Görüş Bildir
Haberler
Günlük Hayatta Beynimizi Öldüren 9 Gerçek

Günlük Hayatta Beynimizi Öldüren 9 Gerçek

VUUB | Sosyal Medya
03.03.2014 - 21:31 Son Güncelleme: 03.03.2014 - 23:06

Günlük yaşamımızda gerçekleşen her olaydan biz farkında olmasakta beynimiz etkilenir. Yediğimiz gıdalardan, yılların verdiği kötü alışkanlıklardan, beynimizi kullanmak zorunda olduğumuz güçten.. Tüm bu etkileşimler zekamızın artmasına ya da bazen azalmasına sebep olur. Zihinsel gücün gelişiminde çok önemli rol oynayan ama bizim fazla önemsemediğimiz bu alışkanlıklar veya olaylar bizim beyin hücrelerimizin ölmesine veya zihinsel durgunluk diye adlandırdığımız ama halk arasında düşük zeka olarak adlandırdığımız olaya sebep olur. Bu alışkanlıklardan kurtularak ve uzak durarak en önemli organımızı kurtarabiliriz.

Kaynak: http://www.vuub.net/03/03/2014/gunluk...

Yüksek Kan Şekeri

Yüksek Kan Şekeri

Aşırı yeme, aşırı zayıflama, zayıf hafıza, öğrenme problemleri, depresyon. Tüm bu koşullar son zamanlarda çok fazla şeker tüketimine bağlanmış durumda. Sağlık uzmanlarının anladığı ve sosyal medya’dan sürekli duyurmaya başlamalarının sebeplerinden biri de şeker tüketiminin beyin fonksiyonlarını çok fazla etkilemesi. ABD’de yapılan bir araştırmada ortalama bir Amerikalı’nın yılda ortalama 70 kg. şeker tükettiği ortaya çıktı. Bu endişe verici durum karşısında, önerilebilen bir ortalama şeker alım miktarı söylenmemekle beraber, yediğimiz veya içtiğimiz gıdalarda şekerden kaçınmamızı özellikle belirtiyorlar.

Hava Kirliliği

Hava Kirliliği

Beynimiz eğer sürekli olarak kirli havaya maruz kalıyorsa, bu düzgün çalışmasını önler. Beyin için önemli miktarda oksijen gerekmektedir. Kirli hava beynin bilişsel işlevini düşürür, oksijen alımını bozar ve en kötüsü de beyin gerçekten fiziksel olarak değişebilir. Hava kirliliği, sanayi atıkları, araçlar, toz vücudumuzun en ücra köşelerine kadar ulaşır ve organların en hayati görevlerini yerine getirmelerini engeller.

Uyku Yoksunluğu

Uyku Yoksunluğu

Uyku her zaman vücudumuzu tamir eden ve tüm organların yeni hücreler üretmesini sağlayan bir süreçtir. Buna beyin de dahil. Uzun süre uykusuz kalan insanlarda beyin hasarı oluşmaktadır. Bunun sebebi beyin uyurken üretmesi gereken yeni hücreleri üretememesi ve beyin sinir hücrelerinin beyinle iletişimini düzgün kuramamasından kaynaklanmaktadır. Kısa veya uzun süreli uyku yoksunluğu olumsuz etkileri ile ilerde daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Doktorlar vücudun kendini onarmak için her gece 8 saat uykuya ihtiyacı olduğunu söylemektedirler.

Abur Cubur Yeme

Abur Cubur Yeme

Eğer bize gerekli olan besinleri alamazsak vücudumuzda neler olabileceğini bir düşünün. Hücreler açlıktan yavaş yavaş ölmeye başlıyor. Tabiki az miktarda abur cuburdan bahsetmiyoruz fakat sürekli olarak almamız gereken besinlerden uzaklaşarak gereksiz olanlara yönelmek beynimizi büyük ölçüde etkilemekte. Hem sağlığımız tehlikeye atıp hem de fiziksel enerjimizi ve akıl sağlımızı bu şekilde kaybetmeye değecek bir abur cubur üretildiğini düşünmüyorum. Eğer bu tür bir alışkanlığınızı, sağlıklı gıdalarla değiştirecek olursanız hem daha uzun bir yaşam hem de daha sağlıklı bir beyin sizi bekliyor olacak. Abur cuburlar direk olarak insanların iştahlarını öldürme eğilimindedir. Bu yetersiz gıda almamıza sebep olacaktır ve bu da beynin ihtiyacı olan yakıtı sağlayamamak demektir. Ayrıca vücuttaki organları tahrip eder ve eğer kontrol altına alamazsak beynimize ciddi zararlar verebilir.

Alkol ve Sigara

Alkol ve Sigara

Kanser, kalp hastalıkları ve daha nice hastalıkların sebebi olarak bilinen sigaranın son çalışmalarda erkeklerde özellikle bilişsel gelişimi kademeli olarak gerilettiği düşünülmektedir. Sigara kullanan insanların metabolik süreçleri değişmekte ve zamanla değiştirilerek kanserojen haline gelmesine sebep olur. Alkol de ise farklı olarak direk olarak beyin hücreleri zarar görmese de, bunun yerine MS (multiple sclerosis) de dahil olmak üzere daha farklı bozukluklara venörolojik iltihaplara sebep olmaktadır. Ayrıca alkol geçici kimyasal dengesizliğe yol açar. Uzun bir süre yüksek miktarda kullanıldığında ise beyinde yapısal değişikliklere sebep olmaktadır. Çoğu alkolik hasta üzerinde yapılan çalışmalarda MR sonuçlarına bakıldığında beyin hacminde azalma tespit edilmiştir.

Kahvaltıyı Atlamak

Kahvaltıyı Atlamak

Anneler her zaman haklıdır sözüne burada katılmak zorundayım. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Sabahları bir şey yiyemeyen insanlardan biri iseniz, şeker düzeyiniz genelde düşük olarak güne başlıyorsunuz demektir. Bu da hayati organlarınıza çok büyük zarar vermek demek oluyor. Sağlıklı bir kahvaltı ile vücudunuz güne yenilenmiş olarak başlar, yüksek enerji ve daha fazla zihin uyanıklığı ile daha verimli bir gün geçirebilirsiz. Protein ve vitaminlerle güne başladığınızda, size güç ve zihinsel olarak daha fazla performans sağladığını göreceksiniz.

Küçük Zihinsel Aktiviteler

Küçük Zihinsel Aktiviteler

Beynimizin de kaslarımız gibi egzersize ihtiyacı vardır. Bulmaca çözmek veya diğer akıl oyunlarına biraz vakit ayırmak sizi akıllı insanlardan yapabilir. Satranç, scrabble ve diğer zihin uyarıcı eğlenceli oyunlar size daha fazla yaratıcılık sağlamaktadır. Yaratıcı düşünceler beyni uyarır böylece müzik ve sanat konusunda size gerekli olan ilhamı sağlar. Ayrıca biraz beyin egzersiyle düşünce yolunuzun değiştiğini siz de kolaylıkla farkedebilirsiniz.

Oburluk ve Kolestrol

Oburluk ve Kolestrol

Oburluk herkesin tahmin ettiğinden çok daha fazla soruna yol açmaktadır. Beynimize giden oksijen kısıtlanmakta ve kan damarları sertleşmektedir. Kan damarlarının daha az çalışması ise kandaki toksin oranını yükseltir ki bu hiçbir organ için iyi olmaz.

Kolestrol ise arterlerde başlayan ve kan akışını azaltan bir durumdur. Kan yeterli oksijeni ve besini sağlayamaz. Doymuş yağlar kalp krizine ve beynimizin zarar görmesine sebep olur. Sağlıklı ve düzenli bir diyet ile kalbinizin kan akışı düzenli ve sağlıklı olarak kalır.

Karbondiyoksit Zehirlenmesi

Karbondiyoksit Zehirlenmesi

İnsanların farkında olmadan yaptıkları, başları kapalı olarak yatmak (özellikle çocuk ve bebeklerin) beyne ciddi zarar vermektedir. Çünkü vücudumuza gece boyunca daha fazla karbondiyoksit girmekte ve oksijen giriş miktarını azaltmaktadır. Başını örtmeyenlerde uygun gaz değişimi sağlıklı olarak yapılmaktadır. Çünkü kafamızın da uyurken taze havaya ihtiyacı vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
13
9
7
5
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın