Bingöl'de Saldırı Muamması
Hem Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’e yönelik saldırıyla hem de bu saldırının failleri olduğu iddia edilen dört kişinin öldürülmesiyle ilgili muamma devam ediyor. Öldürülen kişilerin aileleri, yakınlarının saldırının sorumlusu olmadığını iddia ediyor.
Bingöl'de 9 Ekim 2014'de Emniyet müdürü ve yardımcılarına yapılan silahlı saldırıyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak hem bu saldırıyla igili, hem de bu saldırının failleri olduğu iddia edilen ve öldürülen kişilerle ilgili akıllara takılan sorular var.
Bingöl İl Emniyet Müdürü Atalay Ürker, kentte Kobani eylemleri nedeniyle hasar gören işyerlerini incelerken, uzun namlulu silahlarla açılan ateş sonucu ağır yaralandı. Yardımcısı Atıf Şahin ve Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu şehit oldu. 9 Ekim 2014'te akşam saatlerinde gerçekleşen saldırının failleri olay yerinden kaçtı.
Saldırından bir kaç saat sonra da Bingöl’ün Genç ilçesinde bu saldırının faili olduğu iddia edilen dört kişi Özel Harekât Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından öldürüldü.
Bingöl Valiliği saldırı gecesi yaptığı yazılı açıklamada, “saldırıyı gerçekleştirenleri ele geçirmek maksadıyla başlatılan operasyon kapsamında Genç İlçe girişinde meydana gelen silahlı çatışmada dört (4) BTÖ mensubu ölü olarak ele geçirilmiştir,” bilgisini verdi. Ancak bu açıklamada öldürülenlerin, saldırının faili olduğuna dair bir açıklama yer almadı.
Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan da aynı gece sabaha karşı yaptığı açıklamada öldürülen dört kişinin ‘muhtemelen’ saldırının failleri olduğunu söyledi:
“ Çıkan çatışmada 4 kişi öldürüldü. Onlarla ilgili kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Şu anda söyleyebileceklerimiz bundan ibaret ama biz muhtemelen bu olayı gerçekleştirenler olarak değerlendiriyoruz'
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise saldırıdan bir gün sonra 10 Ekim’de Ürker’i tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesinde sabah saatlerinde ziyaret ettikten sonra gazetecilere 'Olayın olduğu andan itibaren gerekli talimatlar verildi ve bu işin failleri konumundaki teröristler biliyorsunuz bir iki saat içinde cezalandırıldılar,” dedi.
Ancak öldürülen dört kişinin ailesi, yakınlarının saldırıya karışmadığını ve çatışma çıkmadığını öne sürüyor.
Yargısız İnfaz iddiası
Saldırının faillerinden olduğu iddiasıyla öldürülenlerden Milli Eğitim Müdürlüğünde memur dört çocuk babası Ali Bozan’ın ağabeyi Zeki Bozan, kardeşinin saldırıyla ilgisi olmadığını iddia ediyor. Bozan, Al Jazeera’ye konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını da söyledi:
“ Bingöl olayıyla hiç bir alakası yoktur. Bunu kesin biliyoruz, polislerin vurulma olayıyla hiç bir alakası yoktur. Arkadaşlarıyla birlikte, bir yere geçiyorlarmış, polisler de biliyormuş. Birileri tuzağa düşürdü. Sonuna kadar şikâyetçi olacağız. Arabayı durdukları zaman yakalanabilirlerdi. Âdeta sorgusuz infaz yapmışlar.”
Bingöl Valiliği ise 10 Ekim’de yaptığı başka bir açıklamada, öldürülenlerin olayla ilgili olduğunu öne sürmüş ve araçlarında silah bulunduğunu açıklamıştı:
' Genç ilçe girişini kapatan emniyet ve jandarma görevlilerimiz ile 12 AR 900 plakalı araçta bulunan ve olaya karışan PKK/KCK terör örgütü mensupları arasında çıkan çatışmada; Bahoz Amed kod adlı R.Ö (22), Kendal Serhat kod adlı E.E (15), A.B (46) ile kimliği belirsiz bir PKK/KCK terör örgütü mensubu olmak üzere toplam 4 örgüt mensubu şahıs ölü olarak ele geçirilmiş, ölü olarak ele geçirilen örgüt mensuplarının üzerinden 2 adet Kaleşnikof marka silah ve bu silahlara ait çok sayıda mermi ele geçirilmiştir.'
Açıklamada, olay esnasında kimliği belirsiz bir kişinin de araçtan inerek kaçtığı bilgisine yer verilmişti.
“ Çatışma izi yok ”
Öldürülen dört kişiden biri olan Ramazan Özmaskan’ın yakını Erdal Özmaskan ise olay yerinde çatışma izi olmadığını iddia ediyor:
“ Çatışmadan ziyade infaz olduğunu düşünüyoruz. Kesinlikle eylemle alakasını olmadığını biliyoruz, düşünmekten ziyade biliyoruz. Ölüm şekilleri çatışma olarak verilmiş ama gerek görgü tanıkları gerekse olay yerinde arabanın içinde, çatışma izi olmadığından hareket ederek, bir çatışma olmadığını biliyoruz. Bunun peşini bırakmayı düşünmüyoruz. Taziyeden sonra suç duyurusunda bulunacağız. ”
Ailesi Özmaskan'ın PKK’lı olduğunu kabul ediyor. PKK da Özmaskan’ın örgüt üyesi olduğunu açıkladı.
HDP: Olay şüpheli
Öldürülenlerin cesetlerinin otopsi için kaldırıldığı Elazığ’daki Fırat Üniversitesi Hastanesi morgunda 10 Ekim’de savcılık yetkililerinden bilgi aldıktan sonra HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, saat 22 sıralarında ajanslara düşen açıklamasında, olayın karanlık bir olay gibi durduğunu söyledi:
“ Gerek emniyet müdürüne yapılan saldırı, gerekse de içerisinde sivillerin bulunduğu ve şu anda teşhis edemediğimiz üç cenazenin olduğu iki olay sanki birbirinden ayrıymış gibi duruyor. Tabii bunun için otopsi raporları, balistik incelemeleri, mobese ve kamera görüntüleri ile bu verilerin birleştirilmesi gerekiyor. Bu saate kadar bizim İçişleri Bakanlığı ve adalet yetkilileri ile yapmış olduğumuz temaslarda, bize iki olay arasındaki bağlantıyı açıklayacak doyurucu bir bilgi sunulmadı .”
Kayıp şüpheli
Baluken, 13 Ekim’de TBMM’de de düzenlediği basın toplantısında da öldürülen kişi sayısında şüpheler olduğuna dikkat çekti. Baluken öldürüldüğü açıklanan Erhan Şenyuva’ya ne olduğunun belli olmadığına dikkat çekti:
“Cenazeler ile ilgili paylaşılan bilgilerin büyük bölümü de yanlış çıkmıştır. Elazığ morguna ben de gittim. Dört cenaze var dendi ama bu dört cenaze içinde ailelerine haber verilen üç cenaze yoktu. Olayla ilgisi olmayanların kimlik bilgilerinin de ortada dolaştığı çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Özellikle Erhan Şenyuva’nın şu anda nerede olduğunun, yaşayıp yaşamadığının net olmadığını ifade etmek istiyoruz.
Saatler arasında tutarsızlık iddiası
Baluken’in iddialarından biri de Emniyet yetkililerine saldırı düzenlenmesiyle, fail olduğu öne sürülen kişilerin öldürülmesi arasında yaklaşık bir buçuk saat ama sadece 15 kilometre olması:
“İlk olay Bingöl kent Merkezinde saat 21:15 sıralarında meydana geldi. Diğer olay ise 22:30 sıralarında. İki olay arasındaki mesafe sadece 15 km. Bu mesafeyi araçla geçmek için de bir buçuk saate ihtiyaç yoktur. Eğer gerçekten olayı yapan, bu araçtaki şahıslar ise 10 dakikada buradan çıkma imkanları varken, 1.5 saat kent merkezinde oyalanmış olmalarının akılla mantıkla izahati olmadığı kanaatindeyiz.”
