Çok Partili Türk Demokrasisinin Unutulan İlk Muhalefet Hareketi: Milli Kalkınma Partisi
Çok Partili Türk Demokrasisinin Unutulan İlk Muhalefet Hareketi: Milli Kalkınma Partisi
Demokrasi tarihimiz sayısını ve ismini unuttuğumuz birçok parti gördü. Bunlardan birisi vardı ki, Demokrat Parti'den bile aylar önce kurulmuş, çok partili hayatın ilk muhalefet teşkilatıydı. Fakat başına gelen şansızlıklar ve yanlış stratejiler yüzünden bugün adı tamamen hafızalardan silinmeye yüz tuttu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tek parti iktidarının sonlarına doğru gidildiğinin sinyalleri 1945 yılının yaz aylarına doğru verilmişti. Haziran ayında ortaya çıkan ''dörtlü takrir'' diye anılacak belgenin altında Menderes, Bayar, Köprülü ve Koraltan'ın imzaları vardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fakat Türk demokrasisinin ilk muhalefet partisi CHP'den ayrılan bu isimler tarafından kurulmadı. Onlardan çok daha önce kolları sıvayan bir isim vardı: Nuri Demirağ
Demirağ'ın kurduğu yeni partiyle aranan kan bulunmuştu. Fakat kurucu kadronun amaçları ve düşünceleri birbirinden farklıydı ve Demirağ'ın hiç siyaset tecrübesi yoktu. Bu sebeple daha ilk günden stratejik hatalar yapıldı.
Bu büyük hataya rağmen ilk günlerde gelecek vadeden ilerlemeler yaşandı.
MKP ekonomik gelişmenin ve refahın yolunun liberal politikalardan geçtiğine inanıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1946'nın hemen başında kurulan Demokrat Parti, Nuri Demirağ'ın MKP'sini hızla solladı.
Demokrat Parti'nin kurucularından Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan halk nezdinde yeteri kadar tanınmış milletvekilleriydi. Buna karşılık Nuri Demirağ'ın maddi imkanları yeterli olsa da terazinin kefesi DP'den yana ağır basıyordu. Siyasi hayata hızla ve umutla adım atan MKP, karışıklıkların eşiğine adım adım yaklaşıyordu.
MKP içerisindeki görüş ayrılıkları daha ilk yıldan baş gösterdi. DP'nin boykot ettiği 1946 yerel seçimlerine katılan parti elle tutulur bir başarı elde edemedi.
Parti içerisindeki karışıklıklar bununla da kalmamıştı. Düşünce ayrılıkları bir başkanlık mücadelesine dönüştü.
Nitekim Nuri Demirağ'ın ihracı sonrasında parti çöküşe doğru son adımını atıyordu. Teşkilatlar bir bir istifa ederek CHP'ye veya DP'ye katılıyorlardı. MKP her geçen gün kan kaybediyordu.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Bu haberi okuyan herkes , büyük ihtimalle ilk kez Nuri Demirağ ismini duyuyordur.. Kısaca bahsetmek gerekirse şu an Atatürk Havalimanının bulunduğu arazide i... Devamını Gör
Bak işte Onedio, şöyle adam gibi içerik hazırla canımı ye. Kendi adıma teşekkür ederim