onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklar İçin Yaşa Göre Eğitici Oyun Rehberi: Çocuğunuzla Kolayca Oynayabileceğiniz Oyunlar

etiket Çocuklar İçin Yaşa Göre Eğitici Oyun Rehberi: Çocuğunuzla Kolayca Oynayabileceğiniz Oyunlar

Özge Tepe
04.05.2015 - 19:53 Son Güncelleme: 04.07.2022 - 15:47

Çocukların duygu ve düşüncelerini en kolay ifade ettiği etkinlikler oyunlardır. Aynı zamanda çevresini tanımalarına ve yeni tecrübeler edinmelerine de olanak tanır. Çocuğun bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerinin gelişmesini sağlayan eğitici oyun türleri, onlar için mutluluk kaynağı da oluşturur. Oyunlar, çoğunlukla sosyal yaşamın bir yansıması olarak görülür. Oyunların çocuğun her anlamda gelişimini sağladığı da bilinen bir gerçek. Fiziksel, zihinsel, sosyal-duygusal, dil ve motor becerileri destekleyebilen oyun, onlar için en etkili ve kalıcı öğrenme ortamını da oluşturabilir. Zaten düşündüğümüzde küçüklüğümüze dair en iyi hatırladıklarımız genellikle oyunlar ve oyunlarla öğrendiklerimizdir. Uzmanlar, oyunları çeşitli biçimlerde sınıflandırarak oyun türlerini ortaya koyar. 3 yaş eğitici oyun, 4 yaş eğitici oyun ve diğer tüm yaş gruplarından çocuklar için oyun çeşitleri ile çocukların her yönden gelişimi sağlanabilir. Peki çocuğunuz yaşına göre hangi tür oyunları oynamalı? İşte çocuklar için yaşa göre eğitici oyunlar…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

0-1 Yaş Eğitici Oyunlar

0-1 Yaş Eğitici Oyunlar

Bu dönem çocukları doğumdan itibaren hızlı bir gelişim gösterir. Duyusal olarak tüm vücudunu ve tüm duyularını kullanmaya başlar. Fiziksel olarak tekrarları ve taklitleri sever. Dokunsal oyunlardan da hoşlanır. Bu aşamada özellikle annesinin veya kendisinin bakımı ile ilgilenen kişinin vücudunu kullanabilir. Neyin ne olduğunu ve ne işe yaradığını kendi zihni içerisinde keşfetmeye çalışır. Sırasıyla yapılan oyunlardan hoşlanabilir. Aynı zamanda “Anne” ve “Baba” gibi ilk sözlerini anlaşılır veya anlaşılmaz biçimde söyler.

Otobüs Kamyon Jip Bip Oyunu

Otobüs Kamyon Jip Bip Oyunu

Kaç kişi ile oynanır?: 2 ve üzeri

Oynamak için ne gerekir?: Materyal gerekmez.

Nasıl oynanır?: Parmağınızın ucu ile sırasıyla çocuğunuzun yüzünde taksi, otobüs, kamyon, jip ve bip noktalarına dokunmanıza dayalıdır. Önce alnına (taksi), sonra çenesine (otobüs), daha sonra sağ yanağına (kamyon) sonra sol yanağına (jip) ve son olarak da burnuna (bip) dokunarak kelimeleri söylemeniz gereklidir. Burnuna dokunurken de kornaya basar gibi hafifçe bastırarak söylemeniz önemli.

Çocuğa neler kazandırır?: Bebekte dokunma duyusunun gelişmesini sağlayabilen otobüs kamyon jip ve bip oyunu, takip etme becerisine de katkı sağlar. Oyunu sürekli tekrarladığınızda onun için en keyifli aşamalardan olan “Bip” kısmını beklemeye başlar. Bu aşamada biraz daha yavaş hareket ederseniz onun nasıl heyecanlandığını da görebilirsiniz.

Top Yuvarlama

Top Yuvarlama

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üzeri

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Küçük bir top

Nasıl Oynanır?: Özellikle 6. aydan sonra yavaş yavaş emeklemeye başlayan çocuklar bir şeyleri yuvarlamayı ve onları yakalamayı çok severler. Çocuğunuzla birlikte top yuvarlama oyunu oynayarak keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Küçük bir topu ona yerde yuvarlayarak gönderin. Onun da size geri göndermesini bekleyin. Bu şekilde oynayacağınız oyuna daha fazla kişiyi dahil ederek kalabalık bir şekilde de oynayabilirsiniz. 

Çocuğa Neler Kazandırır?: Topu takip ederek, tutarak ve geri göndererek psikomotor becerilerinin gelişmesine destek olabilirsiniz. El-göz koordinasyonunun gelişimi açısından bu oyun etkili olabilir.

Fış Fış Kayıkçı

Fış Fış Kayıkçı

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üstü

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Materyal gerekmez.

Nasıl Oynanır?: Hemen hemen herkesin bildiği bu oyun aslında bir tekerlemedir. Tekerlemenin hareketlerle oyuna dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Oyunda bebeğin elini tutmak ve onunla birlikte Fış Fış Kayıkçı şarkısını söylemek gerekir. Şarkıyı söylerken bebeği nazikçe ileri geri hareket ettirerek ritme ayak uydurabilirsiniz.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Çocukta ritim duygusunu geliştirebilir. Duyuşsal özellikler açısından etkili olabilir.

1-2 Yaş Eğitici Oyunlar

1-2 Yaş Eğitici Oyunlar

Bu dönem çocukları daha çok yemeklerle ve kendisi ile ilgili oyunları oynar. Aynı zamanda kelimelerle ve seslerle ilgili olan oyunlardan da hoşlanırlar. 1-2 yaşta tüm duyular artık daha aktif bir biçimde kullanılır. Dolayısıyla onların duyularına hitap eden oyunlar daha eğlenceli ve eğiticidir. Fiziksel olarak henüz küçük kas gelişimlerini tamamlamadıklarından daha çok büyük kasla ilgili oyunları oynamaya meyilli olabilirler. Özellikle koşmak ve yürümek onlar için en eğlenceli aktivitelerden biridir. İtme, çekme gibi hareketler ve fiziksel araştırmalar yapabilirler. Saklambaç, yuvarlanma ve güreşme gibi oyunlar oynayabilirler. Aynı zamanda bireysel oyunlarla da vakit geçirebilirler. Taklit, rol oynama gibi oyunlar onlar için oldukça keyiflidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Müzikle Zıplama Oyunu

Müzikle Zıplama Oyunu

Kaç kişi ile oynanır?: 2 ve üstü

Oynamak için ne gerekir?: Müzik çalmak için bir aygıt

Nasıl oynanır?: Çocuğunuzla ailecek oynayabileceğiniz bu oyunda öncelikle bir müzik ayarlamalısınız. Oyuncular bu oyunda müzik çalarken coşkuyla zıplayıp dans eder. Müzik durduğunda ise yere oturur ve bağdaş kurar. Bağdaş kurarken ise en son bağdaş kuran kişi oyundan çıkar.

Çocuğa neler kazandırır?: Bu oyun, çocuğun dikkat gelişimini destekleyebilir. Aynı zamanda zeka gelişimi üzerinde de faydası olan müzikle zıplama oyunu, büyük kas becerilerini çalıştırma noktasında da etkilidir.

Balon Yakalamaca

Balon Yakalamaca

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üzeri

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Balonlar

Nasıl Oynanır?: Küçük çocuklar rengarenk balonlarla oynamayı çok sever. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzla oldukça yavaş hareket eden ve onun takip etmesinin kolay olacağı nesnelerle oynayabilirsiniz. Balon bunun için en iyi seçeneklerdendir. Çocuğunuza balonu yavaşça atıp yakalamasını ve size geri atmasını bekleyin. Bu oyunu bu şekilde sürdürebilirsiniz. Dilerseniz oyuna daha fazla kişiyi de dahil edebilirsiniz.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Nesneleri takip etme, yakalama gibi psikomotor becerileri kazandırmada etkilidir. Dolaylı olarak bilişsel alana da etki edebilir.

Basketbol

Basketbol

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üzeri

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Bir top ve pota yapmak için herhangi bir nesne

Nasıl Oynanır?: Çocuklar topla oynamaya bayılır. Basketbol da bu yaş grubu için ideal oyunlardan biridir. Bu basketbol büyük çocukların oynadığı veya profesyonel oyuncularınki gibi bir basketbol oyunu tabii ki değil. Evdeki herhangi bir nesneyi basketbol potası olarak kullanın. Küçük bir topu da basketbol topu yapın. Daha sonra sırayla potaya topu atmaya çalışın. Çocuğunuz bu oyunu severek oynayacaktır. Dilerseniz evde veya bahçede küçük çocukların oynaması için üretilen basketbol oyuncaklarından da satın alabilirsiniz.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Psikomotor becerilerin gelişmesinde sportif oyunlar büyük yere sahiptir.

3-5 Yaş Eğitici Oyunlar

3-5 Yaş Eğitici Oyunlar

Bu dönemde çocukların bedensel hareketleri oldukça gelişir. Zaman içinde daha fazla gelişmeye de devam eder. Top oynama, atlama ve tırmanma gibi oyunlardan hoşlanırlar. Yaşantılarında gördükleri olay ve kişileri canlandırmaya eğilimlidirler. Anında taklitler veya ertelenmiş taklitler yapabilirler. Bu yaşlara doğru oynanan oyunlar daha da karmaşıklaştığından her çocuğun rolü de farklılaşabilir. El kaslarının yavaş yavaş gelişmesiyle makas tutma, kesme, yapıştırma, yap-boz yapma gibi eylemlerde bulunabilirler.

Evet-Hayır Oyunu

Evet-Hayır Oyunu

Kaç kişi ile oynanır?: 2

Oynamak için ne gerekir?: Materyal gerekmez.

Nasıl oynanır?: Bu oyunun temel amacı sorulan sorulara “Evet” ve “Hayır” haricinde cevaplar vermektir. Çocuğa çeşitli sorular sorulur ve ondan hızlıca yanıt vermesi istenir. Bu esnada çocuğu şaşırtmak için “3 yaşındasın değil mi?” gibi cevabı yasaklı kelimelerle verilebilen sorular da sorulabilir.

Çocuğa neler kazandırır?: Bu oyun, çocukları zihnini aktif kullanma ve hızlı düşünme becerisi kazandırabilir. Bilişsel açıdan oldukça faydalı olan bu oyun, çocuğun keyifle vakit geçirmesine de yardımcı olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Haydi Benim Gibi Yürü

Haydi Benim Gibi Yürü

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 kişi ve üzeri

Oynamak için Neler Gerekir?: Materyal gerekmez.

Nasıl Oynanır?: Her bir çocuktan bir taklit yürüyüşü yapması istenir. Yürüyüşü yapan çocuk bu yürüyüşü başarılı bir şekilde yaparsa diğer arkadaşlarına alkışlatılır. Çocuklardan aşağıdaki yürüyüşleri taklit etmesini istenebilir. Yeni taklitler eklenebilir.

İhtiyar adam yürüyüşü: Sırt kamburlaştırılır, baş öne bükülür, elde baston varmış gibi yavaş yavaş yürünür.

Dalgın adam yürüyüşü: Öne çapraz adım atılarak dengesiz yürünür.

Cüce yürüyüşü: Dizler tam bükülür, baş omuzlar arasına gömülür, kollar aşağıya sarkıtılır. Böylece yürünür.

