Görüş Bildir
Haberler
Düzenleme, Zirve Katliamı Sanıklarını da Kurtarıyor

Düzenleme, Zirve Katliamı Sanıklarını da Kurtarıyor

Onedio Medya
06.02.2014 - 02:15 Son Güncelleme: 06.02.2014 - 02:32

Düzenleme, Zirve Katliamı Sanıklarını Da Kurtarıyor

EŞREF AKGÜN - HABERLER Gündem MALATYA

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Tutukluluk süresini 5 yıla indireceğiz.” açıklaması, Zirve Yayınevi katliamı sanıklarını da umutlandırdı. ‘Hükümete darbeye teşebbüs’ suçlamasıyla yaklaşık 7 yıldır yargılanan Emre Günaydın, Hamit Çeker, Cuma Özdemir, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım, düzenlemeyle birlikte tahliye olacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesi yaptığı ‘tutukluluk süresini azami 5 yıla indireceğiz’ açıklaması gündemdeki yerini koruyor. Ergenekon darbe planı davası ile terör örgütü KCK davası sanıkları tahliye için düzenlemenin çıkmasını beklerken, yasadan Zirve Yayınevi katliamının sanıkları da yararlanacak. Malatya’da 18 Nisan 2007’de Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in boğazları kesilerek öldürülmesine ilişkin davada 5 kişi tutuklu bulunuyor. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘hükümete darbe teşebbüsü’ suçlaması yöneltilen Emre Günaydın, Hamit Çeker, Cuma Özdemir, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım, 7 yıla yakın süredir yargılanıyor. Dava kapsamında son iddianame ile birlikte soruşturma genişletilerek emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil ile birlikte çoğunluğu asker kökenli 14 kişi daha 2011’de gözaltına alınmıştı. Düzenleme 2011’de tutuklanan sanıkları etkilemese de 2007’de tutuklanan 5 kişinin tahliye edilmesini sağlayacak. 16’sı tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada sona yaklaşılmıştı.

İddianamede, Zirve Yayınevi cinayetleri ile Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetlerinin de aynı örgütün farklı hücreleri tarafından işlendiği belirtilmişti. ‘Cinayeti başta AK Parti ve Fethullah Gülen cemaatine yıkmak için dezenformasyon faaliyetleri işlendiği’ de iddianamede ifade edilmişti. İddianamede ayrıca, “Ergenekon terör örgütü sanığı Ahmet Hurşit Tolon’un Zirve Yayınevi cinayeti işlenmeden önce ve işlendiği gün Malatya ilinde bulunmasında, Hrant Dink cinayetine yönelik hazırlanan DDK’nın raporunda ve tanık Adıyaman’ın beyanlarında; Rahip Santoro, Hrant Dink ve Zirve Yayınevi cinayetleri arasındaki irtibat ile, bu cinayetlerin Ergenekon terör örgütü ve bu örgütün eylem planlarıyla olan irtibatını gösteren hususlar ortaya konulmuştur.’’ denilmişti.

Buna ilaveten iki ek iddianame hazırlandı. İkinci ek iddianamede sanıklar cinayet ve yağma suçlamalarına ilaveten hükümeti devirmeye teşebbüs, yani darbe suçlamasıyla yargılanmaya başladılar. Son iddianamenin ardından sanıkların tekrar savunmaları alındı. İddianamede terör örgütü yöneticiliğiyle suçlanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil için iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Diğer 16 sanık için de terör örgütü üyesi olmak suçlamasının bulunduğu iddianamede, ayrıca sanıklar için terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve adam öldürmeye azmettirmek suçlamaları yer alıyor.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/gundem_duzenl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0