onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Beklentimizi Boşa Çıkardılar: Oyun Dünyasında 2022'nin Hayal Kırıklıkları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Beklentimizi Boşa Çıkardılar: Oyun Dünyasında 2022'nin Hayal Kırıklıkları

Deniz Ünsal
01.01.2023 - 18:02

2022 yılının sonuna geldiğimizde aklımızda güzel oyunlar ve anılar ya da yaşadığımız kötü süreç gelebiliyor, oyun sektörü için de durum pek farklı değil. Bu sene çıkan çok güzel oyunlar olmasına rağmen bizde hayal kırıklıkları yaratan olaylar da oldu. Gelin 2022 yılının hayal kırıklıklarına bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Bobby Kotick

1. Bobby Kotick

Bobby Kotick kim ve niye hayal kırıklıkları listesinde diye sorabilirsiniz. Bobby Kotick, Activision şirketinin CEO'su olarak görev yapıyor. Peki niye mi hayal kırıklığı? Geçtiğimiz 2021 senesinde Activision Blizzard hakkında çıkan cinsel taciz, kötü ve toksik çalışma ortamı haberlerinden sonra bazı yöneticiler özür dilemiş hatta bazıları hem özür dileyip hem de istifasını vermişti. Ancak bu kadar olaydan sonra Bobby Kotick, kendisine sadece biraz para kesintisi uygulayarak tüm bu suçlamaların arasından sıyrılmıştı. Kendisi hala Activision'da görevine devam edip, zenginliğine zenginlik katıyor.

2. Buglarla Çıkış Yapan Oyunlar

2. Buglarla Çıkış Yapan Oyunlar

Kabul etmeliyiz ki oyun yapmak oldukça zor. Daha önce de tam bitmemiş oyunların çıkış yaptığını gördük ki bu sene de bu hayal kırıklıkları devam etti. Oyuncular olarak çok basit bir isteğimiz var, çıkış yapan oyunlar kötü bile olsa oynanabilir olsun. Oldukça basit ve normal isteğimize karşın ne yazık ki beklentileri yüksek tutan çoğu oyun buglarla çıkış yaptı. Örnek vermek gerekirse Gotham Knights, Callisto Protocol gibi yüksek beklenti yaratıp bu beklenti dağının altında ezilen oyunlar oldu.

3. Oyun Fiyatlarının Korkunç Artışı

3. Oyun Fiyatlarının Korkunç Artışı

Ülkemiz ve dünya küresel bir enflasyon krizinin içinden geçmeye çalışıyor. Biz hem dövizin durumundan hem de küresel olarak oyunların fiyat arttırmasından dolayı istediğimiz bazı oyunları alırken iki değil üç hatta beş kez düşünmek zorunda kalıyoruz. Yabancı fiyatlandırmalarda AAA oyunlar için belirlenen ücret 60 Dolar olarak düşünülürdü. Ancak bu enflasyondan dolayı oyun yapmak da şirketler için daha maliyetli bir hal aldı ve artık 70 Dolar bandında AAA oyunlar piyasaya girmeye başladı.

4. NFT'ler

4. NFT'ler

Çoğumuz bu konuyu aştık diye düşünsek de hala çoğu şirket bu piyasaya zaman ve para yatırmaya devam ediyor. Epic, Square Enix, Gamestop gibi firmalar da bu yatırımların önünde geliyor. NFT oyunlar yapılıyor ve pazarlanıyor. Şimdilik NFT bir hayal kırıklığı olsa da, DLC ve loot box gibi kanıksayacağımız bir duruma mı dönüşecek?

5. İşten Çıkarmalar ve Kapanan Stüdyolar

5. İşten Çıkarmalar ve Kapanan Stüdyolar

İçinde bulunulan ekonomik krizden daha önce de bahsetmiştik. Bu kriz sadece oyun fiyatlarını değil, stüdyolarda çalışanları da vurdu. Unity onca çalışanını işten kovarken, Pokemon Go stüdyosu Niantic de 80 kişiyi işten çıkardı. Ayrıca Square Enix Montreal'in de kapandığını gördük.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Yitip Giden Oyunlar

6. Yitip Giden Oyunlar

Kapanan şirketler, kesilen server destekleri ve sonuçta kaybolup giden oyunlar. Deus Ex Go, Square Enix Montreal'in kapanması sonucu artık piyasadan çekilmişti ve bu sadece bir örnek. Server desteği alamayan MMO oyunları, mobil MMO'lar derken liste uzayıp gidiyor ne yazık ki.

7. Overwatch 2

7. Overwatch 2

Beklentinize göre bu değişse de, Overwatch 2 gerçekten bir hayal kırıklığı olarak çıktı. Buglar, server sorunları, kırık karakterler ve pahalı kostümler derken beklentiyi karşılayamadı.

8. Oyun Şirketlerinin Sanatçılara Yaptığı Haksızlıklar

8. Oyun Şirketlerinin Sanatçılara Yaptığı Haksızlıklar

Oyun endüstrisi gün geçtikçe büyüyor ve çoğu dev şirket milyarlarca dolar değerinde. Ancak hala sanatçılara ya tam ödeme yapılmıyor ya da emekleri çok ucuza sömürülüyor. Bu yıl Bethesda ve aldığı id Software iki besteciye büyük saygısızlık yaptı. Ayrıca Epic Games de bir sanatçının eserine sadece 3,000 Dolar verirken Fortnite2dan milyonlarca dolar kazandı.

9. Metaverse Hala Devam Ettirilmeye Çalışılıyor

9. Metaverse Hala Devam Ettirilmeye Çalışılıyor

Grafikler berbat, fikir idealden uzak ve işlevsel değil. Evet metaverseden bahsediyoruz. Tüm bunlara rağmen Walmart ve Facebook gibi büyük şirketler insanlara bu fikri satmaya çalışıyor ve görünün o ki 2023 ve ilerdeki birkaç yıl da balon gibi patlayan metaverse girişimlerini göreceğiz.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın