İnsanlığın Hem Beşiği Hem de En Büyük Gözyaşı Afrika'yı Konu Alan 17 Eşsiz Film
Filmlerde çokça Afrika kıtasının konu edildiğini ya da filmin Afrika'da geçtiğini görürüz. Buradan yola çıkarak Afrika'yı konu edinen 17 filmi derledik. İyi seyirler. 🙂
*Filmler IMDb puanına göre sıralanmıştır.
17. Daratt - Dry Season - Kurak Mevsim (2006)
16. Goodbye Bafana - Özgürlüğün Rengi (2007)
Ülkede yaşayan zencilerin durmaksızın kötü muamele gördüğü ve iki ırkın arasında devlet eli ile çizilmiş derin bir ayrımın bulunduğu Güney Afrika’da yaşayan James Gregory bir hapishanede gardiyanlık yapan sıradan bir askerdir. James ve karısı Gloria’nın hayatı bir gün ansızın gelen bir terfi haberi ile değişir. James’in başka bir hapishaneye tayini çıkmıştır ve Nelson Mandela’nın gardiyanlığını yapacaktır. Zencileri ülkeyi tehdit eden en önemli unsur olarak gören James’in fikirleri Mandela ile vakit geçirdikçe değişmeye başlar. James’in Mandela ve ailesine yakınlık gösterdiğini düşünen üsleri durumdan rahatsız olurlar. Mandela’nın 30 yıla yayılan özgürlük mücadelesi, James ve ailesi için de zorlu bir yolculuğa dönüşür.
15. Mandela: Long Walk to Freedom - Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol (2013)
5 Aralık 2013 tarihinde hayata gözlerini yuman, Güney Afrika´nın efsaneleşen özgürlük savunucusu Nelson Mandela´nın yaşamını kronolojik biçimde takip eden film, Mandela´nın bir taşra kasabasındaki çocukluğundan başlayarak, Güney Afrika´nın demokratik seçimlerle iş başına gelen ilk başkanı olmasına kadar geçen sürecini sinemaya taşıyor.
Mandela, henüz genç bir hukuk öğrencisiyken, politikaya duyduğu büyük ilginin sonucunda Güney Afrika´da demokrasinin en önde gelen savaşçılarından biri olur. 1964 yılında çarptırıldığı hapis cezasıyla birlikte kontrol altına alınsa da 27 yılın ardından özgürlüğüne kavuştuğunda mücadelesine devam eder. 1993 yılında Nobel Barış Ödülü´ne layık görülen Mandela, bir yıl sonra ülkenin ilk siyahi başkanı olarak göreve gelir.
14. Le secret de Chanda - Life, Above All - Önce Hayat (2010)
Yeni doğmuş kız kardeşinin ölümünün ardından, 12 yaşındaki Chanda göğüslemek zorunda kaldığı çeşitli güçlüklerin ortasında normal bir hayat sürdürmeye çalışır. Johannesburg yakınlarında, AIDS salgının yıkıp geçtiği köhne kasabalarında Chanda alkolik bir üvey baba ve hasta bir anneyle yaşar. Annesinin hastalığı gizlenemeyecek bir noktaya geldiğinde, kasaba halkı Chanda’nın ailesini başlarına gelen felaketlerin günah keçisi ilan eder, bütün kasaba aileye düşman kesilir.
13. Timbuktu (2014)
Afrika’da Timbuktu Bölgesinde radikaller şeriat ilan edince toplumda temel kurallar bir anda değişiverir. Ellerinde silahlarla sokaklara hükmeden radikaller, müziği , sigara içmeyi, sokakta oturmayı, futbol oynamayı ve daha pek çok şeyi cihad adı altında yasaklamaya başlarlar. Bu yeni kanunlara karşı çıkanlar ise ağır cezalara çarptırılır. Kendi halinde sıradan bir hayat yaşamaya çalışan Kidane ve ailesi, bu yeni İslami düzende büyük acılar yaşar.
İslami kurallara göre yönetilen Afrika’daki bir bölgede yaşanan gerilik ve vahşetin, bir ailenin yaşadıkları üzerinden anlatılıyor.
12. Tsotsi (2005)
Johannesburg’da küçük çaplı suçlar işleyen Tsotsi, zor hayatının sebep olduğu duygusuz bir yapıya sahiptir. Bir soygun işinde bir adamı vurduktan sonra tüm hayatını değiştirecek olaylar cereyan etmeye başlar. Oradan kaçmak için arabasını kaçırdığı bir kadını karnından vurur, ardında da arka koltukta başıboş bir bebek olduğunu fark eder. Bebeği alıp kaçan Tsotsi, altı gün boyunca bebeğe bağlanır, bebek de onun tüm davranışlarını ve hayatını değiştirmeye başlar.
2006 yılının en iyi yabancı film dalında oscar sahibi olan film, Güney Afrika sinemasının da çok önemli yapıtları arasında.
11. Amandla! A Revolution in Four Part Harmony (2002)
2002 yapımı Amandla!, apartheid döneminde müziğin farklı kullanımlarına ve direnişteki rolüne odaklanan bir belgesel. Daha önce yayınlanmamış görüntülere ve Miriam Makeba, Vusi Mahlasela ve Abdullah Ibrahim gibi isimlerle röportajlara yer veren belgesel, 2002 yılında Sundance Film Festivali’nde Seyirci Ödülü ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nü kazandı.
10. Invictus - Yenilmez (2009)
Invictus, 2009 yılında çekilen biyografik drama filmi. Güney Afrika'da yapılan 1995 Ragbi Dünya Kupası boyunca Nelson Mandela'nın hayatını anlatmaktadır. Clint Eastwood'un yönettiği filmde Morgan Freeman Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanı, Matt Damon ise ragbi takımının kaptanını canlandırmıştır. John Carlin'in Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Changed a Nation (Düşmanla Oynamak:Nelson Mandela ve Bir Ulusu Değiştiren Oyun) adlı eserinden esinlenilmiştir.
9. The Good Lie - İyi Bir Yalan (2014)
Sudan’da 2000’li yılların henüz başında patlak veren iç savaş sırasında Sudan’dan Amerika’ya gelen ve burada kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışan 3 gencin hayat hikayesi sinemaya taşınıyor. Ve burada gençlerin karşısına çıkan bir kadının onları yeniden hayata kazandırabilmek için göstermiş olduğu zorlu mücadele filmde anlatılmaktadır.
8. Nairobi Half Life - Yarım Kalan Hayat (2012)
Kenya´nın bugüne kadarki ilk Oscar adayı olan Yarım Kalan Hayat, ülkesinde yerli bir film için görülmemiş bir gişe başarısı yakaladı. Soluk soluğa izleyeceğiniz ve içinde mücadele, hırs, suç, fahişelik ve yozlaşma geçen bu hikâyenin kahramanı, Kenya´da küçük bir köyden oyuncu olma hayalleriyle ailesinin karşı çıkmasına rağmen 'altın fırsatlar şehri' Nairobi´ye gelen Mwas. Kimseyi tanımadığı büyük şehirde bir başına kalan Mwas, hayallerinin peşinden giderken hızlıca suç dolu bir dünyanın içine çekilecektir. Bilindik bir öyküyü çağdaş bir açıdan, Kenya usulüyle ele alan Yarım Kalan Hayat, yönetmen Gitonga´ya göre gerçek bir Nairobi hikâyesi anlatıyor.
7. The Constant Gardener - Arka Bahçe (2005)
Kuzey Kenya’nın uzak bir bölgesinde, oyuncu Tessa Quayle vahşice öldürülmüş bir halde bulunur. Tessa’nın arkadaşı bir doktor, olay yerinden kaçmış gibi görünmektedir. Deliller ortada bir tutku cinayetinin var olduğunu göstermektedir. Nairobi’deki İngiliz Yüksek Komisyonu Üyeleri, Tessa’nın kocası olan yumuşak mizaçlı meslektaşları Justin Quayle’in meseleyi, çözmeleri için kendilerine bırakacağını zannetmektedirler. Ancak Justin herkesi şaşırtarak bu cinayetin sırrını çözmek üzere kendi başına kolları sıvamaya karar vermiştir. İmtiyazlı giriş hakkı sayesinde diplomatik sırlarla ilgili alanlara girerek kendi hayatını riske etmeye hazırdır. Ortada Justin’in hayal edebildiğinde çok daha derin bir komplo söz konusudur.
6. The First Grader - Birinci Sınıf (2010)
84 yaşında ilkokula yazılan Kenyalı Kimani Maruge'nin gerçek öyküsü… 2002 yılında Kenya hükümeti ilköğretimin parasız olacağını ilan eder. Küçük bir dağ köyündeki ilkokulun yeni bir öğrencisi vardır artık; 80'lerindeki Kimani Maruge... Yıllarca ülkesinin özgürlüğü için savaşan bu yaşlı adam, şimdi eğitim görmek için okul sırasına oturmuştur.
5. The Last King of Scotland - İskoçya'nın Son Kralı (2006)
Yeni mezun genç Doktor Nicholas Garrigan, Uganda'ya, hem macera olması açısından hemde orada bulunan halka yardım etmek amacıyla gider. Uganda'ya varmasından kısa bir süre sonra bir kaza mahaline çağırılır. Ülke lideri Idi Amin Dada, Maseratisiyle bir ineğe çarpmıştır. Garrigan'ın durumu sakin ve başarı ile idare etmesi, İskoç kültür ve tarihine yakından ilgi duyan Amin Dada'yı çok etkilemiştir. Bunun üzerine Garrigan'a özel doktoru olmasını teklif eder. Ülke liderinin karizmasından çok etkilenen genç doktor bir anda kendisini hükümet olaylarının tam ortasında bulur. Garrigan Amin Dada'nın işlediği cinayet ve kaçırma olaylarına tanık olmaya başlar. Bütün bu olaylara rağmen Amin Dada'nın biraz da suç ortağı olmaya başlamıştır.
4. Moolaadé - Koruma (2004)
Farklı kültürlerin insanı şaşkınlığa uğratan yansımalarına şahit olacağımız bir mücadele ile geliyor film karşımıza. Kadınların sünnet edildiği bir toplumdayız. Afrikalı Cole, çocukken sünnet edilmiştir ve bulunduğu yerde kız çocukları bu olaya maruz kalmaktadır. Bu töre nedeni ile Cole ileriki yaşlarında iki kez bebeğini kaybetmiştir. Bu olaya başkaldırmak ister.
Bu amaçla müslümanlık öncesi inanca ait Mooladé ruhunu çağırır ve evinin etrafında bir kalkan oluşturur. Collé’nin verdiği mücadele ile günlük hayatın kahraman kadınlarını konu alan trilojinin ikinci halkasını. Trilojinin ilk filmi Faat Kine 2000 yılında çekilmişti. Ünlü Senegal’li yönetmen Ousmane Sebene’nin 82 yaşinda çektiği bu film, 2004 Cannes Film Festivali’nin gözdesi oldu.
3. Beasts of No Nation (2015)
Jane Eyre uyarlamasıyla uluslararası sinema arenasında parlayan ve True Detective diziyle de dikkatleri üzerine toplayan genç yönetmen Cary Fukunaga'nın Uzodinwa Iwala'nın aynı adlı eserinden beyazperdeye taşıdığı filmde, Afrika ülkesindeki iç savaşta savaşması için ailesinden kopartılan çocuk asker Agu’nun öyküsü anlatılıyor.
2. Blood Diamond - Kanlı Elmas (2006)
1990’larda Sierra Leone’de gelişmekte olan kaos ve iç savaşın fon oluşturduğu “Blood Diamond/Kanlı Elmas” Güney Afrikalı paralı asker Danny Archer ile Mendeli balıkçı Solomon Vandy’nin hikayesi. Her iki adam da Afrikalıdır, ama geçmişleri ve şartları olabildiğince farklıdır. Ne var ki, hayatlarını değiştirebilecek pembe bir elması bulmak için çıktıkları serüvende yazgıları kesişir.
1. Hotel Rwanda - Ruanda Oteli (2004)
Bir Hutu olan Paul Rusesabagina, Hôtel des Mille Collines'in müdürüdür ve Tutsi bir kadınla evlidir. Katliam başladığında öncelikle kendi ailesini kurtarmaya çalışsa da durumun farkına varınca kendi ailesinin yanı sıra kurtarabildiği tüm Tutsi ve Hutu mültecileri kurtarmaya çalışır. Komşularıyla birlikte ailesini otele götürmesinden sonra birçok Tutsi ve Hutu mülteciyi de otele alır. Otel neredeyse bir mülteci kampına dönerken, daha önceleri kurduğu ilişkilerini kullanarak oteldeki insanları korumaya çalışır ve sonuç olarak 1268 mültecinin hayatını kurtarır. Film oteldeki mülteciler ile birlikte Rusesabagina'nın ailesinin Tutsi isyancılarının hakim olduğu taraftaki bir mülteci kampına kaçması ve buradan Tanzanya'ya doğru hareket etmeleri ile son bulur. Filmdeki bu çerçeve hikâyenin yanı sıra, Ruanda Katliamı'na dair birçok bilgi sunulmaktadır. Ayrıca olaya uluslararası tepkinin çok düşük düzeyde kalması, BM ve Batılı güçlerin katliam karşısındaki tavırları büyük oranda eleştirilir. Üstelik filmde de geçen oteldeki insanlar kendilerini kurtarmak için geldikleri sandığı Fransız ve diğer Avrupa devletlerinden askerlerin sadece Avrupa ülkeleri vatandaşlarını alıp götürmesidir.
Yorumlardan bonus: Desert Flower - Çöl Çiçeği (2009)
3 yaşında sünnet edilen 13 yaşında da evlilik için satılan Somalili Waris Dirie'nin yaşam öyküsü... Afrika'dan kaçarak Amerika'da gelen ve burada ünlü bir süpermodel olan Waris Dirie bugün 18 yaşında ve kadınların sünnet edilmesine karşı yürütülen kampanyalarda birleşmiş Milletler adına dünyanın dört bir yanında konuşmalar düzenliyor.
Yorumlardan bonus II: Sometimes in April - Kara Nisan (2005)
Akıllara hemen Don Cheadle'ın oynadığı Hotel Rwanda filmini getiren Sometimes in April, 1994 Nisan'ında patlak veren Ruanda soykırımını yine orta sınıftan bir aile babası üzerinden anlatıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Hotel Rwanda öneriyorum izlenmeli. Sonunda kaç yaşında beni hüngür hüngür ağlatmıştı. Fakat filmden sonra baya araştırma yaptığımda okuduklarıma göre başrol ... Devamını Gör
Çok merak ediyorum izlerim bi ara
blood diamond kesinlikle izleyin. leonardo hayranı olmama sebep veren filmdir kendisi
vay leo hayranı demek yalnız değilim
Waris Dirie bugün 18 yaşında değil, 52 yaşındadır. Ayrıca listede "Güneşin Gözyaşları"ve "Vahşetin Çocukları" da olmalıydı.