Görüş Bildir
Haberler
'Hayata Dönüş' Davasında Yargılanan Tüm Mahkumlara 15 Yıl Sonra Beraat

'Hayata Dönüş' Davasında Yargılanan Tüm Mahkumlara 15 Yıl Sonra Beraat

ATKN
22.01.2016 - 15:46

19 Aralık’ta Bora ve Atmaca planlarının uygulandığı Ümraniye Cezaevi’ndeki mahkumların yargılandığı davada 15 yılın ardından karar verildi. Tüm sanıklar, biri asker sekiz kişinin ölümüyle ilgili suçlamadan beraat etti. Mahkeme, yargılama sürecinde hayatını kaybeden 32 mahkum hakkındaki davanın ise düşürülmesine karar verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ümraniye Cezaevi'nde 2000'deki 'Hayata Dönüş Operasyonu' sırasında meydana gelen olaylarda biri asker sekiz kişinin ölümüne ilişkin 399 sanığın yargılandığı davada, yargılama sürecinde hayatını kaybeden 32 sanık hakkındaki davanın düşürülmesine, 367 sanığın da 'faili gayri muayyen şekilde adam öldürmek' suçundan beraatlerine karar verildi.

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 98. duruşmaya, tutuksuz yargılanan 8 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, yargılama sürecinde hayatını kaybeden 32 sanık hakkında açılan kamu davasının düşürülmesine hükmetti.

'Bu karar 15 yıl önce de verilebilirdi'

'Bu karar 15 yıl önce de verilebilirdi'

Mahkumların avukatlarından Güçlü Sevimli Bianet’ten Ayça Söylemez'e yaptığı açıklamada, “mahkemenin bu kararı 15 yıl önce, ilk duruşmada da verebileceğini” söyledi:

“Hukuken verilebilecek karar buydu, zaten olması gereken bir karardı. Yargılanmaları bile hukuken kabul edilemezdi. Mahkeme 15 yıl boyunca hiçbir talebimizi kabul etmeyerek, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için hiç adım atmadı, araştırma yapmadı. Sadece yeni duruşma tarihi vererek davayı uzatma yolunu seçti.”

“Mağdurların sanık yapıldığı dava

Bugünkü duruşmada sanık mahpusların avukatları savunma yaptı, özetle şunları söylediler:

“Bu dava mağdurların sanık yapıldığı bir davadır. Esas yargılanması gerekenler yargılanıp suçlarına uyan ceza ile cezalandırılmadıkları sürece yargılama konusu olay ile ilgili adalet yerini bulmayacak. Göstermelik soruşturma süreçleriyle asıl sorumlular sürekli korunuyor. Her şeye rağmen inanıyoruz ki, tarih bu yaşanılanları unutmayacak, yargılayacak ve asıl sorumlular açısından gerçek adalet tecelli edecektir.”

“Adli Tıp raporu askeri, askerlerin vurduğunu gösterdi”

Savunmalarında, Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu’nun 16 Ekim 2002 tarihli raporunu da sunan avukatlar, bu raporun, mahpusların Uzman Çavuş Nurettin Kurt’u vurmadığını gösterdiğini ifade ettiler.

Ayrıca, sanıkların suç işlemediği aksine, operasyonun kendisinin ve uygulanmasının kanuna aykırı olduğu belirtildi:

“Yargılama konusu operasyon sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan tutuklular bakımından hukuki sorumluluk, operasyonun karar ve icrasında yer alan kişi ve kurumlardadır. Hali hazırda da bu kişilere karşı dava açılmamış olması da çok düşündürücüdür.”

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?
İçeriğin Devamı Aşağıda

19 Aralık 2000’de 20 cezaevine eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 30 tutuklu ve hükümlü ile iki asker hayatını kaybetti. Ümraniye Cezaevi'nde de uzman çavuş Nurettin Kurt ile dört mahkum öldürüldü.

Uzman çavuş asker kurşunuyla ölmüştü. Ancak operasyonunu ardından Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 399 tutuklu ve hükümlüye dava açıldı. Dava bugün beraatla sonuçlandı.

2004'te de operasyonun Ümraniye Cezaevi'yle ilgili kısmı için 267 askeri personele de (kapatılan) Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi – Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Davada “Bora” ve “Atmaca” isimli operasyon planları da çıkmasına rağmen, bu planlarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. 'Bora' ve 'Atmaca' isimli Ümraniye planlarının aksine, Bayrampaşa Cezaevi davasında ortaya çıkan 'Tufan' planı medyada geniş yer buldu.

AA, DHA ve Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın