Görüş Bildir
Haberler
Futbol Severler İçin Belki de Tüm Zamanların En İyisi! Yapılan Yenilikleri İle EA FC 24'ü İnceliyoruz!

Futbol Severler İçin Belki de Tüm Zamanların En İyisi! Yapılan Yenilikleri İle EA FC 24'ü İnceliyoruz!

Deniz Ünsal
27.09.2023 - 11:48

FIFA'nın EA ile anlaşmasının sonlandığı haberinden beri herkes EA Sports FC 24'ün çıkışını bekliyordu. Sene boyunca yenilikler hakkında çıkan spekülasyonlar, oyuncuların öngörüleri ve yayınlanan onca videodan sonra nihayet EA Sports FC  24 çıkış yaptı. 1.199 TL fiyatı ile çıkış yapan oyunun yeniliklerini, artılarını, eksilerini gelin inceleyelim. Geçen sene birkaç yüz saat oynadığım FIFA 23'ten EA FC 24'ün sonra bana hissettirdiklerini de size aktarmaya çalışacağım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk Değişiklik: Menüler

İlk Değişiklik: Menüler

Oyuna ilk girdiğinizde kullanmasına alışmanız gereken yeni menü düzeni ile karşılaşıyorsunuz. Önceki oyunlarda alıştığımız altta bulunan ve sağa sola giderek geçiş yaptığımız sistem yerine; daha sade ve gözü yormayan yeni menüyü beğendiğimi söyleyebilirim. Bu sade yapıya ilk bir iki saatte eliniz alışıyor. Maç içinde oyunu durdurduğunuzda da arka planda stadyumun detaylarını, oyuncuların yakın çekim halini görebiliyorsunuz. Devre aralarında soyunma odasından görüntüler sizi maçın içine daha çok çekiyor.

Yeni Kamera ve İstatistikler

Yeni Kamera ve İstatistikler

EA her oyunda yeni bir kamera getiriyor. Bu sene gelen 'Taktiksel' kamera ile oyunu daha geniş görüp, gerçekçiliğe daha yakın bir deneyim alıyoruz. Bazen fazla uzaklaşsa da alıştıktan sonra bu kamera açısı ile oynamak gayet eğlenceli oldu. Gerçek futbol maçlarında artık görmeye başladığımız görsel istatistikler EA FC 24'te de karşımıza çıkıyor. Çekilen şutların haritası, oyuncuların yorgunluk dereceleri gibi istatistikler oyun içinde taç olduğunda ya da aut atışı kullanılacağı sırada karşımıza çıkıyor. Hypermotion geliştirilmiş ama oraya daha oynanış kısmında geleceğiz.

Oyun Hızı, Gerçekçilik, Geliştirilmiş Hypermotion

Oyun Hızı, Gerçekçilik, Geliştirilmiş Hypermotion

İlk olarak oynanış ile denebilecek en bariz şey; oyunun geçtiğimiz seneye göre oldukça yavaşlatılması. Bunu sadece oyuncuları yavaşlatmak olarak düşünmeyin çünkü hâlâ oyuncu patlayıcı türde koşuyorsa fark yaratıyor. Ancak burada oyundaki yavaşlama topun daha gerçekçi bir hâle gelerek yavaşlaması ve oyuncu animasyonları. EA, 180 kadar maçın hepsini kameralarla taratarak animasyon sayısını arttırmış, bundan dolayı oyuncuların saha içindeki hareketleri gerçeğin aynısı diyebiliriz ve topun hareketleri de bu gerçekçiliği arttırıyor. Kalecilerin topa uzanışları ve kurtarışları eskisinden çok çok daha doğalken, oyunun tanıtımında da gördüğümüz olağandışı gollerin animasyonları da oyunda bulunuyor. Örnek vermek gerekirse Haaland'ın ayak dışı ile uçarak attığı golü oyunda da atabilirsiniz.

PlayStyles ve PlayStyles+

PlayStyles ve PlayStyles+

Oyuna gelen bir diğer unsur da PlayStyles. Oyuncuların 32 oyun tarzının arasında sahip olduklarının aktif hale gelmesiyle oyunu daha ilginç bir hâl alıyor. Gene örnek vermek gerekirse Kevin De Bruyne ile oynarken R1 (ya da kontrol tercihinize göre R2) ve ara pas tuşlarına basarak öngörülü ara pas atarsanız oyun tarzı aktif hale gelip, normal ara pas ile atamayacağınız oyun değiştiren paslar atabilirsiniz. Keza bu oyun tarzlarının içinde güçlü şutlarınızı daha kontrol edilebilir olarak atabileceğinizden tutun eşsiz beceri hareketlerini sergileyebileceğiniz 'Top Cambazı' oyun stiline, defans oyuncuları için kayarak müdahaleden sonra topu ayağında tutup kontraya kalkmasını sağlayacak 'Top Kesici' stiline kadar oyunun her alanına etki edecek oyun stilleri var. PlayStyles+ ise bu stillerin daha etkin ve fark yaratan halleri diyebiliriz.

