Görüş Bildir
Haberler
Dolar Yeni Rekorda, Faiz 2 Yılın Zirvesinde

Dolar Yeni Rekorda, Faiz 2 Yılın Zirvesinde

adem kara
24.01.2014 - 11:54 Son Güncelleme: 24.01.2014 - 17:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dolar Yeni Rekorda, Faiz 2 Yılın Zirvesinde

Merkez Bankası'nın dün TL'deki değer kaybını durduramayan 3 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen doğrudan müdahalesi ardından bugün herhangi bir adım atılmamasının etkisiyle hem dolar/TL kuru hem de sepet bazında TL yeni zirvelerini test etti.

Türkiye'nin iki yılık gösterge faizi ise 50 puanlık artışla yüzde 10.99'a kadar yükselerek iki yılın zirvesini gördü.

TCMB, önümüzdeki hafta Salı günü gerçekleştireceği yılın ilk enflasyon raporu basın toplantısı öncesinde bugün döviz piyasasına satış yönünde yaptığı müdahaleye devam etmezken, güncel bir ek sıkılaştırma ya da likidite açıklaması da yapmadı.

TCMB'nin haftayı bu şekilde tamamlıyor olması ile bankadan enflasyon raporu toplantısına kadar yeni bir açıklama beklenmiyor.

Yükselen enflasyon ve kura karşı TCMB'nin politikalarının yetersiz olacağı endişeleri ve 17 Aralık'ta başlayan operasyonlar ile artan siyasi tansiyon TL ve TL cinsi yatırım araçlarında yaşanan kayıplarda Türkiye'ye özgü faktörler oldu.

Öte yandan önümüzdeki hafta gerçekleşecek ABD Merkez Bankası'nın açık piyasa komitesi toplantısında yeni bir tahvil alımı azaltımı açıklayabileceği endişeleriyle bugün gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik satış baskısı da piyasada belirleyiciydi.

Tahvil bono piyasasında ise 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.29 valörlüde yüzde 10.30 seviyesindeydi. Bugün gösterge faiz 50 baz puanın üzerinde artışla işlem bazında 10.99'a kadar yükselerek Ocak 2012 ortasından beri en yüksek seviyede işlem gördü.

Bir bankanın tahvil/bono masası işlemcisi, 'Küresel endişeler gelişmekte olan ülke piyasasında lokal para birimi sabit getirili tahvillere satış baskısı yaratıyor. Kısa sürede dağılacak gibi görünmüyor. Bunun dışında TL'deki seyir de satışlarda etkili' dedi.

Öte yandan 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.15 valörlüde yüzde 10.37 seviyesinde seviyesindeydi. Bugün 10 yıllık gösterge tahvilde spot kapanış yüzde 10.44 seviyesindeydi.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/ekonomi/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0