Kalkınma Bakanı Yılmaz: mobese kayıtlarına göre ilgi var
Aynı zamanda Bingöl milletvekili de olan Kalkınma Bakan Cevdet Yılmaz saldırıda ölen Şahin ve Hatipoğlu’nun 10 Ekim’de yapılan cenaze töreninde ardından, yaptığı açıklamada, öldürülen dört kişinin faillerin bir kısmı olduğunu öne sürdü:
' Tesellimiz bu menfur saldırıyı gerçekleştirenlerin bir kısmı güvenlik güçlerimizin çok başarılı operasyonuyla ölü olarak ele geçirildi. Çeşitli MOBESE kayıtlarından belli incelemelerden o aracın ve içindekilerin bu olayla ilişkili olduğu anlaşılıyor. Tabi detaylı incelemeler, çalışmalar, hem idari hem adli olarak bu olayın peşini elbette bırakmayacağız. Faillerinin tamamı yakalanıp ceza alıncaya kadar her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceğiz .''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'Sorumlular yakalandı'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Ekim’de Gümüşhane’ye ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Güvenlik güçlerinin anında katilleri bulduklarını ve ölü olarak ele geçirdiklerini ayrıca 9 kişinin daha yakalandığını ve gözaltına alındığını belirtti.
'Bu alçakça saldırıyla irtibatı olanlar, şimdi yargıya sevk edildi. Bayrağımıza saldıranlar, Atatürk'ün büstünü kıranlar, yakanlar, kamu binalarına, okul, hastaneye saldıranlar, bankalara saldıranlar, esnafın dükkânlarını yağmalayanlar, vatandaşın araçlarını yakanlar, bindikleri otobüsleri yakanlar... Bu tür şiddet eylemlerinin yaşanmaması için de en sert tedbirler alınacak ve alınıyor. '
PKK, 'Talimat bizden değil'
PKK’nın silahlı kanadı HPG yönetimi, 10 Ekim saat 18 sularında, internet sitesinden yayınladığı açıklamada, saldırı talimatı verilmediği ifade etti.
“ Mevcut durumda hareketimizin siyasi iradesi tarafından bizlere, gerek devlet güçlerine gerekse de farklı yapılara karşı herhangi bir eylem yapma kararı ve talimatı verilmiş değildir. Bu nedenle güçlerimizin herhangi bir eylemsel faaliyeti ve planı henüz söz konusu değildir. Şu anda Kürdistan’da halkımıza dönük geliştirilen saldırılara karşı, başta Bingöl’de olmak üzere yaşanan şiddet olayları tamamen lokal durumlar olup, HPG Merkez Komutanlığı olarak bizimle herhangi bir ilişkisi yoktur .”
Örgüt, 12 Ekim’de yaptığı ikinci açıklamada ise öldürülenlerden 3 kişinin örgüt üyesi, bir kişinin ise sempatizan olduğunu kabul etti. Açıklamada ölenlerin, örgütsel çalışma için Erzurum’dan Diyarbakır kırsalına gittikleri ve saldırıyla ilgilerinin bulunmadığı belirtildi.
Gözaltındaki 8 kişi serbest 1 tutuklama
Emniyet mensuplarına yapılan saldırıyla ilgili gözaltına alınan ve tutuklanma isteğiyle gözaltına alınan dokuz kişiden sekizi adli kontrol uygulaması kapsamında 14 Ekim Salı günü serbest bırakıldı. Şüphelilerinden Ali K. Tutuklandı.
Ailelerin ve HDP nin iddialarına yönelik bilgi almak için Al Jazeera Bingöl Valiliği'ne başvurdu ancak henüz yanıt alamadı.
Kaynak: Al Jazeera Diyarbakır muhabiri Mahmut Bozarslan - DHA, AA