Görüş Bildir
Haberler
Değer Kaybı Hızlandı: Merkez Bankası Açıklaması Ardından Dolar/TL 6'ya Dayandı

Değer Kaybı Hızlandı: Merkez Bankası Açıklaması Ardından Dolar/TL 6'ya Dayandı

FreiGeist
25.04.2019 - 11:21 Son Güncelleme: 25.04.2019 - 13:58

Piyasanın Merkez Bankası kararına tepkisi sert oldu. TCMB açıklaması sonrası dolar/TL 5.98'lere kadar tırmandı.

Peki neden? Detaylara bakalım...

Gözler TCMB'deydi: Merkez Bankası değişikliğe gitmedi ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutuldu.

Faiz karar metninde öncekinin aksine 'İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir' ifadesi yer almadı ve metin şu şekilde sadeleştirildi:

'Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.'

Uzmanlara göre bu durum faiz indirimine hazırlık olarak algılandı ve karar sonrası kur hızlı yükselişe geçti.

PPK kararının ardından 5,9650’ye tırmanan, 5,9220’ye sınırlı geri çekilme yaşayan dolar/TL kuru, sonrasında 5,98’e yükseldi.

Peki uzmanlar ne diyor?

Peki uzmanlar ne diyor?

Bloomberg HT'ye konuşan Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi: 

'Türk Lira'sındaki değer kaybından dolayı faiz indirimi beklentisinin ötelendiğini düşünüyorduk. Ancak, görünüşe göre hala insanlar faiz indirilmesini bekliyor. Genel trend çok hızlı bir şekilde Türk Lirası’nın zayıfladığını gösteriyor. Şu anda değerlendirecek olursak enflasyon tahminin bile değişmesi gerekebilir. Hala bir faiz indirimi beklenmesini anlamış değilim. Benim için görünüşe göre Türk Lirası için faiz artırımı veya farklı bir parasal sıkılaşma formu gerekiyor.' 

Metinden ek parasal sıkılaşma ifadesinin çıkması ile birlikte dolar/TL nerdeyse 6 seviyesine çıktı. Bunun bir politika hatası olacağını söylüyorduk zaten. Londra’daki swap piyasasındaki hareket, sorunu çözmedi' dedi.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys ise Merkez kararının piyasalarda 'faiz indirimi geliyor' şeklinde yorumlandığını söyledi ve ekledi:

'Eğer gelecek haftalarda Türk Lirası'nda baskı artarsa Merkez Bankası faiz indirimini öteleyerek veya sıkılaşmayı ciddi şekilde düşünerek çoğu kişinin 'politika hatası' olarak gördüğü bu durumu düzeltebilir. TL'nin durumu da  siyasetteki gelişmeler, YSK'dan gelecek haberler, ABD ile diplomatik ilişkilere ve küresel piyasalarda dolardaki güçlenme gibi gelişmelerle belirlenecek.'

TL, 2019’un ilk 4 ayında dolar karşısında %11 ile en çok değer kaybı yaşayan gelişen ülke parası oldu.

TL, 2019’un ilk 4 ayında dolar karşısında %11 ile en çok değer kaybı yaşayan gelişen ülke parası oldu.

Grafik: Bloomberg HT

TL'yi zorlayan diğer ana başlıklar ise şöyle 👇

TL'yi zorlayan diğer ana başlıklar ise şöyle 👇

Türk Lirası, ABD ile S-400 gerilimi, seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve TCMB rezervlerine yönelik endişeler nedeniyle bir süredir satış baskısı altında.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'dan petrol ithal eden ülkelere yönelik yaptırım muafiyetlerini yenilememe kararı yine piyasalarda endişe unsuru.

Öte yandan dolar küresel bazda değer kazanıyor. 

Son olarak bu hafta petrol fiyatlarındaki sert artış ve doların küresel piyasalarda yaklaşık 2 yılın zirvesine tırmanması da TL'yi zorluyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
112
45
18
14
7
6
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
imstillcapulcu

şimdi 7-8 tlye çıkar sonra bu seviyelere iner aaa bak nasıl indirdik olur :D

Jander Sunstar

Sonra 10'a fırlar 7-8'e indirirler diye düşünüyorum. Bizim halk yemeği pek sever bilirsin. Yağlı, yağlı olursa daha çok sever hatta. Ama banacak ekmek olmayı... Devamını Gör

Batuhan Ertürk

Merak etmeyin dış güçleeer, faiz lobisiiii, eeeey amarigaa diye diye yuttururlar. Bir şekilde döner dolaşır suçlu CeHaPe olur.

gokhankkc1

bir kaç ayı swap ile kurtardılar. bakalım bundan sonraki planları ne olacak.? cibiliyetine soktuğumum bakan bozuntusu çoktan hazırlamıştır mutlu son hikayesi... Devamını Gör