Görüş Bildir
Haberler
Euro Bölgesinden Atina'ya Para Yok

Euro Bölgesinden Atina'ya Para Yok

Onedio Medya
30.06.2015 - 20:50 Son Güncelleme: 01.07.2015 - 08:38
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan’ın IMF’ye olan ödemeyi yapmayacağını duyurmasının ardından, Euro bölgesinden de Atina’ya borç verilmeyeceği söylendi. Ayrıca Syriza hükümetinin Brüksel'e yaptığı son teklifin de Euro Bölgesi maliye bakanlarınca reddedildiği bildirildi.

Reuters’in haberine göre Yunanistan’ın çağrısıyla acil toplanacak olan Euro bölgesi maliye bakanlarının toplantısından Atina’nın kurtarma paketinin uzatılmasına yönelik bir karar çıkmayacak. Konu hakkındaki soruları cevaplayan bir yetkili “hiçbir şekilde” Yunanistan’a para verilmeyeceğini söyledi.

Konu hakkında bilgi sahibi olan bir başka kişi de kurtarma paketinin kalan kısmının Yunanistan’a verilmesi gibi bir seçeneğin olmadığını ifade etti.

AB'den Yunanistan'ın son dakika teklifine ret

AB'den Yunanistan'ın son dakika teklifine ret

Öte yandan Syriza hükümetinin IMF'e olan borç taksidi ödemesi için sürenin dolmasına saatler kala Brüksel'e yaptığı son teklife de Euro Bölgesi maliye bakanlarından 'Hayır' yanıtı geldi.

BBC'nin aktardığına göre Atina'nın önerisinde Yunanistan'a üçüncü bir kurtarma paketi verilmesi ve mevcut borçların da yeniden yapılandırılarak daha uzun vadeye yayılması teklif ediliyordu.

2 yıl süreli 29,1 milyar euroluk yeni yeni kurtarma paketinin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) olarak adlandırılan kuruluş tarafından yönetilmesi de teklifte yer alan başlıklar arasındaydı.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Eurogroup toplantısının bittiğini ve yeni bir paket üzerine anlaşma olmadığını tweet attı. Bakan, sürecin bundan sonra 'normal prosedürler' üzerinden ilerleyeceğini söyledi.

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına Çarşamba günü devam edileceğini ve Yunanistan'ın yeni bir teklif sunacağını duyurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan IMF'den erteleme istedi

Yunanistan IMF'den erteleme istedi

Yunanistan devlet televizyonu ERT’ye konuşan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis “IMF’ye yapmamız gereken ödemeyi kasım ayına dek ertelemeleri için talepte bulunduk” dedi.

IMF’nin ödeme erteleme gibi bir yetkisi mevcut ancak sık kullanılan bir seçenek değil. Kuruluş, şimdiye dek yalnızca iki defa borç ertelemesi yaptı. Bu ertelemelerin ikisi de 1992 yılında gerçekleşti ve oldukça fakir olan Nikaragua ve Guyana’nın ödemelerin ertelenmesi talebi kabul edildi.

Merkel: Referanduma kadar yeni anlaşma konuşmayız

Merkel: Referanduma kadar yeni anlaşma konuşmayız

Yunanistan'a en çok borç veren ülke konumundaki Almanya'da Başbakan Angela Merkel, Atina hükümetiyle 5 Temmuz'daki referanduma kadar yeni bir anlaşmayı görüşmeyeceklerini açıkladı. 

Merkel 'Referandum yapılmadan önce, yeni herhangi bir şeyi konuşmayacağız' dedi ve bunun gün içinde Yunanistan hükümetinden gelen yeni teklifleri de kapsadığını söyledi. Merkel, salı akşamı süresi dolacak olan kurtarma paketi için anlaşmaya varılamaması konusunda da Tsipras hükümetini suçladı.

Obama: Aşırı tepkiye yol açmamalı

Obama: Aşırı tepkiye yol açmamalı

ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında Yunanistan'daki durumun dünya ekonomisini nasıl etkileyeceği hakkında gelen bir soruyu cevapladı. 

Obama, 'Yıl boyunca takip ettiğimiz bir durum, şimdiye kadar görüşmelere devam etmeleri için cesaretlendirdik. Büyüme ve Euro bölgesinde kalmaları için bir çözüm yolu bulmaları gerekiyor. Yunanistan meselesi ciddiye aldığımız bir konu ancak aşırı tepkilere de yol açmamalı' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki ödeme yapmazsa yarın Yunanistan'ı neler bekliyor?

Peki ödeme yapmazsa yarın Yunanistan'ı neler bekliyor?

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan 1,6 milyar euroluk borcunu bugün ödeyememesi halinde temerrüde düşeceği ve Euro Bölgesi'nden çıkmak zorunda kalabileceği ifade ediliyor.

Bir ülkenin temerrüde düşmesi, borçlarını vadesinde ödeyememesi anlamına geliyor.

IMF'ye olan borcun ödenmemesi durumunda ise borç alan ülkelere 30 gün içerisinde vadesi geçmiş borcu ödeme hakkı tanınabiliyor.

Ancak IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'a bu hakkın tanınmayacağını daha önce dile getirmişti.

Avrupa'nın sorunlu ülkelere sunduğu kurtarma paketlerinin şartlarına göre, IMF'ye olan borç zamanında ödenmezse kurtarma paketine katkı veren Euro Bölgesi ülkeleri ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) borçları da zamanında geri ödenmemiş sayılıyor.

Tahvil sahipleri ödeme talep edebilir

Bu tablonun oluşmasıyla birlikte elinde Yunanistan devlet tahvili tutan şahıs ve kurumlar da borçlarının geri ödenmediğini iddia etme hakkına sahip oluyor.

Temerrüde düşen bir ülkeye borç veren herkes, acilen ana para geri ödemesi talep edebiliyor.

Yani toplam borcu 320 milyar euro ile milli gelirinin yüzde 177'sine denk gelen Yunanistan, eğer temerrüde düşerse alacaklılar bu tutarın faiz harici ana parasının acilen ödenmesini talep edebilir.

Daha önceden Troyka olarak adlandırılan IMF, Euro Bölgesi ve Avrupa Merkez Bankası üçlüsünün Yunanistan'a sağladığı kurtarma paketinin toplam büyüklüğü 240 milyar euro seviyesinde.

Yunanistan 1,6 milyar euroluk IMF taksidi ödeyecek parasının olmadığını ifade ediyordu. 

Yunanistan'ın IMF borç taksidini ödeyememesi aynı zamanda IMF tarihinde de bir ilkin gerçekleşmesine yol açacak. Şu ana kadar hiçbir gelişmiş ülke Fon'a olan borcunu geri ödemede gecikme yaşamamıştı.

Bu konuda bir ilki gerçekleştirecek olan Yunanistan, Sudan, Peru, Liberya ve Zambia gibi ülkelerle birlikte 'IMF borcunu ödeyemeyen ülkeler' listesinde yerini alacak.

Ancak Yunanistan 'taksidi ödeyemiyorum' dese de IMF ile olan ilişkisi kesilmiyor. Çıkarılan ödeme planına göre ülkenin aldığı yardım paketinin IMF'ye olan son taksidi 2057 yılında.

IMF, ya Yunanistan'dan acilen tüm borcun geri ödemesini talep edecek ya da mevcut geri ödeme takviminin işletilmesini isteyecek.

Reuters, BBC Türkçe, Al Jazeera ve Business HT

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0