Görüş Bildir
Haberler
Hayatın Her Alanında Yapılan Araştırmalar Sonucu Geleceğin En Önemli 25 Şehri Açıklandı!

etiket Hayatın Her Alanında Yapılan Araştırmalar Sonucu Geleceğin En Önemli 25 Şehri Açıklandı!

Gozex
10.09.2017 - 08:42

2050 yılına gelmeden dünya nüfusunun üçte ikisi şehirlerde yaşıyor olacak. Bu kadar insanın refahını sağlayabilmek için büyük merkezlerin belli başlı önlemler alması ve yüksek seviye gelişim göstermesi gerekiyor. Weforum'dan derlediğimiz araştırma, şehirleri her yönden incelemiş ve sonuçlarını listelemiş.

Kaynak: https://www.weforum.org/agenda/2017/0...
İçeriğin Devamı Aşağıda

AT Kearney adındaki küresel işletme danışma firması, gelecekteki önem ve rekabetçiliğine bakarak her yıl 128 şehir sıralıyor. Bu sıralama, şehirlerin çeşitli alanlarda veri puanlarına dayandırılıyor. Örneğin çevresel performans, kişi başına patent alımı, iş geliştirme merkezlerinin sayısı, Fortune 500 firma sayısı ve tabii ki hayat kalitesi.

Geleceğin şehirlerini listelemek için 4 kategoride puan hesaplaması yapıldı: kişisel refah, ekonomi, inovasyon ve yönetim.

O zaman gelecekte yaşamak isteyeceğiniz şehirlere bir göz atalım.

25. Los Angeles, Kaliforniya

Los Angeles geçen yıldan bu yana listede 4 sıra aşağı kaymış olsa da koca bir iş ve teknoloji merkezi olarak önemini koruyor. Snap ve SpaceX dahil birçok teknoloji devine ev sahipliği yapıyor. Startup'ları destekleyerek de gelecek teknoloji liderlerini adeta mıknatıs gibi çekiyor.

24. Vancouver, Kanada

İçeriğin Devamı Aşağıda

2016'da 25. sırada olan Vancouver bu sene 1 sıra yükseldi. Bunun sebebi teknoloji girişimciliği ve yasal tıbbi marijuana endüstrisi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, şehrin ulaşım altyapısına 900 milyon Kanada doları yatırım yapılacağını açıkladı, büyük ihtimal gelecek yıllarda listede daha da yükselecek Vancouver.

23. Tokyo, Japonya

Tokyo, dünya üzerinde en çok üniversite mezununu barındıran şehir. Ancak insan kaynakları listede 4 sıra düşmesini engelleyemedi. 2016 yılında, bir harcama skandalı sonucu Tokyo valisi istifa etti. Yoichi Masuzoe, yakınlarda finansal bir skandaldan ötürü istifa eden ikinci kentsel yetkili.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Düsseldorf, Almanya

22. Düsseldorf, Almanya

2016'dan bu yana 8 sıra yukarı çıkan Düsseldorf listemizde 22. sırada. Almanya'daki yedinci en kalabalık şehir, moda endüstrisi ve sanatsal görünümü ile ünlü. Fortune Global 500'da yer alan yiyecek ve ilaç firması Metro, Düsseldorf merkezli.

21. Kopenhag, Danimarka

21. Kopenhag, Danimarka

Geçen yıldan bu yana 3 sıra yükseldi. Kopenhag, bir şehir bisikletçisinin cenneti olarak adlandırılıyor. Danimarka'nın başkenti, 1960'lardan beri yollarda bisikletçiler ve yayalar için yer açarak araba trafiğini ve otoparkları azaltmakta. Çevre dostu şehir, aynı zamanda birçok iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji toplantısına ev sahipliği yapıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Toronto, Kanada

20. Toronto, Kanada

Toronto'da geçtiğimiz yılda girişimcilik büyük artış gösterdi. Bazı finans uzmanları, şehrin yeni bir teknoloji merkezine dönüşeceğine inanıyor. Şehirden çoğu zaman çevresel lider olarak bahsediliyor. 2010 yılında geçen bir tasarıya göre, müstakil evler dışında her türlü binanın eko-çatısı olmak zorunda. Kuzey Amerika'daki 4. en büyük şehir, 2016'dan bu yana 2 sıra düştü.

19. Washington, DC, ABD

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin başkenti, 8 sıra birden yükselerek tarihte ilk kez ilk 25'lik listeye girdi. AT Kearney şirketi 5 farklı boyutta lider ilan edildi; buna iş etkinliği ve insan kaynakları da dahil. Ayrıca, DC siyasal katılım kategorisinde ilk sırayı aldı. (Şaşırmadık.)

18. Berlin, Almanya

18. Berlin, Almanya

2016'dan bu yana 4 sıra gerileyen Berlin, çevre dostu politikalarıyla biliniyor. Alman başkentinin çevresel performansı son yıllarda yavaşladı, ancak sürdürülebilirlik konusunda küresel lider olmaya devam edecek gibi duruyor. Almanya 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %80 ila %95 arası azaltmayı planlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Atlanta, ABD

2016 yılında, bir şehrin inovasyon potansiyelini belirleyen 3 ayrı veri takımında da gelişmeler gösterdi Atlanta. Bunlar; kişi başına düşen patent, özel yatırım ve üniversite sponsorluğunda iş geliştirme merkezleri. Bu gelişmeler geçtiğimiz yılda yerinde saydı, sonuç olarak Atlanta 2016'dan beri 11 sıra birden düştü.

16. Amsterdam, Hollanda

Amsterdam geçtiğimiz yıllarda dolaysız dış ve özel yatırımlarda artışlar yaşadı. 2016 yılından beri 8 sıra düşmesine rağmen AT Kearney, şehri ifade ve özgürlük alanında lider ilan etti. Bu anayasal hak, Amsterdam mahkemesinin İslam'ı açıkça eleştiren bir politikacıyı kovuşturma kararı aldığı 2014 yılından beri ilgi odağı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Şikago, ABD

Tıpkı Los Angeles ve Toronto gibi, Şikago da gelecekte bir teknoloji merkezi olma yolunda ilerliyor. ABD'deki 3. en kalabalık şehir, son yıllarda özel yatırımlar ve girişimcilikte artış gösterdi. Şikago, 12 dev Fortune Global 500 şirketine ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında Boeing, United Continental, Kraft Heinz Company ve Sears var.

14. Cenevre, İsviçre

14. Cenevre, İsviçre
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cenevre, geniş bant abone sayısı ve televizyon haberlerine erişim de dahil birçok ölçütte lider. Avrupa'nın Birleşmiş Milletler ana merkezi, önde gelen birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmakta. Bunların içinde Kızılhaç ve Dünya Ticaret Örgütü de var.

13. Sidney, Avustralya

Sidney, dünyadaki tüm şehirler arasında son 5 yılda çevresel performansını en çok geliştiren ülke, Melbourne ile berabere. Bu çaba, şehri bu alanda küresel bir lidere dönüştürdü. 2016'dan bu yana 1 sıra düştü. Çevresel performans ve bürokrasi kalitesi alanlarında bir kez daha lider seçildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Zürih, İsviçre

12. Zürih, İsviçre

Raporun sonucuna bakılırsa, Zürih denetim kategorisinde lider olmaya hazırlanıyor, aynı Cenevre gibi. Bunun sebebi diğer şehirlere nazaran bürokrasinin daha iyi işlemesi. AT Kearney, Zürih'i İsviçre'nin en kalabalık şehri ilan etti, ayrıca geniş bant abone sayısında da lider. Ancak 2016'dan beri 2 sıra düştü listede.

11. Singapur

2016'dan beri listede 6 sıra birden yükseldi. AT Kearney, bürokrasi kalitesini ölçüt alarak Singapur'u lider ilan etti. Bunun sebebi devlet memurlarının iyi ücret alması ve diğer Asya ülkelerine nazaran gücün suistimal edilmesine neredeyse hiç tolerans olmaması.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Moskova, Rusya

2016'da ilk 25'e bile giremeyen Moskova devasa bir atak yaptı. Dolaysız dış yatırım sonucu ekonomisinde büyük bir ilerleme gören Rus başkenti, aynı zamanda bürokrasi kalitesinde de yükselme gösterdi. Son yıllarda kadınları siyasete dahil etmeye başladı, güç odağı Putin'de olmasına rağmen.

