Görüş Bildir
Haberler
Enflasyon, Swap, Rezerv: Merkez Bankası'nın Raporundan Öne Çıkan Başlıklar

Enflasyon, Swap, Rezerv: Merkez Bankası'nın Raporundan Öne Çıkan Başlıklar

FreiGeist
30.04.2019 - 13:39

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi ve yüzde 14,6 olarak kaldı. Çetinkaya, son faiz toplantısının karar metnindeki değişikliğe ilişkin 'Kısa vadeli bir yön sinyalinden ziyade yapısal bir yaklaşımı yansıtıyor' dedi. Çetinkaya, son dönemin tartışmalı konusu rezervlere de sunumunda yer verdi ve 'Dalgalanma istisnai değil' ifadelerini kullandı ve 'brüt rezerv' vurgusu yaptı. 

Detaylara bakalım... 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Marriott Şişli Otel'de düzenlenen 'Enflasyon Raporu 2019-II' bilgilendirme toplantısında, gelecek üç yıl için enflasyon tahminlerinde önemli bir değişiklik yapmadıklarını belirtti ve ekledi: 

'Enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 14,6 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz.'

📌 2019 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 13'ten yüzde 16'ya yükseldi.

📌  2019 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 13'ten yüzde 16'ya yükseldi.

Merkez Bankası raporundan:

'Gıda fiyatları enflasyonuna dair esas alınan varsayımlar, yılın ilk çeyreğindeki tarihsel ortalamaların oldukça üzerindeki gerçekleşmeler ve ağırlıklı olarak birikmiş maliyet baskıları kaynaklı risklerden ötürü yukarı yönlü güncellendi. Buna göre, gıda enflasyonu tahminleri 2019 yıl sonu için Ocak Enflasyon Raporu’nda varsayılan yüzde 13 seviyesinden yüzde 16’ya, 2020 yıl sonu için ise yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltildi.'

📌 Enflasyon Raporu 2019-II: Enflasyon görünümü ve tahminler 🎥

📌 Murat Çetinkaya’nın Enflasyon Raporu 2019-II konuşmasında öne çıkan noktalar 🎥

📌 Peki TCMB Başkanı rezervler konusunda ne dedi?

📌 Peki TCMB Başkanı rezervler konusunda ne dedi?

Sunum sırasında soruları yanıtlayan TCMB Başkanı Çetinkaya, rezerv tartışmaları konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: 

'Rezervler konusu yakın dönemde tartışıldığı için kapsamlı bilgilendirme ihtiyacının farkındayız. Biz TCMB olarak rezerv verilerinin paylaşımında uluslararası piyasalardaki en iyi pratiklerle uyumlu çerçevede devam ediyoruz. Bilançomuzu günlük olarak açıklıyoruz.

Rezerv gelişmelerini etkileyen alt kalemlerle ilgili verileri de düzenli olarak yayınlıyoruz. Şeffaflık konusunda dünyadaki en iyi uygulamalara örnek olacak noktada duruyoruz. Rezerv rakamlarındaki dalgalanma istisnai değil. Yakın döneme özgü değil ve sıradışı değil. Bizim Döviz rezervlerimizde dalgalanmalar gerçekleşebiliyor. Dalgalanmalarda en belirleyici unsurlardan biri, bankalara sunduğumuz çeşitli likidite araçlarının piyasa gelişmelerine bağlı olarak bankalarımız tarafından farklı yoğunluklarda kullanıyor olmasından kaynaklanıyor... Rezervler konusunda gerekirse detaylı bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz'

Biz rezervle ilgili iletişimimizi bugüne kadar hep brüt döviz rezervi üzerinden gerçekleştirdik. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik. Artık net rezervlerin rutin bir kalem olduğunu, analizlerde çok kullanılmadığını biliyoruz.'

📌 "Swap adımı piyasada etkin işleyiş için atıldı"

📌 "Swap adımı piyasada etkin işleyiş için atıldı"

Çetinkaya, swaplara da değinerek, 'Son dönemde tartışıldı. Zaman zaman bazı araçlar daha çok öne çıkabiliyor. Geçtiğimiz mart ayı da böyle bir dönemdi. Swap piyasasındaki gelişmeleri sizler de yakından takip ettiniz. Biz bu araçları kullanırken rezerve olan etkisini biliriz, ama Merkez Bankası olarak rezerve etkisini dikkate alarak bu araçları dizayn etmiyoruz ya da bu araçların kullanımında rezerve etkiyi hesaba katarak bir düzenlemeye ya da değişiklik yapmıyoruz' diye konuştu.

Kullanım imkanının artırılması kademe şekilde gerçekleştirildiğini aktaran Çetinkaya, 'O sırada piyasada yaşanan sıkışıklık, offshore, offshore faizleri arasında açılan büyük fark ve piyasada gördüğümüz anomali karşısında piyasadaki istikrarı ve etkin işleyişi desteklemek amacıyla atılmış bir adımdı. O yüzden kademeli olarak adımlarımızı attık ve sonuçlarını gördük. Birkaç gün içerisinde piyasalarda normalleşme yaşandı' ifadelerini kullandı.

📌 "Geçen hafta yayınlanan para politikası metnindeki değişiklik kısa vadeli bir sinyal değil, yapısal bir yaklaşım"

📌 "Geçen hafta yayınlanan para politikası metnindeki değişiklik kısa vadeli bir sinyal değil, yapısal bir yaklaşım"

TCMB Başkanı'nın karar metnindeki değişikliğe ilişkin açıklaması ise şöyle: 

'Kısa vadede maliyet yönlü bazı gelişmelere ve risklere rağmen önümüzdeki üç yıl için enflasyon tahminlerimizde önemli bir değişiklik yapmadık. Bunu son para politikası kararımızın açıklamasında yaptığımız değişiklikle beraber okumakta fayda var. Geçtiğimiz hafta yayımlanan karar metninde gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabileceğine dair ifadeyi çıkarıp enflasyonun hedeflenen patikayla uyumunu gözeten bir parasal duruş sergileyeceğimizi vurgulamıştık.

İfadelerdeki bu değişiklik kısa vadeli bir yön sinyalinden ziyade yapısal bir yaklaşımı yansıtmaktadır. Enflasyonun projeksiyonlarla uyumunu sürekli gözetecek şekilde parasal duruşun belirlendiği bir çerçeveyi esas alıyoruz.

Dolayısıyla bu rapordaki tahminlerimizde önceki döneme göre bir farklılaşma olmaması, enflasyondaki düşüşün hedeflenen doğrultuda gerçekleşmesi için parasal sıkılığın sağlanacağı ve korunacağı şeklinde okunmalıdır.

Enflasyonun hedeften saptığı dönemlerde, merkez bankasının projeksiyonları hedefe doğru giderken izlenecek yola dair öngörü içerir. Bu açıdan bakıldığında açıklanan patika bir nevi ara hedef olarak da nitelendirilebilir.

Faiz karar metninde öncekinin aksine "İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesi yer almamıştı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
12
9
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
clearskies

Aq açık açık söyle, “sıçtık tüyü dikecek yer arıyoruz”.

oguzcan93

Sayın bürokrat,topu taca atma açık açık söyle,milleti kandırmayın.Tüik’in başına damat beyin ahbabı geldi.Enflasyon sene sonunda tek hanelere bile düşebilir ... Devamını Gör

oguzcan93

*içine

Jander Sunstar

Şu yalanlarla dolu animasyonları yapmaya uğraşacağınıza oturun önce ekonomiyi toparlamaya çalışın yani daha az çalın, çaldırın. Eminim şu animasyona ekonomid... Devamını Gör