İnşaat Süresince İmza Atan Çok: Depremde Yaptıkları Evler Yıkılınca Tutuklanan Müteahhitlere Kim İzin Verdi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İnşaat Süresince İmza Atan Çok: Depremde Yaptıkları Evler Yıkılınca Tutuklanan Müteahhitlere Kim İzin Verdi?
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Türkiye'nin fay hatları üzerinde olduğunu hatırlatırken, yıkımın büyük olması gerçeklerle yüzleşmek gerektiğini gösteriyor. Her depremden sonra olduğu gibi binaları yapan müteahhitlerin tutuklanması başladı. Peki fay hattı üzerine verilen imar izinleri, müteahhitleri denetlemesi gerekenler, bu inşaatta çalışırken yapılanlara şahit olanlar?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6 Şubat 2023 sabahına Türkiye'de 7,7 büyüklüğünde bir depremle uyandık. Yıkımın boyutunu anlamaya çalışırken, 7,6 büyüklüğündeki ikinci bir depremle sarsılınca bazı il ve ilçeler tabiri caizse haritadan silindi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fay hatlarının ülke topraklarının yüzde 93'ünden geçtiği ve ülke nüfusunun yüzde 98'inin fay hattından etkileneceği düşünüldüğünde imar planlarından, bina yapım sistemlerine, şehirleşmenin düzenine birçok başlıkta düzenleme gerekiyor.
Son büyük deprem felaketinin üzerinden 24 yıl geçti. 1 hafta önce yaşanılan depremler gösterdi ki 24 yılda bilim adına yapılanlar eksik kalınca adalet görevi devraldı. An itibarıyla 9 müteahhit tutuklandı. Peki bu müteahhitler bu kötü binaları nereye yaptı? Yaparken kim denetledi? Betonu kendileri mi döktü? Kolon kiriş bağlantılarını kendileri mi yaptı?
Her hukuk alanda ortak ilke de "kim, hangi kurala aykırı davrandı" şeklindeki deliller oluyor. Sözüer, sözlerine devam ederken, "binaların yapımında çok sayıda kişinin işlem ve fiilleri" olduğuna dikkat çekiyor.
Deprem sonrası görülen manzara ile de yüzleşirken, “Ülkemizde bir çok binanın, imar mevzuatına aykırı yapıldığı açık bir gerçek" diyen Prof. Sözüer, 184. madde için de “Peki bu kanun uygulandı mı?" diye soruyor ve can alıcı olanı açıklıyor:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İnşaat sektöründeki kar marjının yüksekliği karşısında bizler bütçesi sınırlı bordrolular olduğumuz için çok şaşırdık: "Müteahhitler yüzde 30 kâr ettiklerinde zarar ettiklerini düşünür. Yüzde 50 kâr bir müteahhit için başa baş demektir. İnşaatta kar marjı çok yüksektir."
Tüm bunlar bir hukukçunun söylemleri olurken, sektörün içinden de bir ses yükseliyor.
Denetimlere dair sorularda ilk cevaplar hukukçulardan gelirken, bu derece yüksek kazançlarla çalışan inşaat sektörünün zaten belli bir düzen içinde olduğu da görülüyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
çalan çırpan tabi ki var . ama Deprem Yönetmeliğinde öngörülen deprem kuvvetlerinin 1,5 katı yaşandı. İnşaat mühendisleri bunu sayısal olarak da kanıtlıyor. ... Devamını Gör
Beklenenden 1.5 kat fazla deprem kuvvet geldi olayını nerede okudunuz? Hiç denk gelmedim bu bilgiye İMO mu söyledi?