Robot yürüyüşü: Vücut gergin, dizler ve kollar bükülmeden yürünür kollar öne ve geriye sopa gibi sallanır.

Dev yürüyüşü: Kollar yukarı kaldırılır. Ayakuçları üzerinde yükselerek yürünür.

Çocuğa Neler Kazandırır?:Gözlem ve bedeni daha iyi kullanma becerilerini geliştirebilen bir oyundur. Bilişsel ve psikomotor becerilerin gelişiminde oynanabilir.

Sıcak Soğuk

Sıcak Soğuk

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 kişi ve üzeri

Oynamak için Neler Gerekir?: Saklanabilecek ölçüde küçük bir nesne.

Nasıl Oynanır?: Oyuncular arasından bir ebe seçilir. Saklamak için bir nesne bulunur. Ebe oyun alanının dışına çıkartılır ve geride kalanlarla birlikte bu nesne saklanır. Ebenin görevi bu nesneyi bulmaktır. Ebeyi, diğer çocuklar nesneye yaklaştığında “sıcak” nesneden uzaklaştığında ise “soğuk” diyerek yönlendirirler. Ebe nesneyi bulunca kendi istediği birisini ebe seçer. Ebeye belli bir süre verilerek de oynanabilir. Büyük çocuklar da aynı anda saklanan nesnelerin sayısı arttırılabilir.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Mesafe algısı, dikkat ve yönergeleri değerlendirip sonuca ulaşma becerilerini geliştirebilir. Bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerde etkilidir ve muhakeme yeteneğini iyileştirebilir.

5-12 Yaş Eğitici Oyunlar

5-12 Yaş Eğitici Oyunlar

Oldukça geniş bir dönemi kapsayan 5-12 yaş grubunda hayat için oldukça kritik dönemler vardır. Okula başlama, yeni insanlarla tanışma, okuma ve yazmayı öğrenme gibi eylemler bu dönemdedir. Çocuklar bu dönemde daha karmaşık eylemleri daha kolay yapabilirler. Yaratıcı sanat çalışmalarından kurallı oyunlara, teknik ve bilimsel konularla ilgili çalışmalardan etkileşimli oyunlara kadar pek çok aktiviteden hoşlanırlar. Uzun süreli sosyodramatik oyunları oynamayı da severler.

Dikkat Dikkat!

Dikkat Dikkat!

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 kişi

Oynamak için Neler Gerekir?: Materyal gerekmez

Nasıl Oynanır?: Bu oyunda amaç çocukla birlikte hikâye kurgulamaktır. Bunun için oyunu oynayacağımız çocuktan ilk önce yer, zaman ve bir kahraman seçmesi istenir. Çocuk “Evde olsun”, “Gece, yaz, kış olsun”, “Kahramanı bir aslan olsun” diyebilir. Bundan sonra yetişkin bunların içinde yer aldığı bir hikaye başlatır. Çocuktan hikâyeyi dikkatli bir şekilde takip etmesi istenir. Hikâyenin sonunda konunun içinden bazı sorular sorulacağı, doğru cevaplar vermesi gerektiği söylenir. Yetişkin, çocuğun seçtiği yer, zaman ve kahraman le birlikte hikâyenin girişini yapar. “Bir varmış bir yokmuş mevsimlerden yazmış. Evde yaşayan bir aslan varmış” gibi. Daha sonra çocuk hikâyeyi devam ettirir. Zaman zaman yetişkin hikâyeyi zenginleştirecek (hayvanlara, yerlere isim verdirerek, yeni kahramanlar, renkler ekleyerek) katılımlarda bulunabilir. Belli bir yerden sonra hikâye sonlandırılır. Ve çocuğa hikaye ile ilgili sorular sorulur. Mesela; hikâyede hayvanlar varsa onların sayısı, birden fazla çocuk varsa onların isimleri, kıyafet renkleri gibi sorular sorulabilir.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Hayal gücünü, soyut düşünme becerisini, dikkati geliştirebilir.

Kelime Bulmaca

Kelime Bulmaca

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üstü

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Materyal gerekmez.

Nasıl Oynanır?: Kelime bulmaca oyunu için öncelikle sayışmaca yapılır veya ilk kelimeyi söylecek kişi herhangi bir yolla belirlenir. Daha sonra bu kişiden bir kelime söylenmesi istenir. Söylediği kelimenin son harfinden yeni bir kelime bulunur ve sırasıyla herkes kelimenin son harfine göre yeni türetmeler yapar. Yeni bir kelime bulamayan kişi oyundan çıkar.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Bu oyun çocuğa dikkat ve muhakeme yeteneği kazandırabilecek bir oyundur. Bilişsel açıdan çocuğun gelişimine destek olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

BOM

BOM

Kaç Kişi ile Oynanır?: 4

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Kağıt, kalem ve makas

Nasıl Oynanır?: BOM oyunu, kağıtlara çeşitli kelimelerin yazılması ve bu kelimelerin eşleştirilmesine dayalıdır. Bu oyunda öncelikle küçük kağıtlara dört farklı kelime yazılır. Bu aşamada genellikle meyveler seçilir. Örneğin, çilek, muz, kivi ve elma kağıtlara yazılabilir. Her bir meyve 4 farklı kağıda yazılır. Toplamda 16 adet kağıt parçası olacaktır. Daha sonra tüm kağıt parçaları küçük ve içerisindeki yazı okunmayacak şekilde katlanır. Hepsi birbirine karıştırılır ve herkes kendine dört adet kağıt seçer.

Seçilen kağıtlar açılır ve sırasıyla herkes elinde işine yaramayan kağıtları yanındakine verir. Amaç, eldeki kağıtların tamamını aynı kelime yapmaktır. Elinde 2 tane çilek, 1 tane muz, 1 tane kivi olan kişi çilek sayısı fazla olduğundan çilek yazan kağıtları biriktirir. Bu aşamada oyunun seyrine, seçilen kağıda göre biriktirilen kelime değişebilir. Elinde 4 tane aynı kağıt bulunan kişi elini masaya vurarak BOM diye bağırır. Diğerleri de bu anda çok hızlı olmalı ve yüksek puan alabilmek için elini BOM yapan kişinin elinin üstüne koymalıdır. BOM yapan kişi en yüksek puanı alırken eli en üstte kalan kişi ise en düşük puanı alır ve oyun bu şekilde devam eder.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Çocuğun düşünme, eşleştirme, muhakeme yapma gibi becerilerini geliştirir. Bilişsel ve psikomotor alana katkıları vardır.

12 Yaş ve Üstü Eğitici Oyunlar

12 Yaş ve Üstü Eğitici Oyunlar

12 yaştan sonrası ergenliğe giriş ve hayattaki rolleri keşfetmeye dayalıdır. Spor türleri bu dönem çocuklarının daha çok ilgisini çeker. Fen ve teknolojiye ilgi duyabilecekleri gibi kurallı oyunları da çok daha rahat oynayabilirler. Fikirler bulma, hayal kurma gibi soyut işlemleri gerçekleştirebilirler. Aile olmaya dayalı yetişkinlikle ilgili oyunları da oynayabilirler.

Kim Kiminle

Kim Kiminle

Kaç Kişi ile Oynanır?: En az 2

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Kağıt kalem

Nasıl Oynanır?: Kim Kiminle oyunu için her oyuncuya birer kağıt ve kalem verilir. Oyuncular kağıdı yatay bir biçimde tutar ve sırasıyla 'Kim, kiminle, nerede, ne zaman, ne yapıyor?' soruları yazılır. Oyun başlatıldığında herkes belirlenen süre içerisinde yaratıcı ve eğlenceli bir senaryo oluşturur. Tüm soruların cevabı birleştiğinde ortaya komik bir cümle çıkar.

