Görüş Bildir
Haberler
Google, Sansür Uygulayan Ülkelerde Kriptolama Yapacak

Google, Sansür Uygulayan Ülkelerde Kriptolama Yapacak

Batuhan
26.01.2014 - 14:40

Google, Sansür Uygulayan Ülkelerde Kriptolama Yapacak

Davos, İsviçreGoogle Başkanı Eric Schmidt, Çin ve Kuzey Kore gibi katı sansür uygulayan ülkelerde faaliyette bulunmak için şirketin kriptolama teknolojileri kullanmayı planladığını söyledi.

Davos'taki Dünya Ekonomik Forum'da konuşan Schmidt, 'Gelecek on yıl içerisinde katı sansür yasaları olan ülkeleri açık duruma getirmek ve insanlara söz hakkı vermek için kriptolama kullanmak ihtimal dahilinde' dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın izleme faaliyetleri ile ilgili ortaya atılan iddialar sonrasında Schmidt açıklamasında, Google'ın hükümetlerin sızmaması için kriptosunu güçlendirmek için çalıştığını söyledi. Schmidt, 'Bu Çin gibi hükümetler için bir sorun yaratır' dedi.

Google sansür ve siber saldırı endişeleri nedeniyle 2010 yılında Çin'de arama hizmetlerine son vermiş bu hizmeti Hong Kong'a kaydırmıştı. Ancak şirketin gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Schmidt, YouTube'un tamamen engelli olduğunu ve Gmail'in ise düzensiz bir şekilde çalıştığını söyledi.

Schmidt, Çin'de gittikçe daha fazla insanın sosyal medyayı kullanması ile hükümetin uyguladığı sansürün de üstesinden gelineceğini belirtti.

Çinlileri teknolojik haklar açısından eşit gördüklerini ifade eden Google başkanı buna rağmen dünya sanayi casusluğundan Çin'i sorumlu tuttu. Schmidt, 'Sanayi casusluğunun yüzde 80-85'inin Çin tarafından yapıldığı düşünülüyor. Bu ciddi bir problem. Başka hiçbir ülke bu orana yaklaşamıyor dahi' dedi.

NSA ile ilgili ortaya atılan iddiaların global çapta mahremiyet üzerine tartışmaları doğurmasının da iyi bir gelişme olduğunu söyleyen Schmidt, 'Bu izlemeyi yapabilecek olmanız, bu izlemeyi yapmanız gerektiği anlamına gelmez' dedi.

Microsoft yöneticilerinden birisinin şirketin ABD'li olmayan vatandaşların bilgilerini ABD dışında tutmasına izin verebileceği yönündeki açıklaması ile ilgili fikri sorulduğunda ise Schmidt, 'Bunu anlamıyorum' dedi.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0