Görüş Bildir
Haberler
Enflasyonda Tahminler Yükseldi

Enflasyonda Tahminler Yükseldi

adem kara
30.04.2014 - 12:30

Başçı'nın Faiz İndirim Sinyali Piyasalarda Coşkuyla Karşılandı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yılın ikinci Enflasyon Raporu'nda faizlerde kademeli ve ölçülü indirime gidebilecekleri yönünde verdiği mesajlar piyasalarda coşkuyla karşılandı. Gösterge tahvili faizi 0,35 puan birden düşerek yüzde 9,22 ile 17 Aralık'ta bu yana en düşük seviyeye indi.

Faizlerdeki düşüş borsada banka hisselerini olumlu etkiledi. Banka hisselerindeki yükseliş yüzde 2'yi aşarken, borsadaki yükseliş yüzde 1'i geçti. Döviz piyasası açıklamalara pozitif tepki verdi. Güne 2,1260 seviyesinden başlayan dolar kuru 2,1140'a kadar indi.

Başçı, sunumunda faiz indirimleri için alan olduğunu, bu indirimlerin ölçülü ve kademeli olacağını açıklarken gelişmeleri gözlemleyerek karar alacaklarını bu nedenle seri adımlar beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Faiz indirimlerinin ne zaman başlayabileceğine ilişkin olarak ise Başçı, 'Önümüzdeki ay mı daha sonraki aylarda mı olur buna sonra karar vereceğiz.' diye yanıtladı.

Ekonomistler faiz indirimlerinin birkaç ay içerisinde başlamasını bekliyor. Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Mayıs ya da Haziran'da 25-50 baz puanlık bir indirim beklediklerini yazdı. Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, konuya ilişkin bilgi notunda Haziran ayının daha yüksek bir olasılık olduğunu kaydederken, 'Mayıs ayında da yüksek kalacak bir enflasyon, faiz indirimi olasılığını sınırlamakta. Bunun birlikte Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) gelecek bir genişleme ile Mayıs'ta indirimi mümkün kılabilir.' diye yazdı. HSBC Portföy, AMB'den bir gevşeme adımı gelmemesi durumunda faizlerde şimdilik indirim beklemediklerini açıkladı.

Merkez Bankası Ocak ayında politika faizini yüzde 10'a, faiz koridorunun üst bandını yüzde 12'ye alt bandını ise yüzde 8'e çıkarmıştı. Politika faizindeki 5,5 puanlık şok artış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çekmiş ve faiz indirimlerine de benzer şekilde olağanüstü bir toplantı geçilmesi gerektiğini söylemişti. Buna karşın Başçı bugünkü sunumunda Ocak kararlarını 'Hiçbir adım atılmasaydı enflasyon ve döviz kurları daha fazla bozulacak ve uzun vadeli faizler daha fazla yükselecekti. Şu anda kur dengelendi, uzun vadeli faizler düştü' diyerek savundu.

Enflasyon Raporu'nda yılsonu enflasyon tahminlerini güncelledi. 2014 enflasyon beklentisi yüzde 6,6'dan yüzde 7,6'ya çıkarıldı. 2015 beklentisi ise yüzde 5'de korundu. Ayrıca gıda fiyatlarına ilişkin yılsonu beklentisi yüzde 8'den yüzde 9'a çıkarıldı.

WSJ Türkiye

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0