Oyunda puan kazanma ve oyunu kazanma veya kaybetme gibi durumlar yoktur. Tamamen eğlenceye ve hayal kurmaya dayalı bir oyundur.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Çocuğun düşünme, hayal kurma, zihinde tasarlama gibi bilişsel yeteneklerini ve psikomotor becerilerini geliştirme noktasında etkilidir.

Bom-Fiz

Bom-Fiz

Kaç Kişi ile Oynanı?r: 2 kişi veya üzeri

Oynamak için Neler Gerekir?: Materyal gerekmez.

Nasıl Oynanır?: Oyuncular halka halinde dizilirler. İçlerinden biri “1” diye saymaya başlar, yanındaki oyuncu “2”, onun yanındaki “3” şeklinde saymaya devam ederler. 5’e gelen oyuncu “BOM” der. Oyun kuralı gereği 5 ve 10’un katlarında BOM denir. 6 sayısından sonra ise 7’ye “FİZ” denir. Kural gereği 7, 14, 21, 28 gibi 7’nin katlarında “FİZ” denir. Örneğin, “1-2-3-4-BOM-6-FİZ-8-9-BOM,11, 12, 13, FİZ…” şeklinde devam eder. Oyunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; 5 ve 7’nin ortak katları olan sayılarda (yani 35, 70, 105 gibi) “BOM-FİZ” denilmesidir. “BOM”, “FİZ” veya “BOM-FİZ” demek yerine sayısının kendisini söyleyen oyuncu yanar ve oyundan çıkar. Oyuna 1’den başlayarak 100 kadar devam edilebilir. İstenilirse daha yukarı sayılara kadar oynanabilir.

Çocuğa Neler Kazandırır: Dikkat ve işlem yapabilme becerilerini geliştirir.

İsim Şehir

İsim Şehir

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üzeri

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Kağıt ve kalem

Nasıl Oynanır?: İsim Şehir oyununda öncelikle herkese bir adet kağıt ve bir adet kalem verilir. Herkes kağıdı yatay bir biçimde tutarak en üste yana doğru sırasıyla 'İsim, şehir, hayvan, bitki, eşya, puan' yazar. Bu aşamada sanatçı, artist veya ülke gibi satırlar da eklenebilir.

Daha sonra oyuncular çeşitli yollarla bir harf belirler ve bu harfi oyunlarında kullanırlar. Belirlenen süre boyunca ilgili boşlukları doldurmak gereklidir. Farklı ve doğru cevaplar verenler 10 puan kazanır. Aynı cevabı verenler 5 puan alır. Cevap veremeyenler ise 0 puan alır. Her bir satır, kendi içerisinde puanlanır ve toplam puan satırın sonuna yazılır.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Bilişsel yeteneklerin gelişiminde isim şehir oyunu oldukça etkilidir. Özellikle küçük yaş çocukların okuma ve yazma becerilerinin gelişimine de katkı sunabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Farklı Yaş Grupları İçin Daha Fazla Eğitsel Oyun

Farklı Yaş Grupları İçin Daha Fazla Eğitsel Oyun

Çocuklarınızla birlikte keyifle oynayabileceğiniz daha fazla oyun önerilerimiz ise şu şekilde:

Sessiz Sinema

Sessiz Sinema

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üzeri

Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?: 7 yaş ve üzeri

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Materyal gerekmez.

Nasıl Oynanır?: Sessiz sinema, bir filmin kelimeler kullanılmadan, işaretler yoluyla anlatılmasını sağlar. Oyuna başlarken ilk kimin anlatacağı sayışmaca ile veya çeşitli yollarla belirlenir. Daha sonra bu kişi anlatacağı film veya dizinin kaç kelime olduğunu parmaklarıyla gösterir. Sonrasında da yerli veya yabancı olduğunu baş parmağını yukarı veya aşağı doğru hareket ettirerek belirtir.

