Görüş Bildir
Haberler
HDP'nin Ezidi Önerisine Ret

HDP'nin Ezidi Önerisine Ret

adem kara
13.08.2014 - 16:59 Son Güncelleme: 13.08.2014 - 17:24

HDP'nin, Ezidilerin sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

HDP, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadığı için Ezidiler'in sorunlarının belirlenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinin, bugün ele alınmasını grup önerisi olarak Genel Kurul'a getirdi.

HPD Mardin Milletvekili Erol Dora, kendilerine özgü dini inançları, gelenekleri ve kültürleri olan Ezidiler'in, yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Dora, Ezidiler'in, ayırımcı, asimilasyoncu politikalara maruz bırakıldığını öne sürdü.

Ak Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, dili, milliyeti ne olursa olsun yaratılanı yaratandan dolayı sevdiklerini söyledi.

Akdağ, başı dara giren, saldırıya uğrayan Alevi, Sunni, Ezidi, Türkmen'in Türkiye'ye sığındığını, yardım beklediğini, Başbakan'ın kendilerine sahip çıkmasını istediğini dile getirerek, bunun, Türkiye'ye olan güvenin bir yansıması olduğunu belirtti.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Türkiye'nin etrafında ateş çemberi bulunduğunu savundu. Serindağ, IŞİD'in, AK Parti'nin uyguladığı politikalar sonucu ortaya çıkan bir terör örgütü olduğunu, bölge ülkelerini tehdit ettiğini söyledi.

Serindağ, etnik kökeni, inancı ne olursa olsun tüm insanların eşit, birinci sınıf yurttaş olarak yaşaması gerektiğini kaydetti. Serindağ, Ezidiler'in de Türkiye'nin bir zenginliği olduğu, kültürlerinin geliştirilmesi ve korunması gerektiğini vurguladı. Serindağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı seçiminden önce Ermeniler'e yönelik sözlerini eleştirdi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, kişilerin etnik yapısının kendi ellerinde olmadığını, bu nedenle kişilerin kınanamayacağını belirtti.

Aydın, 'Bu ülkede, çok kötü nitelemelerle, ağza alınmayacak farklı nitelemelerle Ermeni ifadesini kullananlar oldu. İlk kez Başbakan, 1915 tehcirinden dolayı acıları paylaştı. Dersim katliamından dolayı özür dileyen bir Başbakan' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Aydın'ın Dersim katliamına yönelik sözlerine yanıt vererek, kişinin isyan etme özgürlüğü bulunduğunu, ama devletin her şeye rağmen şefkatli olması gerektiğini vurguladı. Altay, kendisinin de Gürcü olduğunu ve bununla övündüğünü dile getirdi.

Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Ayakkabı tartışması bugün de sürdü

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, gündemdışı konuşmasında kendisine sataştığı gerekçesiyle AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan'a yanıt verdi.

Orhan'ın kendisine yönelik olaydan bahsettiğini ifade eden Nazlıaka, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bugüne kadar Meclis'te yılda toplam bir konuşma yapmayan hatibin hak savunuculuğu yönündeki konuşmasını ilgiyle izledim. Hak savunuculuğu anlayışı tamamen ona yönelik haksızlıkla ilgili. Hak savunuculuğu bütüncüldür. Pahalı ayakkabı giydiğimden bahsetmiş, 3 yıl önce ucuzluktan aldım ama size o ayakkabıyı bile atmaya değer bulmadım. Bir söz var, nice insanlar gördüm üzerinde elbiseleri yoktu, nice elbiseler gördüm içinde insan yoktu. Benim insan tanımım atan nabza sahip olmak değil onurlu duruşa sahip olmaktır.'

AA

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0