Görüş Bildir
Haberler
Başarıya Giden Yolun En Açık Anahtarı: Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Başarıya Giden Yolun En Açık Anahtarı: Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

04.03.2022 - 07:15

Dünya geneline baktığımızda başarılarıyla isminden söz ettiren kişilerin kitaplarla arasının gayet iyi olduğunu görüyoruz. Bunların başında Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg gibi hepimizin aşina olduğu isimler geliyor. Kitap okumanın muhakeme yeteneği geliştirmeye, eleştirel düşünce yapısına sahip olmaya, kelime dağarcığımızı geliştirmeye, düşünüp sorgulamaya katkısı ise tartışılmaz bir gerçek. Pek çoğumuzun 'Hobileriniz nedir?' sorusuna en sık verdiği cevaplardan biri kitap okumak oluyor. Ancak istatistiklere bakıldığında durumun pek de iç açıcı olmadığını görüyoruz. Peki, bu durum düzeltilemez mi? Tabii ki düzeltilebilir. Çünkü öğrenmenin yaşı yok. Kaç yaşında olursak olalım kitap okuma alışkanlığı kazanmak için yapabileceğimiz şeyler var. Haydi, gelin kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır, hep beraber göz atalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Başlangıçta kalın kitaplardan uzak durun.

1. Başlangıçta kalın kitaplardan uzak durun.

Düzenli kitap okuma alışkanlığınız yoksa sayfa sayısı az olan kitaplardan başlamanız okumaktan sıkılmanızı engelleyecek. Suç ve Ceza gibi kalın bir klasikle okumaya başlamak kitabın okuma süresini uzatacağı için sizin de sıkılarak okumayı bırakmanıza neden olabilir. Başlangıç için daha ince ve eğlenceli anlatımı olan kitaplardan seçmek kitap okumaktan keyif almanızı sağlayacak.

2. İlginizi çekecek kitaplardan oluşturduğunuz bir okuma listeniz olsun.

2. İlginizi çekecek kitaplardan oluşturduğunuz bir okuma listeniz olsun.

Genel olarak ilgi alanlarımıza giren şeylerle uğraşmak daha keyif verici oluyor. Bu durum okuyacağımız kitabı seçerken de geçerli. Nelerden hoşlanıyorsunuz bunu belirleyerek kendinize ilgi alanınıza ait kitaplardan oluşan bir okuma listesi hazırlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey sırf popüler diye ya da bir arkadaşınız tavsiye ediyor diye bir kitabı okuma listenize almamak olmalı. Unutmayın, sizi en yakından tanıyan kişi yine sizsiniz.

3. Kendinize ait bir okuma alanınız olsun.

3. Kendinize ait bir okuma alanınız olsun.

Okumaya ilk başladığınız dönemlerde dikkatinizi kitaba verme konusunda zorlanabilirsiniz. Kendinize dikkatinizin dağılmasına sebep olabilecek etkenlerden uzak bir okuma alanı belirlemelisiniz. Başlangıçta sürekli aynı yerde okuma yapmak kitaba odaklanabilmek için size avantaj sağlayabilir.

4. Dikkatinizi çeken yerlerin altını çizerek okumayı deneyin.

4. Dikkatinizi çeken yerlerin altını çizerek okumayı deneyin.

Kitap okurken ilginizi çeken yerlerin altını çizmek ya da o konuda notlar almak kendinizi kitaba odaklamak konusunda fayda sağlıyor. Fosforlu kalemlerle ilginizi çeken yerlerin altını çizebileceğiniz gibi okuduğunuz metinle ilgili kendi düşüncelerinizi not etmek, kitabın iç dünyasına daha çok dahil olmanıza yardımcı oluyor. Okuduğunuz serüvene dahil olma hissi kitap okumayı daha da keyifli hale getirecek.

5. Günlük okuyacağınız sayfa sayısını belirleyin.

5. Günlük okuyacağınız sayfa sayısını belirleyin.

Hayatınıza dahil edeceğiniz alışkanlıklar için başlangıçta belirgin rutinler oluşturmak gerekebilir. Kitap okumak da bir alışkanlık olduğuna göre günlük okuyacağınız sayfa sayısını belirleyerek bir hedef oluşturmalıyız. Hedefe ulaştığınız her gün sizi adım adım kitap okuma alışkanlığı sahibi olmaya alıştıracak. Bunun için günlük kendinize göre bir hedef sayfa sayısı belirlemelisiniz. Bu sayı kimi için 10 sayfa kimi için 60 sayfa olabilir. Kendinizi sıkmayacak şekilde bir hedef belirlemelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çantanızda sürekli kitap taşıyın.

6. Çantanızda sürekli kitap taşıyın.

Hayatın içerisinde bekleyerek zaman geçirdiğimiz pek çok yer var: Uzun otobüs yolculukları, metrolar, arkadaşınızı beklerken zaman geçirdiğiniz kafeler. Günlük hayat içerisinde bu liste uzayıp gidiyor. Çantanızda sürekli bir okuma kitabı taşırsanız beklerken eziyet gibi gelen bu zaman dilimlerini verimli geçirmeniz mümkün. Aynı zamanda da kitap okuma alışkanlığı edinmek için kendinize bir fırsat yaratmış olacaksınız.

7. Bir kütüphaneye üye olun.

7. Bir kütüphaneye üye olun.

Kütüphaneler her çeşitten bolca kitap bulabileceğiniz yerler olduğu için okumaya ilk başladığınız dönemlerde fazlasıyla işinize yarıyor. Okuduğunuz kitabı beğenmediğinizde hızlıca iade edip yerine yenisini alabilirsiniz. Kütüphaneler sevdiğiniz kitap tarzını belirleme konusunda daha hızlı karar vermenize yardımcı alabilir. Bunun yanında maddi olarak kitaba ulaşma sorununuz varsa ya da kitaba bütçe ayırma konusunda tereddüt yaşıyorsanız kütüphaneler imdadınıza koşacak.

8. Okuduğunuz kitaplar üzerine tartışabileceğiniz arkadaşlarınız olsun.

8. Okuduğunuz kitaplar üzerine tartışabileceğiniz arkadaşlarınız olsun.

Okuduğunuz kitap üzerine birileriyle tartışmak, fikir alışverişinde bulunmak okuma konusunda motivasyonunuzu artıracak. Bunun için kitap kulüplerine üye olabilir ya da okuduğunuz kitapları karşılıklı değerlendirebileceğiniz bir okuma arkadaşı edinebilirsiniz.

9. Kitap okuyacağınız zaman dilimini belirleyin.

9. Kitap okuyacağınız zaman dilimini belirleyin.

Her gün belirli bir saat dilimini okumaya ayırmaya özen gösterin. Alışkanlık edinebilmeniz için günün aynı saatlerine denk getirmeniz önemli. Örneğin her gece yatmadan önce yarım saatinizi kitap okumaya ayırabilirsiniz. Başlangıç için kendi seviyenize uygun olacak şekilde günlük 10-15 dakika gibi sürelerle okumaya başlayabilirsiniz. Zaman içerisinde okuma saatlerinizin kendiliğinden uzamaya başladığını fark edeceksiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
4
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın