Gidip Kilo Almadan Dönen Var mı? İşte Hatay Mutfağından Çıkan 12 Lezzetli Yemek Tarifi
Hatay tam bir medeniyetler şehri. Çok kültüre kucak açmış bir şehir olması sebebiyle mutfağı da bir o kadar zengin. Mezesiyle tatlısıyla aklımıza düşünce acıkmaktan kendimizi alamıyoruz.
1. Çıtır çıtır, içi bol baharatlı: Oruk
Malzemeler
İç harcı için;
1/2 kg dana-kuzu karışık kıyma
750 gram kırmızı soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 demet maydanoz
1 su bardağı ceviz
Dış hamuru için;
1 kg ince köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
2 adet haşlanmış patates
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı un
Yapılışı
Öncelikle iç harcını kavurup soğutalım, en son maydanoz ve ceviz içini ekleyelim. Dış hamurunu bulgur ve irmiği bir kapta ıslatıp yarım saat şişmesini bekleyelim. Daha sonra un hariç bütün malzemeleri ekleyip blender'dan çekip ununu ekleyip güzelce yoğuralım. En son şekil verip ister kızartma ister haşlama yapabilirsiniz.
2. Bin bir zahmetli ama çok lezzetli: Kaytaz böreği
Malzemeler
Hamuru için;
3 su bardağı su
5-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
1 küçük paket toz maya
Yapılışı
Ele yapışmayan yumuşak kıvamda olacak hamurun kıvamı un ölçüsü ile farklılık gösterebilir. Elimizi yıkayıp kuruladıktan sonra hamur elimize yapışmıyorsa tamamdır. 1 saat kadar üzerini kapatıp mayalandırabiliriz.
İçi için;
300-400 gram kıyma
3 orta boy soğan (çok ince çekilmiş)
1 kabukları soyulmuş küçük doğranmış domates
1 kırmızı biber ince doğranmış
2-3 adet yeşil biber ince doğranmış
2 yemek kaşığı kadar nar eksisi
Tuz
Karabiber
Pul biber
1/2 çay kaşığından az kimyon
Hepsini bütünleşene kadar yoğuralım. Mayalanan hamuru bezelere ayırıp 1 çay bardağına yakın sıvı yağ döktüğümüz tabağa alalım ve videodaki gibi elimizle açıp şekil verelim. İsterseniz hamuru açtıktan sonra her bezeye 1 yemek kaşığı kadar erimiş tereyağı ekleyebilirsiniz. Böreklerimizi 200 derecede 50 dakika 1 saat arası pişirelim. Afiyet olsun.
3. Rezeneli bir tat: Külçe
Malzemeler
3 bardak ılık su
1.5 yemek kaşığı öğütülmüş rezene
1.5 yemek kaşığı öğütülmemiş rezene
1 yemek kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 tane yaş maya
Ortalama 1 kg un
250 gram margarin
Yapılışı
Un hariç bütün malzemeleri karıştırıp unu ekliyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve sıvı yağ ile toparlıyoruz. Bir saat mayalıyoruz. Hamur 24 eşit parçaya bölüyoruz. Bu arada margarini bir tencerede eritiyoruz. Her bezeye bol margarin sürüp elimizle açabildiğimiz kadar büyütüyoruz ve inceltiyoruz. Bir tarafından tutup biraz büzüyoruz ve hemen doluyoruz. Üzerine tekrar 1 kaşık kadar margarin sürüyoruz, hafif ortalarına bastırıyoruz ve yarım saat tepsi mayası yapıyoruz. 230 ortalama 25-30 dakika kızarana kadar pişiriyoruz. Arzu ederseniz rezene miktarını 1-2 kaşık arttırabilirsiniz.
4. Baharatıyla aşık eden: Kömbe
Malzemeler
125 gram eritilmiş tereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı kömbe baharatı
Kabartma tozu
Vanilya
1/2su bardağı ince çekilmiş ceviz içi (dilerseniz)
3-4 su bardağı un
Susam
Yapılışı
Eritilmiş tereyağı üzerine bütün malzemeleri ekleyip yoğurun. Unu kontrollü olarak ekleyin. Ele yapışmayan biraz sert bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Kömbe kalıbınız varsa kullanabilirsiniz. Şekil verdikten sonra susama batırıp kalıba bastırın. Hafifçe tezgaha vurup kurabiyeleri kalıptan çıkarın. Tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika altları pembeleşinceye kadar pişirin. Tepside soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis tabağına alın.
5. Sürk peyniri
Malzemeler
500 gram çökelek
2 diş sarımsak yada sarımsak granül
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kekik
1 yemek kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım fincan zeytinyağı
Çökeleğiniz tuzsuzsa 1 tatlı kaşığı tuz
Sarımsak ve tarçın arzu ederseniz ekleyebilirsiniz.
Yapılışı
Çökeleğe sarımsağı rendeleyelim baharatları ve zeytinyağını ekleyip iyice yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp tepsiye dizelim 1 veya 2 gün üzerine mutfak için kullandığımız temiz bir tülbent örterek kurutalım. Kavanoza dizelim üzerine kadar zeytin yağı dökelim kapağını kapatalım istediğimiz zaman tüketebiliriz.
6. Şişperek çorbası
Malzemeler
1/2 çay bardağı pirinç
3 yemek kaşığı tuzlu yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Nane, kırmızı toz biber
Hamuru açmak için bir miktar un
İç harcı için;
150 gram kıyma
1 küçük kuru soğan
Tuz, karabiber
Hamuru için;
2 su bardağı un
1 çay bardağı su
1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Un, su ve tuz ile orta sertlikte bir hamur elde edin. Hamuru iki bezeye ayırın. Kıymayı suyunu salıp çekene kadar kavurun. Kıymaya küçük küçük doğradığınız soğanı, tuz ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin. Dinlendirdiğiniz hamur bezelerini bir miktar un ve oklava ile açın. Yufka şeklinde açtığınız hamuru küçük kareler şeklinde kesin ve içine hazırladığınız iç harçtan koyarak mantı şekli verin. Bir tencerede pirinci iki su bardağı su ile pişirin. Pirinçler yumuşayınca mantıları da tencereye alıp pişirin. Tuzlu yoğurdu su ile inceltip tencereye alın. Kıvam alana kadar çorbayı pişirmeye devam edin. Tavada sıvı yağı ısıtıp nane ve toz biberi ekleyin. Yeterince ısındıktan sonra yağı çorbanın üzerine dökün. Afiyet olsun.
7. En pratik kebap olabilir: Tepsi kebabı
Malzemeler
1 büyük soğan
5-6 diş sarımsak
1/2 demet maydonoz
3 adet yeşil biber
3 adet kırmızı biber
600 gram kıyma
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz
Salça
Yapılışı
Soğan, sarımsak ve biberler maydonoz rondo'dan geçirilir. Kıymanın içerisine ilave edilir diğer bütün malzemeler koyular güzelce yoğurulur. Tepsinin altı yağlanır ve salça sürülür. Kıyma tepsiye yerleştirilir, üzeri domates biber soğanla süslenip 200 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.
8. Şeyh Mualla
Malzemeler
3 adet patlıcan
3 adet domates
1 adet biber
1 adet büyük boy soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı nane
Tuz ve zeytinyağı
Yapılışı
İlk önce 1 su bardağı mercimeği yıkayıp 10 dakika kadar kaynatıyoruz haşlanmış nohut mercimek domates soğan biber ve sarımsakları iri bir şekilde doğruyoruz ekşi hariç diğer malzemeleri de içine katıp karıştırıyoruz. Yukarıdan aşağı dilimlediğimiz patlıcanların arasını dolduruyoruz ve tencereye diziyoruz üzerine 1 su bardağı su ekleyip pişiriyoruz.
9. Etse et! Belen tava
Malzemeler
600 gram kuzu kuşbaşı eti
2 yemek kaşığı eritilmiş kuyruk yağı
3 soğan (varsa arpacık soğan da kullanabilirsiniz)
6-7 diş sarımsak
2 adet kırmızı biber
4 adet yeşil biber
2-3 domates
Baharat (1’er tatlı kaşığı karabiber, pul biber ile 1 çay kaşığı kekik)
Salçalı sos (domates mevsiminde gerek olmaz)
Tuz
Yapılışı
Belen tavanın en önemli lezzet farkı eritilmiş kuyruk yağıyla yapılmasıdır. O da şöyle hazırlanıyor; kuşbaşı veya kıyma boyutunda doğranmış kuyruk yağlarını bir tava veya tencerede yağını çıkartana kadar kızartıyorsunuz. Yağı bir kavanoza veya plastik kaba alıp oda sıcaklığına gelmesini bekliyorsunuz. Ardından buzdolabına kaldırıp 1 saat içinde donduğunda tereyağ gibi bir forma kavuşuyor. Hem Belen tava için hem de tüm yemeklerinize lezzet katması için bu şekilde kullanabiliyorsunuz.
En kolay ama en lezzetli yemeklerdendir belen tava. Kuzu kuşbaşı etiyle birlikte soğan, sarımsak, biber ve kabuğu soyulmuş domatesleri ince ince kıyıp, baharat, tuz ve salçalı sosla birlikte birlikte fırın kabının içine alıyorsunuz. Domateslerin lezzetlenip sulandığı yaz mevsimlerinde bu sosa ihtiyaç olmaz. Tüm malzemeleri karıştırıp, kuyruk yağını ekleyip fırına veriyorsunuz. 200 derece fansız fırında 50-60 dk. civarında pişiyor ve servise hazır.
10. Zahter salatası
Malzemeler
30 gram zahter (kekik)
3 tutam maydanoz
1 dal taze soğan
1 diş sarımsak
1/2 tatlı kaşığı pul biber
Nar ekşisi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
Zahterin yapraklarını ayıklayın. Üzerine biraz tuz serpiştirin. Acı suyunu almak için 2-3 dakika kadar ovun. Daha sonra yıkayın. Zahterleri bir kaba alın. İçine 3 tutam maydanoz, 1 dal taze soğan ve 1 diş sarımsağı ince ince doğrayın. Üzerlerine yarım tatlı kaşığı pul biber, 4 yemek kaşığı zeytinyağ ve nar ekşisi ekleyin. Tekrar elinizle 5 dakika kadar ovun. Son olarak ceviz koyup, karıştırın. Domates ile süsleyerek, servis edebilirsiniz.
11. Açık ara en meşhuru: Künefe
Malzemeler
250 gram kadayıf
Yarım kilo antep fıstığı (benim gibi şekil vermek zorunda değilsiniz fıstık yoksa ,ceviziniz varsa onunla da olur fındık da olur badem de olur😉)
150 gram tereyağı
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı eritilmiş karışım
150 gram künefe peyniri
Şerbeti İçin
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Çeyrek limon
Yapılışı
Öncelikle kadayıflarımızı rondo'dan geçirelim 2-3 cm olacak şekilde çok da kısa olmasın çeviremeyiz güzel de durmaz zaten daha sonra künefe tepsimize. Erittiğimiz yağdan 4-5 yemek kaşığı ekliyoruz ortasına antep fıstıklarını düzgün bir şekilde bütün olarak diziyoruz ve kenarda 2 parmak kalınlığında bıraktığımız yere çektiğimiz kadayıfları antep fıstığının da üzerini geçecek şekilde yayıyoruz. Antep fıstığının da üzerinde ince bir tabaka kadayıf olacak. Sonra arasına künefe peyniri ve antep fıstığını ekleyip tekrardan kadayıfla kapatıyoruz ve ocakta yavaş yavaş çevirerek pişiriyoruz yaklaşık 6-7 dk sürecektir pişmesi çevirme kısmına gelince 4 kişilik ayrı bir tepsi alıp künefemizin üzerine kapatıp diğer kısmını pişiriyoruz (çevirdikten sonra kenarlarından yağ akıtmayı unutmayın altı da kızarsın) sıcak künefemizin üzerine soğuk şerbeti döküyoruz ve hazır.
12. Babagannuş
Malzemeler
3 adet patlıcan
2 adet domates
2 adet kapya biber
2-3 adet yeşil biber
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz,
Arzu ederseniz pul biber
Üzerine ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı
Patlıcanlar, domatesler ve biberleri közleyip kabuklarını soyup çekirdeklerini de temizledikten sonra satırla çeker gibi incecik kıyın. Közleme işlemini fırında yapacaksanız tüm sebzeleri kuruladıktan sonra patlıcanlara keskin bir bıçakla delikler açın. Hepsini yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 200 derecede ısıtılmış fırında közleyin. Domatesler ve biberleri önce alın. Doğradığınız sebzelerin suyunu süzerek derin bir kaseye alın. Üzerine kalan malzemeleri ekleyerek karıştırın ve ister ılık ister soğuk servis edin.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Kırmızı eti çok sevmediğim tatlıyı da neredeyse hiç yemediğim için Hatay Gaziantep vs hep bana işkence arkadaş.” Kırmızı et yemem” diyorsun Sövmüşüm gibi ga... Devamını Gör
Çok yararlı olmuş tebrikler 😍