. Burası şu anda Kuzguncuk İlkokulu olarak kullanılıyor.

Adres: Kuzguncuk, Babanakkaş Sokağı No:6, 34674 Üsküdar/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
248
208
142
122
121
119
111
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nomoix

Bir gün nasib olur ise İstanbul'a sırf Kuzguncuk semtini görmek için giderim 😍