Filmin isminden hareketle çeşitli işaretlerle anlatım yapılır. Filmin adındaki her bir kelime tek tek anlatılabileceği gibi film bütünüyle, herhangi bir sahnesinden de ele alınabilir. Burada hayal gücü tamamen size kalmış. Yalnızca bu aşamada anlatıcının sesli konuşmaması ve tamamen işaretlerle anlatım yapmaya çalışması önemlidir.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Bu oyun çocuğun bilişsel, duyuşsal ve psikomotor beceriler açısından gelişimine destek olur.

Uçtu Uçtu Kuş Uçtu

Uçtu Uçtu Kuş Uçtu

Kaç Kişi ile Oynanır?: 5 kişi ve üzeri

Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?: 3-5 yaş

Oynamak için Neler Gerekir?: Materyal gerekmez.

Nasıl Oynanır?: Bu oyun evlerde, sınıflarda oynanabilen bir oyundur. Oyuncular halkalanıp bir masanın çevresinde otururlar. Oyunun ebesi seçilir ve ebe tüm çocukların karşısında yer alır. Ebe, “Uçtu uçtu kuş uçtu!” diyerek parmağını havaya kaldırır. Ebe uçabilen bir şey söylediği için herkesin parmağını kaldırması gerekir. Ebenin uçmayan bir hayvan söylemesi de gerekir. Örneğin,  “Uçtu uçtu tavuk uçtu!” diye bağırarak parmağını havaya kaldırır. Ancak tavuk uçmadığı için diğer oyuncuların parmağını kaldırmaması gerekir. Oyunda yanılıp da parmağını kaldıran oyuncu oyun dışı kalır. 

Çocuğa Neler Kazandırır?: Dikkat ve muhakeme yeteneğinin gelişmesinde etkilidir.

Deve Cüce

Deve Cüce

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 kişi ve üzeri

Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?: 3-5 yaş

Oynamak için Neler Gerekir?: Materyal gerekmez.

Nasıl Oynanır?: Oyunu yönetecek kişi çocukları karşısına toplar. Oyuncular ayakta durur. Yöneticinin ‘Deve’ dediğinde çocukların ayakta durması, ‘Cüce’ dediğinde ise çömelmesi gerekir. Bu yönergeleri verirken zaman zaman yönetici ‘Deve’ komutunu verdiğinde çömelerek karşısındaki çocukları yanıltmaya çalışır. Yönergenin tersini yapan oyuncu oyun dışı kalır. En son kalan çocuk oyunu kazanır.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Kaba motor becerilerini, dikkat ve muhakeme yeteneğini geliştirir.

Evcilik

Evcilik

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üstü

Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?: 3 yaş ve üzeri

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Oyuncaklar

Nasıl Oynanır?: Evcilik oyunu, başta kız çocukları olmak üzere büyük küçük pek çok çocuğun sevdiği oyunlardandır. Bu oyunu 3 yaş ve üzeri çocukların oynamasının nedeni hem büyük küçük kas koordinasyonunun biraz daha gelişmiş olması hem de oyuncakları yutma riskinin bu yaşlarda azalmasıdır. Gerekli önlemler alındığında 2 yaşındaki çocuklarla da oynanabilir.

Bu oyunda bebekler, oyuncak mutfak eşyaları, bebek kıyafetleri gibi oyuncaklarla gerçek ev yaşamının bir simülasyonu canlandırılır. Çocuklar bu oyunu kendi aralarında da oynamayı sever. İşe gitme, evlenme, ev temizliği yapma, gezme ve eğlenme gibi eylemler bu oyunda hayal dünyası içerisinde canlandırılır. Bu aşamada kız ve erkek çocuklara herhangi bir cinsiyet rolü yüklememek ve her işi herkesin yapabileceğini göstermek ilerleyen yaşlar için oldukça önemli.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Çocuğun gerçek yaşam hakkında bazı detayları öğrenmesini sağlar ve onu geleceğe hazırlar. Bilişsel, duyuşsal ve psikomotor açıdan etkilidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Uçuşan Nesneler

Uçuşan Nesneler

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üzeri

Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?: 1 yaş

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Nesneleri taşımak için örtü, toplar, balonlar

Nasıl Oynanır?: Bu oyun için öncelikle bir örtünün üzerine balon, top gibi nesneleri koyun. Daha sonra örtünün bir ucundan tutun. Diğer ucundan da çocuğun tutmasını sağlayın. Çarşafı onunla birlikte sallayın ve dalgalar oluşturarak nesnelerin hareket edip uçuşmasını sağlayın. Bu esnada kullandığınız nesnelerin yumuşak ve hafif olmasına özen gösterebilirsiniz. Hareket eden ve uçuşan toplar bebeğinizi eğlendirecektir.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Bu oyun, el göz koordinasyonunu, psikomotor becerileri ve duyuşsal becerileri geliştirebilir. Özgüven ve merak duygusunda da etkili olabilir.

Tren

Tren

Kaç Kişi ile Oynanır?: 2 ve üzeri

Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?: 7 yaş ve üzeri

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Kağıt ve kalem

Nasıl Oynanır?: İlkokul çağındaki çocukların en sevdiği oyunlardan biridir. Bu oyun için kalem ve kağıda ihtiyacınız var. Kağıda yatay olarak 1'den 9'a kadar numaralar yazın. Oyunu başlatan kişi, 1'den 9'a kadar olan rakamlardan birini aklından tutar ve kağıdın boşluğuna yazar. Diğer kişi de bu rakamı bilmeye çalışır. Kalemi tutuşundan ve kalemin hareketlerinden hangi rakamı yazdığını anlamaya da çalışabilir. Bu aşamada rakamı yazan kişi karşısındakini şaşırtmak için yazıyormuş gibi yapabilir. Eğer karşıdaki kişi yazılan rakamı bilirse kendi kağıdındaki ilgili rakama bir çizgi çeker. Oyun bu şekilde sürer ve her rakamın bir kutunun içerisinde kalması sağlanır. Tüm rakamların etrafını kapatan kişi oyunu kazanır ve trenini kaldırır. 

Çocuğa Neler Kazandırır?: Düşünme, hızlı karar verme, dikkat ve algılama gibi becerilerin gelişiminde etkilidir.

Komik Mektuplar

Komik Mektuplar

Kaç Kişi ile Oynanır?:  3 ve üzeri

Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?: 10 yaş ve üstü

Oynamak İçin Neler Gerekir?: Kağıt, zarf ve kalem

Nasıl Oynanır?: Bu oyunda çocuklar hayali kişilere mektuplar yazıyor ve bu mektupları cevaplıyor. Öncelikli olarak herkes mektubunu koyacağı zarfa hayali bir adres, ad soyad gibi bilgileri yazıyor. Daha sonra zarflar karıştırılıyor ve herkes kendine gelen zarfta ilgili kişiye mektup yazmaya başlıyor. Daha sonra mektuplar yeniden karıştırılıyor ve herkes kendine gelen mektubu yüksek sesle okuyor. Oyun, ne kadar kalabalıkla oynanırsa o kadar daha fazla keyifli hale geliyor.

Çocuğa Neler Kazandırır?: Düşünme becerisini, yazma becerisini geliştiririr. Yaratıcı düşünme açısından oldukça etkilidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1792
1093
1090
804
547
486
485
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
torrent oyun

2-9 yaş arası çocuklarınızın evde keyifle vakit geçireceği oyun siteleri. sitede eğitici ve öğretici oyunlarda mevcut tavsiye ederim. http://www.5yasoyunlari... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

2 yaş grubu için birşey yok mu acaba bana o lazım ?

Ahmet Ege Sancak

https://berlin7586.blogspot.com