Hayat Hikayelerini Kendi Kalemleriyle Anlatan Yazarlardan En İyi Otobiyografik Kitaplar
Edebiyat dünyasının belki de en önemli eserleri olan otobiyografiler, özellikle yazarların hayatlarını kendi kalemleriyle yazması nedeniyle bu denli talep görüyor. İşte mutlaka okumanız gereken en iyi otobiyografiler...
1. Bölük Pörçük - Tuncel Kurtiz
Tuncel Kurtiz'in kendi kaleminden Edremit'ten İstanbul'a, Berlin'den Bodrum'a kadar uzanan ömrünü anlatan Bölük Pörçük, usta sanatçının Yılmaz Güney, Münir Özkül ve Dormen tiyatrosundan anılarıyla harmanlanarak muazzam bir yaşam öyküsü sunuyor.
2. Kavgam - Adolf Hitler
Yirminci yüzyıl siyasal tarihinin en önemli isimlerinden Adolf Hitler'in 'nasyonal sosyalizm' adını verdiği dünya görüşünün açıklamasını yaptığı ve siyasi kimliğinin amaçlarını anlattığı Kavgam, Hitler'in Büyük Almanya fikrinin nasıl ortaya çıktığını gösteriyor.
3. Anne Frank'ın Hatıra Defteri - Anne Frank
Henüz küçük bir çocukken İkinci Dünya Savaşı’nın acı gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalan Anne Frank'in 1942 yılında tutmaya başladığı bu günlük, savaşın kötü yanını ortaya çıkarırken, Anne Frank ve ailesinin yaşadıklarını otobiyografik bir şekilde gözler önüne seriyor.
4. Dünün Dünyası - Stefan Zweig
Bir Avrupalının Anıları olarak kaleme alınan Dünün Dünyası, Stefan Zweig'in yaşantısını her anlamda ele alıyor. Almanya'da Nasyonal Sosyalizmin doğup büyüyen ve 1942 yılında yaşamına son veren Stefan Zweig, kişisel anlatımıyla yaşadıklarını kaleme döküyor.
5. Hayatım... - Agatha Christie
Polisiye romanların ünlü ismi Agatha Christie'nin kendi alanında çıkarak yalnızca hayat hikayesini anlattığı Hayatım... usta yazarın polisiye dışında çok iyi bir edebi dile sahip olduğunu gösterirken, efsanevi başarı öyküsünü de anlatıyor.
6. Bir Özyaşam: Hakikatin Peşinde Başımdan Geçenler - Mahatma Gandhi
1869'da Hindistan'da doğan Mohandas K. Gandhi, ırkçılığın en kötüsünü bizzat yaşadığı Güney Afrika'da yaşadıklarını ve gerçeklik için çıktığı bu yolda başına gelenleri Bir Özyaşam adlı kitabında bizzat kendi cümleleriyle anlatıyor.
7. İtiraflarım - Tolstoy
Savaş ve Barış ve Anna Karenina gibi ünlü romanların yazarı Tolstoy'un bir nevi iç dünyasına yolculuk ettiği kitabı İtiraflarım, varoluşun sebeplerini nerelerde aradığına dair derin bir yolculuğa çıkarken bu yolculukta okuyucularını yanında taşıyor.
8. Benim Kısa Tarihim - Stephen Hawking
Bilim dünyasına damga vuran bir isim olan Stephen Hawking'in bilim ve evrenin tarihinden sonra kendi tarihine ve yaşantısına odaklandığı Benim Kısa Tarihim, 21 yaşında yakalandığı hastalığını, Oxford ve Cambridge yıllarını, evliliğini, çocuklarını kendine has üslubu ile anlatıyor.
9. Geleceği İnşa Eden Adam - Elon Musk
Kendisine 'Gerçek Dünyanın Iron Man'i' diyen Elon Musk, Geleceği İnşa eden Adam kitabında yaşantısını, başarılarını, X.com’u, PayPal’ı,Tesla Motors’u, SolarCity’i ve Bizleri geleceğe taşıyan uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’i nasıl kurduğunu, geleceği nasıl öngörebildiğini anlatıyor.
10. Nikola Tesla Kendini Anlatıyor - Nikola Tesla
Kesinlikle tarihin en sıra dışı bilim insanlarından olan Nikola Tesla, bu kitapta kendi hayatını kendi bakış açısı ve diliyle anlatıyor. Bu biyografik eserde çocukluğundan, eğitiminden, icatlarından, rakiplerinden bahseden Tesla, ayrıca benzersiz deneylerini nasıl yaptığını da anlatıyor.
11. Bir Dinozorun Anıları - Mina Urgan
Duayen bir yazar olan Mina Urgan, Bir Dinozorun Anıları adlı kitabında yaşantısındaki ufak anıları büyük bir neşe bir o kadar da dramatik bir dille anlatıyor.
'Oğuz Atay'ı ayaküstü ve o kadar az gördüm ki, onunla ilgili ancak bir tek izlenim edindim: Koskocaman bir kediye benziyordu tıpkı. Çok kocaman ve çok güzel bir kediye, öyle benziyordu ki, ona elimi uzatınca 'miyaaav' diyeceğini sandım. Miyavlayacağı yerde 'tanıştığımıza memnunum' deyince şaşırıp kaldım.'
12. Sol Ayağım - Christy Brown
İrlanda asıllı yazar, ressam ve şair Christy Brown’ın 1954 yılında yayımlanan eseri Sol Ayağım, Brown’ın kendi hayatından yola çıkarak kaleme aldığı roman türünde yazılmış bir otobiyografi olarak okurlarıyla buluşuyor.
13. Çocukluğum - Maksim Gorki
Maksim Gorki'nin otobiyografi üçlemesi Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken ve Benim Üniversitelerim'in ilk eseri olan Çocukluğum, Gorki'nin babasını küçük yaşta yitirdikten sonra taşındığı dedesinin evinde geçirdiği yıllarına odaklanıyor.
14. Annemin Öğrettiği Şarkılar - Marlon Brando
Bu otobiyografik eserde sinemanın efsanevi ismi Marlon Brando, çocukluğundan Tahiti'de satın aldığı adadaki hayatına, aktrislerle yaşadığı aşk ilişkilerine ve filmlerinde yer aldığı yönetmenlerle yaşadığı anılara birer birer değiniyor.
15. Kısa Hayat Öyküm - Abidin Dino
Ünlü resim sanatçısı Abidin Dino, ülkemiz için hiç şüphesiz en önemli sanatçılardan biri. Kısa Hayat Öyküm, resimleri, desenleri, karikatürleri, heykelleri, öyküleri, denemeleri ve tüm bir yaşamıyla Dino'nun yaşantısını onun bakış açısı ve kelimeleriyle anlatıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın