onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Yüzlerce Gazetecinin Basın Kartını İptal Etti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Yüzlerce Gazetecinin Basın Kartını İptal Etti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı aralarında Evrensel ve BirGün çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda gazetecinin sarı basın kartını iptal etti. Gazetecilere iptal gerekçesi hakkında bilgi verilmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Basın kartları için yenileme başvurusu yapmış olan ve uzun süredir kartlarının yenilenmesini bekleyen çok sayıda gazetecinin kartlarının iptal edildiği ortaya çıktı.

Muhalif yayınlarıyla bilinen Evrensel ve BirGün gazetelerinde çalışan çok sayıda gazetecinin basın kartının iptal edildiği belirtiliyor. Toplam sayı ise tam olarak bilinmiyor.

TGS: İletişim Başkanlığı bir an önce konuya açıklık getirmeli

TGS: İletişim Başkanlığı bir an önce konuya açıklık getirmeli

Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan (TGS) yapılan açıklamada, gazetecilerin basın kartlarının iptal edilmesine sert tepki gösterildi.

TGS'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

'Türkiye’de gazetecilerin taşıdığı sarı basın kartı uzun yıllardır hep tartışma konusu olmuştu. Bu tartışmalara rağmen gazeteciler bu karta 2015 yılına kadar daha kolay ulaşabiliyor iken, 2015 yılında Basın Kartı Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle kartı almak zorlaştı. Öte yandan Basın Kartı Komisyonu'nun yapısında yapılan değişiklik ile komisyonda yer alan meslek örgütlerinin temsilci sayıları düşürülerek, bütün yetkiler müdüre devredildi. 2018 yılında Basın Kartı Yönetmeliğinde bir kez daha değişikliğe gidilerek meslek örgütü temsilcileri komisyondan tamamen çıkartıldı.

2019 yılında sarı basın kartı turkuaz rengine çevrildi ve tüm kartların yenilenmesi için başvuru yapılması istendi. Aradan geçen bir yıl içinde yüzlerce gazetecinin kartı yenilenmedi. İncelemede olduğu, yenileneceği ifade edildi. Bu uzun sürenin ardından eski kartlarını hala kullanabilen gazetecilerin basın kartlarının ise perşembe günü itibariyle iptal edildiğini öğrendik. Kartların neden iptal edildiğine ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığı gibi gazetecilerin telefonlarına da yanıt verilmedi' denildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın açıklaması şöyle devam etti:

'Şu anda yüzlerce gazetecinin basın kartı iptal edildi. Kartı iptal edilen gazeteciler arasında sürekli basın kartı taşıyanlardan meslek örgütü temsilcilerine, yerel medya çalışanlarına kadar yüzlerce gazeteci var. Özellikle Ankara'da basın kartı iptal edilenler Meclis'e, bakanlıklara giremez, siyasi parti temsilcilerini takip edemez hale geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı bir an önce bu konuya açıklık getirmek zorundadır. Yıllardır bu kartı taşıyan gazetecilere kartlarının neden yenilenmediğini, iptal edilme gerekçelerini kamuoyuna açıklamak zorundadır'

"İktidar basın kartlarını tehdit aracı olarak kullanıyor"

"İktidar basın kartlarını tehdit aracı olarak kullanıyor"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın basın kartlarını iptal etmesine gazeteciler tepki gösteriyor.

DW Türkçe'ye konuşan Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren 'İktidar sarı basın kartlarını tehdit aracı olarak kullanıyor' çıkışında bulundu. 

Eren, kartların turkuaz renge dönüştürüldüğünü ve devletin istediği kişiye bu kartı verdiğini savundu. Eren, kart iptallerinin Türkiye'de gazetecileri yıpratamayacağını da dile getirirerek, 'Basın kartı devletin verdiği bir gazetecilik ruhsatı değildir. Basın kartlarını örgütlü sendikalar, dernekler vermelidir. Kartları iptal etseler de herkes gazetecilik yapacak' şeklinde konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Prof. Dr. Doğan Tılıç: "Gazeteciliğimden bir şey eksiltmez"

Prof. Dr. Doğan Tılıç: "Gazeteciliğimden bir şey eksiltmez"

BirGün yazarlarından, Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Tılıç, basın kartının iptal edilmesi ardından yaptığı açıklamada:

“Bu sabah e-devlet'te kontrol ettiğimde ‘iptal edildi’ ifadesini gördüm. 1986 yılından beri gazetecilik yapıyorum. Önemli uluslararası medya kuruluşları için çalıştım, çalışıyorum. Yıllarca Afganistan, Irak, Yugoslavya gibi çatışma bölgelerinde savaş muhabiri olarak çalıştım. Devlet başkanları/liderler ile yurt dışında/içinde röportajlar yaptım. Ulusal ve uluslararası gazetecilik ödülleri aldım. 2016 yılında Malaga Üniversitesi UNESCO Kürsüsü tarafından ‘Uluslararası Basın Özgürlüğü’ ödülü verildi. Uluslararası Basın Kartım var. Avrupa'nın ve Türkiye'nin önemli gazetecilik örgütlerinde yöneticilik yaptım, yapıyorum. İletişim profesörüyüm ve yıllardır üniversitelerde ders veriyorum. Şimdi, benim gazeteci olmadığıma karar verilmiş ve sürekli basın kartım iptal edilmişse, bu benden çok onu iptal edenlerin sorunudur. Kartımın iptal edilmiş olması benim gazeteciliğimden bir şey eksiltmez.”

CHP'den tepki: Haberciliğe ve basın özgürlüğüne darbe

CHP'den tepki: Haberciliğe ve basın özgürlüğüne darbe

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'Haberciliğe, basın özgürlüğüne büyük darbe! Sadece Evrensel değil yüzlerce gazetecinin basın kartı gerekçesiz iptal edildi. İptal kararları geri alınmalı, tüm basın kartı talepleri derhal karşılanmalı' ifadelerini kullandı.

Basın kartını devlet veriyor

Basın kartını devlet veriyor

Türkiye'de gazetecilere basın kartını devlet veriyor. Ancak parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığına geçişle birlikte kartların verilişiyle ilgili düzenlemeler tamamen değişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

"Cumhurbaşkanlığı'na yakın isimlerden oluşan bir komisyon kart veriyor"

"Cumhurbaşkanlığı'na yakın isimlerden oluşan bir komisyon kart veriyor"

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, 'Eskiden sendika ve cemiyetler gibi gazetecileri temsil eden örgütlerin yer aldığı bir komisyon gazetecilere kart veriyordu. Şimdiyse Cumhurbaşkanlığı'na yakın isimlerden oluşan bir komisyon kart veriyor' şeklinde konuştu.

Kanlı, Cumhurbaşkanlığı'ndaki komisyonda Türk medyasını temsil edecek hiçbir kurum ve ismin olmadığına dikkat çekerek, 'Uydurma cemiyet ve sendika temsilcileri var orda. Bir de Anadolu basınını temsil eden bir isim koymuşlar. Ama o komisyondakilerin hiçbiri Türk medyasını temsil etmiyor. Komisyonun oluşum şekli de, yapısı da arızalı' dedi.

Kanlı, Türkiye'de kimin gazeteci olduğuna cumhurbaşkanlığı karar verirken Batı Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında sendikal örgütlerin ve medya kuruluşlarının kart vermeye yetkisi olduğunu vurguladı.

Basın kartlarının iptaline sosyal medyadan da tepki geldi 📌

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
82
68
13
7
3
3
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Kendilerine ait havuz medyası üretecek kadar basın sevgisine sahip iktidarın sansür mekanizmaları muhalif basını susturmaya yetmemiş. Bugün üniversite açılış... Devamını Gör

Barney

bu yetmez akit yazarlarına da gold premium kart verin.

Kamu Spotu: Kendini özgürlükçü diye tanıtan dolandırıcılara ve sarı basın kartı olduğu için gazeteci olduğunu iddia eden havuz çalışanlarına itibar etmeyiniz.