Görüş Bildir
Haberler
İngiltere'de AB Karşıtı Partiye 'Irkçılık' Suçlaması

İngiltere'de AB Karşıtı Partiye 'Irkçılık' Suçlaması

Onedio Medya
22.04.2014 - 18:44 Son Güncelleme: 22.04.2014 - 19:28

İngiltere'de AB Karşıtı Partiye 'Irkçılık' Suçlaması

İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin (UKİP) 22 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için hazırladığı kampanya afişleri tepki çekti.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin milletvekillerinden Mike Gapes UKİP'i ırkçılıkla suçladı. UKİP lideri Nigel Farage ise 'gerçeği yansıttığını' söylediği afişlere sahip çıktı.

Nigel Farage, 'Bu afişler hayatını kazanmaya çalışan milyonlarca İngiliz vatandaşının gerçeği. Eğitimli kesimden insanları kızdırıyor muyuz? Evet, kızdırıyoruz. Ama bundan hiç rahatsız olmuyoruz' dedi.

Farage ayrıca partisinin seçimlerde başarılı olması halinde, bunun İngiltere siyasetinde bir 'deprem' anlamına geleceğini söyledi.

UKIP'in afişlerin birinde dilencilik yapan bir işçinin yanında, 'AB politikası yürürlükte: Sınırsız ucuz işgücü İngiliz işçilere ağır zarar veriyor' yazıyor.

Diğer bazı afişlerde de da şu ifadeler yer alıyor:

'Avrupa'da 26 milyon insan iş arıyor. Peki acaba gözleri kimlerin işlerinin üzerinde?'

'Bu ülkeyi kim yönetiyor? Yasalarımızın yüzde 75'i Brüksel'de hazırlanıyor.'

UKIP'in 764 afişi bugünden itibaren iki ay boyunca İngiltere'nin dört bir yanında asılı olacak. Parti bugüne kadarki en büyük seçim kampanyası için 1,5 milyon sterlin (yaklaşık 1,8 milyon euro) harcadı.

Başbakan Yardımcısı ve koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg, UKIP'i afişleri nedeniyle eleştirdi.

Clegg, 'Nigel Farage ve ben 1999'da aynı Avrupa Parlamentosu'na seçildik. Ben beş yıl sonra parlamentodaki görevimden ayrıldım. UKİP lideri ise hâlâ orada' dedi.

Farage ve Clegg kısa süre önce iki tartışma programında karşı karşıya gelmiş, İngiltere'de yapılan kamuoyu araştırmaları UKİP liderinin tartışmalarda Clegg'e oranla daha fazla beğenildiğini göstermişti.

Emeğin serbest dolaşımı, 28 üyeli AB'nin en temel ilkelerinden biri.

2011 yılı nüfus sayımına göre İngiltere'de diğer AB üyesi ülkelerden yaklaşık 2 milyon kişi yaşıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının sayısı da bu rakama yakın.

UKIP ise İngiltere'nin AB'den çıkması gerektiğini savunuyor. Partinin İngiltere Parlamentosu'nda milletvekili yok. Ancak İngiltere'de yapılan kamuoyu araştırmaları, UKİP'in ülkede 22 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ilk sırada yer alabileceğini gösteriyor.

İngiltere Avrupa Parlamentosu'na (AP) 73 üye gönderiyor. Halen bu üyelerin dokuzu UKIP'ten.

Fransa'da aşırı sağcı ve AB karşıtı Ulusal Cephe, Hollanda'daki bir diğer aşırı sağcı siyasi hareket olan Özgürlük Partisi ve UKİP'le Avrupa'da ittifak yapmak istemiş, UKİP bu teklifi reddedilmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron geçmişte UKİP'i ''çılgıınlar ve deliler''partisi olarak nitelendirmişti. Ancak partinin popülaritesinin artması, Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'yi de endişelendiriyor.

Cameron İngiltere'ye göçü azaltma ve partisinin önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimleri kazanması halinde İngiltere'nin AB üyeliğini referanduma götürme sözü vermişti.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0