Görüş Bildir
Haberler
Cem Yılmaz'a 'Sigarayı Özendiriyor' Diye Dava Açan Profesör, Termik Santral Kuracak Şirketi Cezadan Kurtarmış!

etiket Cem Yılmaz'a 'Sigarayı Özendiriyor' Diye Dava Açan Profesör, Termik Santral Kuracak Şirketi Cezadan Kurtarmış!

Emre Ordu
12.01.2018 - 19:04 Son Güncelleme: 12.01.2018 - 22:45

Prof. Dr. Orhan Kural, Cem Yılmaz'ın yeni filmi 'Arif V 216'nın bazı sahnelerin, 'uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendirdiği' iddiasıyla, ünlü komedyen hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bartın Platformu ise 'çevreci profesör' olarak bilinen Orhan Kural’ın, Amasra’da termik santral kuracak şirket ile ilgili davada bilirkişi olarak görev yaptığını ve şirket lehine sonuçlanan davada imzası bulunduğunu belirtip tepki gösterdi. Platformdan yapılan açıklamada 'Sigaranın dumanına savaş açan profesörün, milyonlarca ton duman çıkaracak termik santrali hayata geçirmek için yaptığı bu eylemler bir utanç vesilesi olmaktan öte, idari ve hukuksal olarak karşılığını bulması gereken fiillerdir' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bartın Platformu yaptığı yazılı açıklama ile Prof.Dr. Orhan Kural’a tepki gösterdi. Orhan Kural’ın ünlü oyuncu Cem Yılmaz’ın son filmi ’Arif V 216’ filmindeki sigara sahneleri için açtığı davaya atıfta bulunarak, şu açıklamada bulunuldu:

"Termikçi şirketin tanıtım elemanı gibi çalıştı"

"Termikçi şirketin tanıtım elemanı gibi çalıştı"

'Ünlü oyuncu Cem Yılmaz'ın her yeni filminden sonra onu sigarayı özendiriyor diye dava eden 'çevreci profesör' olarak da bilinen Prof. Dr. Orhan Kural, Amasra'da her yıl milyonlarca ton zehirli gaz yayacak termik santralın tanıtım ve halkla ilişkiler elemanı olarak çalışmakla kalmamış, termikçi şirketin devlete ödemesi gereken yüklü miktardaki tazminatın iptal edilmesi için mahkemede bilirkişi de olmuş. Bir demeçte; 'Amasra'da termik santral kurulamayacağını, bir tek ağacın bile kesilmemesi gerektiğini' beyan eden 'çevreci' Profesör Orhan Kural, daha sonra 2016 Ocak ayında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde bir şirketin sponsorluğunda bir konferans vermiş ve bu konferanstan sonra termikçi şirketin bir tanıtım elemanı gibi çalışmaya başlamış, yerel gazetelere termik santralın Amasra'da mutlaka kurulması gerektiği yönünde demeçler vermiş, hatta holdinge ait maden kuyusunda 'toplu nikah' şovları tertiplemeye kalkmıştı.

"Hem etik dışı hem de hukuk dışı"

"Hem etik dışı hem de hukuk dışı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Üstelik bu 'çevreci' profesör, 7 yıldır taşkömürü üretmesi gerekirken üretmediği için holding'in devlete ödemesi gereken milyonlarca liralık tazminat cezasını kaldıran mahkeme kararında bilirkişi de olmuş. Orhan Kural'ı 180 derece farklı fikir ve eylemlere yönelten nedenleri bilmiyoruz, fakat yapmış olduğu bilirkişilik işleminin hem etik dışı hem de hukuk dışı olduğunu çok iyi biliyoruz. Kendisini çalıştığı İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'ne şikâyet edecektik. Fakat bu kurumdan kısa süre önce emekli olduğunu öğrendik.'

TTK, gerekli sürede kömür çıkarmadığı gerekçesiyle dava açtı

TTK, gerekli sürede kömür çıkarmadığı gerekçesiyle dava açtı

Açıklamada, şirketin Amasra Gömü köyünde inşa etmek istediği termik santralda yakmak üzere kömür çıkarmak için Türkiye Taş Kömürü Kurumu'ndan 2005 yılında rödovansla kiraladığı kömür sahasından, aradan 12 yıl geçmiş olmasına rağmen 1 kilo kömür dahi çıkarmadığı öne sürüldü. Şirketin süresi içinde çıkaramadığı kömür için 2008 yılından beri tazminat ödemek zorunda olduğu halde, milyonlarca lirayı bulan tazminatlar TTK tarafından tahsil edilmemiş ve süre uzatımı yapıldığı 2012 yılından sonra da hiçbir kömür üretimi olmayınca TTK'nın ilgili holdinge bağlı şirket hakkında dava açtığı hatırlatıldı.

"Şirketin termik santral için gereken izinleri almasına yardımcı oldu"

"Şirketin termik santral için gereken izinleri almasına yardımcı oldu"

Açıklamada, Zonguldak 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın bilirkişi raporuna dayandırılarak ilgili şirket lehine sonuçlandırıldığı ve devlete ödemesi gereken yüklü miktarda tazminattan kurtulduğu kaydedildi. 23 Haziran 2016 tarihinde mahkemeye sunulan bilirkişi raporunun altında imzası bulunan üç bilirkişiden birisinin, Prof. Orhan Kural olduğu kaydedilen açıklamanın devamında, 'Orhan Kural bu hukuksuz ve etik dışı eylemiyle; inşa etmek istediği termik santralde bu madenden çıkaracağı kömürü yakacağını iddia eden (aslında şirketin kömür ithal etmek için inşa etmek istediği bir de liman var) şirketin termik santral için gereken izinleri almasının sağlanmasına da yardımcı olmuş. Sigaranın dumanına savaş açan profesörün, milyonlarca ton duman çıkaracak termik santrali hayata geçirmek için yaptığı bu eylemler bir utanç vesilesi olmaktan öte, idari ve hukuksal olarak karşılığını bulması gereken fiillerdir' denilerek tepki gösterildi.

Platformdan yapılan açıklamada ayrıca holding lehine sonuçlanan davanın, TTK'nın temyiz etmesiyle şu an Bölge İstinaf Mahkemesi'nde devam ettiği kaydedildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
490
115
80
20
12
12
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gökhan gök

Valla üniversitede okuyorum, bahçe duman dumana, sanki yanın var yada ateş yakılmış, inanılmaz bir sigara dumanı herkes sigara içiyor ama ben içmiyorum, özen... Devamını Gör

gökhan gök

Kısacası özenmek diye bişey yok, bu insanın kendi elinde olan bişey!

Pasif Kullanıcı

ha siktir ordan gotveren dava ackmis. Tek derdi davayi kazanip Cemin paralarini cebine indirmek. Sigara dumani bahane adamin derdi parada. Televizyonda onca ... Devamını Gör

Bozkurt

Nerede reklamını yapmak isteyen bir gereksiz var, önce vizyona girecek filmleri kovalıyor.