9. Stockholm, İsveç

9. Stockholm, İsveç
İçeriğin Devamı Aşağıda

2016 yılında, İsveç'in başkenti her inovasyon göstergesinde ilerleme katetti. Bu yıl AT Kearney, Stockholm'u İskandinav ülkeleri arasında en kalabalık olanı ilan etti, ayrıca ifade özgürlüğünde de lider. Şehir Stockholm Özgürlük Merkezi'ne ev sahipliği yapıyor, hukukun egemenliğini ve temel hakları savunuyor.

8. Houston, ABD

8. Houston, ABD

Art arda ikinci kez kişi başına Gayrisafi Milli Hasıla'da dünya lideri seçildi. Bu da kişisel refah için önemli bir faktör. Teksas'ta bulunan şehir, aynı zamanda kişi başına alınan patent oranında da artış gösterdi, bu da girişimcilik alanında büyüme göstergesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Münih, Almanya

7. Münih, Almanya

Oktoberfest ile tanınsa da, Avrupa'da koca bir teknoloji merkezi. Bunun sebebi araştırma ve geliştirmedeki gücü ve yenilikçi ağ kurma sistemleri. 2015 yılında, neredeyse 100 bin startupa ev sahipliği yapıyordu.

6. Melbourne, Avustralya

Kişisel refah alanında ikinci kez AT Kearney tarafından dünya lideri ilan edildi. Bu da Avustralya'daki ikinci en büyük şehrin altyapı, kişi başına gayrisafi milli hasıla ve dolaysız dış yatırımda gezegen üzerindeki herhangi bir şehirden daha hızlı gelişme gösterdiği anlamına geliyor. Ayrıca çevresel performansının artması da listede yukarı taşıdı şehri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Boston, ABD

AT Kearney'nin hesaplamalarına göre, Boston'da girişimcilik son yıllarda çılgın artış gösterdi. Yine de şehir 3. sıradan 5. sıraya düştü. Tarihi şehir biyoteknolojiye oldukça odaklanmış durumda, aynı zamanda dünya üzerindeki en iyi üniversiteleri barındırıyor; Harvard ve MIT gibi.

4. Londra, İngiltere

İçeriğin Devamı Aşağıda

Londra listedeki yerini geçtiğimiz yıl da korudu, bunun sebebi kültürel deneyimlere erişim sağlaması ve iş gücü kabiliyeti. Londra, bu raporun oluşumunda kullanılan ölçütlerden 6'sında birinci geldi. Bunlara; en çok küresel hizmet veren firma sayısı, haber ajansı bürosu sayısı, spor etkinliği sayısı, uluslararası seyahatçi sayısı ve uluslararası öğrenci nüfusu dahil.

3. Paris, Fransa

Paris, listede 10 sıra birden yükselerek başlıca ABD şehirlerine meydan okudu. Fransız başkenti, sahip olduğu iş geliştirme merkezlerinin sayısını artırıyor. Ayrıca, risk sermayesi ve özel sermaye şirketleri sayesinde hem iç, hem de dış özel yatırımda gözle görülür bir yükselmeye tanık oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. New York, ABD

2016 ile 2017 arasında, 2. sırada yerini korudu New York. Moda, finans, medya ve teknoloji alanında dünya merkezi olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda iş etkinliği, siyasal katılım ve insan kaynakları bakımından testlerde yüksek skorlar aldı. New York, sermaye piyasaları ve yerel kuruluşlar değerlendirildiğinde de küresel lider.

1. San Francisco, ABD

AT Kearney, 7 yıldır böyle bir sıralama yayımlıyor. Dünyanın teknoloji başkenti, inovasyon gücü sayesinde her yıl listenin başında yer alıyor. Gelecek yıllarda tüm dünyadan küresel sermaye, insan ve fikir çekmeye ve bunları elde tutmaya devam edecek. Şehir aynı zamanda kişi başına patent ve açılan iş geliştirme merkezi sayısında artış gösterdi. 

Ancak gücün ve zenginliğin odağı olmasının kötü yanları var. Amerika'daki en pahalı emlak piyasasına sahip. Teknisyen sayısı arttıkça yereller maddi zorlamalarla evlerinden oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
344
166
151
91
67
64
27
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Selinay

Yani hangi kafayla İstanbul'un olduğunu düşündüm bilmiyorum. Olsun umut etmek dahi güzeldi.

Zafer Gürsoy

dünya bizi kıskanıyo ondan şehirlerimiz listede yok hülooooğğğğğ