Görüş Bildir
Haberler
Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı

Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı

FreiGeist
21.10.2014 - 11:49

Bugün Hangi ‘Mümkün Çözüm'ü Iskalıyoruz? | Alper Görmüş | Al Jazeera

Kobani olaylarının Çözüm Süreci’ne karşı yarattığı söylenen güvensizlik de geçerliliği olmayan bir varsayımdan başka bir şey değil. Tam tersine, bu ürkütücü olayların, toplumun geniş kesimlerinin, 'Sorunu çözün de nasıl çözerseniz çözün!' duygusunu daha da yükseltmiş olması daha büyük bir ihtimal.

Âkil İnsanlar Heyeti'ni, 'çapraz görevlendirmeler' gibi görünüşte 'yaratıcı' bir takım ilave taktiklerle yeniden sahaya sürme fikri, hükümetin, Kobani protestolarının toplumun bütün kesimlerinde yarattığı düşünülen 'çözüm'e karşı güvensizlik duygusunu gidermeyi öncelikli hedef olarak tespit ettiğini gösteriyor.

İlk anda haklı ve makul görünse de, gerçekte bu tespit, Kürt Sorunu'nun yegâne 'mümkün çözüm'ünü bir kez daha geri plana atmak ve dolayısıyla top çevirmeye devam etmekten başka bir anlama gelmiyor.

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/gorus/bug...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni Türkiye'nin Eğitim Merkezi: Gazi Mustafa Kemal İmam Hatip Okulu! | Ezgi Başaran | Radikal

Devletin varlığını hissettirme yöntemleri envai çeşit. Bazen bir büst, bazen bir bulvar, bazen küçük bazen destansı bir sansür, bazen elektrik faturasında bir ibare, bazen bir tabela, bazen yeni bir vergi, bazen hoş bir zam olabiliyor.

Bilir yani devlet, bir biçimde nefesini ensenize, heybetini gözünüze takmayı.

Sahipleri değişse de –ki artık değişti biliyorsunuz-, devletin huyları aynen bakidir.

Dolayısıyla halihazırdaki sahipler, daha doğru ifadesiyle, “ Yeni Türkiye’nin müteahhitleri ” de güç gösterilerinde aynı yollardan gidiyorlar.

Bir taşla iki-üç uçan varlığı birden indirmek adına komik de oluyor, abes de… Ama olsun. Demiş oluyorlar ki, artık bizim devrimiz.

Örnekle anlatayım da ağzımız tatlansın.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/yazarlar/ez...

Kazamatlar Kazılırken | Murat Belge | Taraf

Türkiye toplumunun ezelî dertlerinden biri, Batılılaşma’nın resmî devlet politikası haline gelmesiyle başlayan kültürel ikileşmedir. Erken 19. yüzyıl koşullarında bu, toplumun tamamı bir yana, intelligentsia ’nın bile sadece bir kısmını içine alan bir hareketti. Toplumun değil, devletin duyduğu bir ihtiyaca cevap veren, tam anlamıyla “tepeden inme” bir programdı.

Başlar başlamaz sınıfsal bir karakter kazanması da mukadderdi. “Haberdar” olanlar ve hayatlarını buna göre uyduranlar kaçınılmaz olarak hali vakti yerinde olanlardı. Böylece “yukarıda” olanlar hayat tarzlarını değiştirirken, “alttakiler” de kendi hayatlarını devam ettirdiler; yani, yoksulluklarını muhafaza ettiler. Geç Osmanlı döneminin kopkoyu hiyerarşik dünya görüşü çerçevesinde bu gibi farklılıkların, kopuklukların bir sakıncası yoktu. Normali buydu.

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/yazilar/murat...

Buldan: İmralı Daha Güvenli | Serpil Çevikcan | Milliyet

Kobani protestoları nedeniyle gidip gelen çözüm sürecinde hareketli günler yaşanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Akil İnsanlar’la yaptığı kapsamlı görüşme sürecin tamiratı açısından dikkate alınması gereken bir iyiniyet göstergesi oldu. ABD’nin Kobani’ye havadan silah ve insani yardım yapması ile eşzamanlı olarak Kuzey Irak’taki peşmerge güçlerinin Türkiye’den bir koridor açılarak Kobani’ye geçişine izin verilmeye başlandı.

Diğer yandan Kandil’e yol haritasını ve Kobani meselesini görüşmek üzere çıkan HDP heyeti, bugün olağanüstü bir gelişme olmazsa Öcalan’la İmralı Adası’nda kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Bu arada yol haritasının önemli adımlarından olan ve İmralı’ya gidecek heyeti genişleten, müzakereleri kurumsallaştıracak olan sekreteryadaki isimlerin de netleştiğini öğrendik.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/buldan-imr...

Eğer Obama, Erdoğan'ın Uçağını Dinlemediyse... | Murat Yetkin | Radikal

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Afganistan’dan taşıyan uçak, İstanbul Atatürk Havalimanı'na 18 Ocak gece yarısından sonra, 19 Ekim Pazar gününün ilk saatlerinde indi.

Kayıtlara göre, saat 01.10, biri on geçe…

Daha ayağının tozuyla Cumhurbaşkanına önemli bir not ulaştırıldı: ABD Başkanı Barack Obama telefonda görüşmek istiyordu.

Washington’da saatler 18:30’u gösteriyordu. Erdoğan “Bağlayın” talimatı verdi.

Bir cumartesi akşamı, bu saate ve Türkiye’de gece yarısını geçmiş haldeyken ABD Başkanı arıyordu, söyleyeceği önemli bir şeyler olmalıydı.

Kabil-İstanbul uçuşu sırasında, davetli gazetecilere önemli açıklamalar yapmış, ABD’ye iki konuda rest çekmişti.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mu...

Dolmabahçe'de Konuşulanlar | Ali Bayramoğlu | Yeni Şafak

Pazar günü Dolmabahçe'de Başbakanlık çalışma ofisinde yaklaşık 11 saat süren bir toplantı yapıldı. Akil İnsanlar Heyeti ile başbakanın buluştuğu, bakanlar kurulunun ağırlıklı bölümünün katıldığı bu toplantıda ben de yer aldım.

Toplantının süresi, zamanlaması ve kapalı olması merak uyandırdı.

Dolayısıyla yazıya bilgi vererek başlamakta yarar var.

Toplantı çok uzun sürdü, çünkü 54 davetlinin neredeyse tümü söz aldı, fikir beyan etti, eleştiri ve önerilerini dile getirdi. Davutoğlu'nun açılış konuşması ve verilen bir kaç arayla birlikte toplantının 9 saati aslında böyle geçti. Bu esnada başbakan kendisiyle, daha doğrusu söylemiyle ilgili bir kaç eleştiriyi sorularla açtı ya da hemen yanıtladı.

Bu fasılda söylenenleri bir kaç noktada toplayabiliriz.

Akil İnsanlar Heyeti'nin bundan sonraki işlevine yönelik öneriler...

Kürt sorununun geldiği noktayla ve son olaylarla ilgili tespitler, sorunun aşılmasına dair yeni öneriler...

Hükümet söylemine ve politikalarına yönelik eleştiriler...

Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yolsuzluk Dosyasında Takipsizlik Kararı | Nazlı Ilıcak | Bugün

Ekrem Aydıner ’in ismini, ilk defa Hanefi Avcı’yla ilişkili bir haber üzerine duymuştum. Bir gazetede şöyle bir iddia ortaya atılmıştı: “Dinlemeler içeren eski tip kasetleri Hanefi Avcı’nın makamına gizlice koyan polislere soruşturma açtığı için, Eskişehir Başsavcısı Aydıner düz savcı oldu.”

Bu iddianın ardında, “Cemaatçi HSYK, soruşturmayı karartmak amacıyla savcıyı cezalandırdı” suçlaması vardı. Olayı araştırınca, gerçeğin farklı olduğu meydana çıktı:

1) Ekrem Aydıner eski tip kasetleri Hanefi Avcı’nın makamına koyan polislere soruşturma açmamıştı. Soruşturmayı açan, Savcı Hasan Gönen ’di. Hanefi Avcı, Eskişehir’de görevinin başındayken, hakkında bir ihbar yapılmış, Ekrem Aydıner bu iddianın iftira niteliğinde olduğunu ortaya çıkarmıştı.

2) Eskişehir Başsavcısı Ekrem Aydıner’in, diğer 20 başsavcıyla birlikte, 2011 yaz kararnamesiyle tayini çıkmıştı ve Kadıköy Başsavcısı yapılmıştı. Buna mukabil, diğer 21 başsavcıdan 8’i kadrosuzluk sebebiyle düz savcı olarak atanmıştı.

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/yolsuzluk-dos...

Haziran Bereketi | Can Dündar | Cumhuriyet

Erdoğan’ın diline düşmüştü Türkiye solu:

“Onlar geç uyanır. Çünkü gece sabaha kadar içmiştir” eleştirisini hatırlatıp gülmüştü bir konuşmasında…

Cevap Gezi’den gelmişti:

“Alkolü yasakladın, millet ayıldı.”

Biraz geç oldu, ama ayıldık gerçekten…

Doğan Tılıç’ın örneğiyle özetleyeyim durumu:

Cezaevi’nde komünler vardı.

Tutsaklar, örgütlerine göre komünlere dağılmıştı. Dayak azken, herkes komününde yaşardı. Dayak arttı mı, bütün komünler bir araya toplaşırdı. Bugün bir aradaysak, biraz da dayak arttığı için… Elbette daha fazlası da var.”

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazi...

Kölelik Hapishanede Sürüyor | Ayça Söylemez | Birgün

“İçeride devlet bakıyor” denir hep. Mahpuslara elektrik faturalarının bile ödetildiği bilinmez.

Hapishanede, dışarıdan para vereniniz yoksa üç seçeneğiniz var:

Hapishanede günlük 6-7 liraya hapishanenin çöp-mutfak işlerini yapmak veya atölyelerde çalışmak.

Parası olan mahpusların temizliğini yapmak/çamaşırlarını yıkamak.

Bir bardak çaydan iç çamaşırına kadar hiçbir ihtiyacınızı karşılayamamak. (Hepsini cezaevi kantininden fahiş fiyatlara almak zorundasınız, dışarıdan getirilebilecek eşyalar çok sınırlı)

Cezaevinde para neden mi lazım?

Kaynak: http://www.birgun.net/news/view/kolel...

Peşmerge'ye Koridor Nasıl Açıldı, Ne Anlama Geliyor? | Mustafa Kartoğlu | Star

ABD, Pazar günü “IŞİD’in Kobani’yi ele geçirmesine karşı C-130 Kargo uçaklarından PYD’lilere hafif silah, mühimmat ve tıbbi malzeme attığını” açıkladı.

Aynı akşam ABD Başkanı Obama , Cumhurbaşkanı Erdoğan ’ı arayarak, Kobani’ye atılan yardımlar hakkında bilgi verdi. Ve “IŞİD’le mücadelede mutabakat” vurgulandı.

Dün sabah, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden, Başkan Mesud Barzani ’nin Türkiye’den “Peşmergenin ve yardımların Kobani’ye ulaştırılmasına izin vermesi” talebinde bulunduğu, “Ankara’nın da olumlu cevap verdiği” duyuruldu.

Kaynak: http://haber.stargazete.com/yazar/pes...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0