Kariyer Modları

Kariyer Modları

Önceki oyunlarda en çok sıkıntı çekilen konular kariyer modlarına gelmeyen yeniliklerdi. Transfer olup daha iyi bir takıma gitmenin finansal olarak hiçbir katkı yapmaması gibi durumlar vardı ki FIFA 23'te yatırım yapma gibi özellikler gelmişti fakat bu da yarım kalmıştı çünkü oyuna gene bir etkisi yoktu. Virtüöz, başına buyruk ya da yürekli puanları oyuna etki etmiyordu. EA FC 24 ile bu puanlar ve kazanılan paralar da bir anlam kazanmış. Oyunlarda yaptığımız görevler ve yatırımlarımız ile kazandığımız puanlar sayesinde karaktere yeni oyun tarzları ekleyebiliyoruz. Oyuncu kariyerine gelen bir diğer önemli değişiklik ise sözleşmeler. Eskiden sizin reytinginize göre takımlar teklif yapar ya da yapmazdı. Artık gösterdiğiniz performans ön plana çıkıyor; sözleşmelerde talep ettiğiniz paraya göre sezon boyunca tamamlamanız gereken saha içi görevlerinizi yerine getirdikçe kariyerinizi ilerletebiliyorsunuz. Menajeriniz sayesinde hedef koyduğunuz takıma ulaşırken hangi takımlara transfer olacağınızı ve kariyer yolunuzu çizebiliyorsunuz. Değişen bir diğer sistem ise antrenmanlar; artık antrenmanlar sekmesine ayrıca gidip yapmak yerine her maç öncesi antrenmana girip karakterinizi geliştirebiliyorsunuz.

Teknik direktör kariyerinde de köklü değişiklikler var.. İlk olarak bahsedeceğimiz şey antrenörler ve oyun anlayışları. Bir oyun anlayışı belirleyip buna uygun antrenörleri takıma katmanız gerekiyor. Hücum, orta saha, savunma ve kaleci olmak üzere 4 çeşit antrenör grubu sayesinde oyun anlayışınızın gerektirdiği antrenmanları gene oyuncu kariyerinde olduğu gibi maç öncesinde yapıp oyuncularına o maçlık geçici oyun tarzı ekleyebiliyorsunuz. Maç öncesi gelen bir diğer eklenti ise maç öncesi raporları. Rakip takımın nasıl oynadığı ve muhtemel saha dizilişini analiz edebilir ve buna göre taktik geliştirebilirsiniz. Maç içinde; oyunu taktiksel görünüm ile saha kenarından karakterinizle birlikte takip edebilir ve taktiklerinizi buradan verebilirsiniz. Diğer gelen eklemelere nazaran şimdilik daha düşük kalsa da bir sonraki oyunda bu taktiksel görünüm açısının daha efektif olacağını öngörebiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ultimate Team

Ultimate Team

EA Sports'un göz bebeği Ultimate Team'e geldik. Bu sene köklü birkaç değişiklik yapılmış. Bunlardan biri kadın ve erkeklerin artık ortak olarak takımda bulunabilecek olması. Oynanabilirliği ne kadar olur ya da meta olarak ne kadar yer bulurlar kendilerine bilemem ama artık takım kimyası oluştururken kadın oyuncuların da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Ayrıca ilk açılan paketlerde yüksek reytingli kadın futbolcuların az sayıda çıkmadığını da söylememiz gerekir. Bir diğer ve oyuna etki edecek değişiklik de oyuncu geliştirmeleri. Sevdiğiniz bir oyuncuyu takımınızda oynatmak istiyorsunuz ama reytingi yeterli değil mi? Ya da elinizdeki kartı yükseltmek mi istiyorsunuz? Bunun için belli özellikleri sağlayan kartları görevleri yerine getirerek yükseltebilirsiniz. Ayrıca belli bir miktar vererek de 'Amansız Kanat Oyuncusu' gelişimini yapabilirsiniz.

Tüm bu yeniliklerin en büyük sebebi elbette oyunun isim değişikliğine gitmesinin oluşturduğu baskı. Seneye bu kadar keskinlikte eklenti ve değişiklikler görür müyüz bilemem ama son yıllarda çıkmış en iyi futbol oyunu olabilir EA Sports FC 24.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
4
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın