Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarınıza Gelecekte Bırakabileceğiniz En Anlamlı Miras: Parayla Ölçülemeyen Manevi Değerler

Çocuklarınıza Gelecekte Bırakabileceğiniz En Anlamlı Miras: Parayla Ölçülemeyen Manevi Değerler

20.03.2022 - 07:30

“Biz her şeyi gençliğe bırakacağız... Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.” Atatürk’ün bu sözündeki geleceğin ümidi dediği çocuklar biziz veya bizim çocuklarımız, gelecek de bizim ve bizim çocuklarımızın olacak. Peki, çocuklarınıza para, ev, araba, yatlar ve katlar dışında neler bırakabilirsiniz hiç düşündünüz mü? Gelin hep birlikte çocuklarınıza bırakabileceğiniz manevi ve değeri parayla ölçülemeyecek miraslara bir bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Travmasız çocukluk

Travmasız çocukluk

“Erişkin yaşamdaki tekrarlayan travma, kişiliğin daha önce biçimlenmiş yapısını kemirir fakat çocukluktaki tekrarlayan travma kişiliği biçimlendirir ve çarpıtır.” Judith Herman, çocukluk istismarını bu sözlerle ifade ediyor. Çocukluk travması denildiğinde akla ilk gelen cinsel istismar olsa da travma oldukça geniş bir kavram. Çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek, onlarda kalıcı travmalara neden olabilecek her türlü davranış ve söylem istismara giriyor. Çocukların bakımlarının yapılmaması, yeterli beslenememesi, eğitim alamaması, sevgi ve şefkatten yoksun bir şekilde büyümesi yani sanki çocuk hiç yokmuş gibi davranılması ise ihmal olarak adlandırılıyor. Sağlıklı bir kişi ve kişilik için travmasız çocukluk en önemli miras diyebiliriz.

Kendini sevme

Kendini sevme

Kendini sevme dediğimizde bencillikten veya narsistlikten bahsetmiyoruz elbette. Kendisine saygı duyan ve öz güvenli bir bireyden bahsediyoruz. Kendisini sevmeyen insan, ne yaparsa yapsın kendisine asla yeterli gelmiyor ve hep bir eksiklik hissediyor. Kendisi için hata payı bırakmadığından sürekli onaylanma ihtiyacı duyuyor ve herhangi bir duruma yönelik yapılan eleştirileri kişiliğine hakaret olarak algılayabiliyor. Çocuklarınız sizi rol model görüyor, o yüzden siz kendinizi sevin ki çocuklarınız da kendisini sevsin!

Hayal gücü

Hayal gücü

Hayal gücü deyip geçmemek lazım! Peki, siz hayal kuruyor musunuz ya da en son ne zaman hayal kurdunuz? Çocuklarınızın kocaman hayal dünyasında canlandırdıklarına çoğu zaman anlam veremiyor, gerçek dünyanın fazlasıyla farkında olduğunuz için zorlanıyor olabilirsiniz. Fakat hayal gücü, rahatça iletişim kurabilmelerinde ve kişiliklerinin oturmasında önemli bir etken. Hayal gücü köreltilmeyen çocuklar; zorlukları daha kolay aşıyor, kendisini daha iyi ifade ediyor ve problem çözme yeteneği gelişiyor.

Bireysel vakit geçirebilme

Bireysel vakit geçirebilme

Yalnızlıktan rahatsızlık duymayan hatta bunu düzenli aralıklarla kendisine vakit ayırmak amacıyla yapabilen kişiler daha mutlu ve kendisini seven bireyler oluyor. İç dünyasına kulak verip sorularına cevap bulabilmek, tek başına yürüyüşe çıkabilmek, kendisine bir kahve ısmarlayabilmek gibi eylemler kişinin kendisini keşfetmesine ve konsantrasyonunu artırmasına yardımcı oluyor. Eğer çocuğunuz tek başına oyun oynamaktan hoşlanıyorsa endişelenmeyin, bu iyi bir şey!

Kitap okuma alışkanlığı

Kitap okuma alışkanlığı

Anlama kabiliyeti, anlatabilme yeteneği, farklı bakış açılarıyla düşünme, hayal kurma, öğrenme, iletişim becerileri gibi birçok başarının anahtarı okumaktan geçiyor. Bu alışkanlığı edinen kişi, kendisini yetiştiriyor, geliştiriyor ve herkes için güzel bir gelecek inşa edebiliyor. Kendi ayakları üzerinde özgürce duruyor, hayata bakış açısı değişiyor. Çocuğunuza gün içerisinde ya da yatmadan önce mutlaka kitap okuyun. Sizi de kitap okurken görmesi örnek alması açısından iyi olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sabit fikirli olmamak

Sabit fikirli olmamak

Ahlak, zekâ, karakter, kişilik gibi özelliklerin doğuştan geldiğine inanan ve kendisinde bunların fazlasıyla mevcut olduğunu kanıtlamak isteyen kişiler genellikle sabit fikirli, bunların doğuştan gelen bir özellik olduğunu düşünmeyip daha fazla çaba göstererek geliştirilebileceğine inanan kişiler ise gelişime açık oluyor. Suçu başkalarında arayarak her durumda bahane üretmek yerine hatalarından ders alarak gelişime açık olunması başarı için büyük önem arz ediyor.

Hayvan sevgisi

Hayvan sevgisi

Küçük yaşlarda aşılanan hayvan sevgisi, kişinin sosyal ve duygusal gelişiminde büyük rol oynuyor. Çocuğun bir hayvanla bağ kurarak ona karşı karşılıksız sevgi beslemesi ve sorumluluk alması çocuğu hayata hazırlıyor. Eğer mümkünse bir evcil hayvana sahip olması sosyal becerilerine katkıda bulunarak empati duygusunu geliştirmesine de yardımcı oluyor.

Hobi

Hobi

Hobi edinmek elbette yalnızca çocukların değil her bireyin ruhsal gelişimine ve fiziksel sağlığına fayda sağlıyor. Aynı zamanda bireylerin kendini ve sınırlarını keşfetmesine yardımcı oluyor. Yalnızca vakit geçirmek için değil nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını anlayabilmek ve kendini ifade edebilmek için de hobi edinilebilir. Bazen dile getirilemeyen duygular hobiler sayesinde ifade ediliyor. Çünkü duygular sadece sözel olarak aktarılmıyor. Çizilen bir resim, yazılan bir yazı, çalınan bir şarkı da duyguların dışa vurumu olabiliyor.

Anı

Anı

Her çocuk tertemiz bir sayfa ve o sayfalar güzelliklerle doldurulmalı. Her şeyi kaydeden hafızaları veya sizi taklit etmeleri sizleri can kulağıyla dinlediklerini, gözlerinin sürekli üzerinizde olduğunu ve sizi örnek aldıklarını gösteriyor. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en güzel miraslardan biri de anılar. Kurulan güzel cümleler, onlar için ayırdığınız zamanlar, birlikte geçirdiğiniz verimli ve keyifli vakitler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın