Görüş Bildir
Haberler
Başbakan 'Baş Yargıç' Ünvanına Talip

Başbakan 'Baş Yargıç' Ünvanına Talip

medya365
13.02.2014 - 16:59 Son Güncelleme: 13.02.2014 - 17:06

Başbakan 'Baş Yargıç' Ünvanına Talip

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakanın 'Baş Yargıç' ünvanına talip olduğunu belirterek onun istediği hükümleri verecek bir yargı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. HSYK önerisinin yine Mecliste görüşülecek meydana gelmesinin ise bir tehdit olduğunu dile getiren Hamzaçebi, kimsenin bu tehdide pabuç bırakmayacağını; HSYK yasasının Meclis'ten çıkması halinde Cumhurbaşkanı ve Resmi Gazeteyi beklemeden derhal dava arzuhalini Anayasa Mahkemesine teslim edeceklerini açıkladı.

Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, Başbakanın Fas'tan bir televizyon kanalını arayarak haberi kaldırtmasıyla alakalı açıklamalarını eleştirdi. Başbakanın televizyonlarda görevlendirdiği sansürle ilgilenen adamları yer aldığını dile getiren Hamzaçebi, bu uygulamanın İkinci Abdulhamit dönemindeki sansür uygulamasına benzediğini müdafaa etti. Sansür memurlarının gazeteye gelip kontrol edip padişahın hoşuna gitmeyen haberleri çıkarttığını anlatan Hamzaçebi, Türkiye'nin basın özgürlüğünde 154. sırada yer aldığına dikkat çekti. Afganistan'dan bile geri olunduğunu belirten Hamzaçebi, Türkiye'nin özgürlük ile alakalı daimi gerilediğini ve 2005 yılında 98. sırada bulunurken; şimdi 154. sıraya gerilediğini kaydetti.

Başbakanın 'Baş Yargıç' ünvanına talip olduğunu belirten Hamzaçebi, onun istediği hükümleri verecek bir yargı oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti. HSYK'yı düzenleyecek kanunun yine görüşülecek meydana gelmesinin ise tehdit olduğunun vurgulayan Hamzaçebi, kimsenin bu tehdide pabuç bırakmayacağını söyledi. HSYK yasasının Parlamentodan çıkması halinde derhal dava arzuhalini Anayasa Mahkemesine teslim edeceklerini dile getiren Hamzaçebi, 'Ben Başbakana çıkarmasını tavsiye etmiyorum.' dedi.

Başbakanın yine yargılama için aranjman yapılacağını söylediğini anımsadan Hamzaçebi, ancak pakette hiçbir aranjman bulunmadığını ifade etti. Başbakanın verdiği sözü tutmadığını dile getiren Hamzaçebi, 'Yeniden yargılama ile alakalı hiçbir aranjman yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin bir karar vermesini bekliyor. Ferdi müracaat neticesinin arayışı içinde olduğunu düşünüyorum. Öyle de olsa dahi mevcut sistemde yapılacak yine yargılamanın o mahkemelerin hukuksuz yargılamaların ortadan kaldırılacağına konusunda bir garanti yoktur.' diye konuştu.

Başbakanın, rüşvet ve yolsuzluğun önünü kapatacak tertip etmeler yaptığını altını çizdi. Emniyet Teşkilatında yapılan kıyımlarla alakalı ise Hamzaçebi, 'Bu tayinler için dava açmak onların hakkıdır. Bunu engelleyecek tertip etmeler vardır. Yürütmeyi durdurma hükmünün önü kesilmektedir. Koruma almadan yürütmeyi durdurma kararı verilemeyecek. Hükümet aylarca, yıllarca koruma vermeyecek demektir. Bunun kabulü olası değildir.' şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında tapeleri dinletmesine yönelik Adalet Bakanının suç işlendiği yönündeki iddiaları ile alakalı ise Hamzaçebi, 'Suç diyen anlayış, 17 Aralık delillerine suç diyemiyor, Parlamentoya fezleke getiremiyor. Ama Kılıçdaroğlu'nun fezlekesi derhal gelebiliyor. Ama bu hükümetin sonu yakındır.' dedi.

'BAŞBAKANA SUAL SORMAK BİR KAHRAMANLIĞA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA'

HSYK önerisiyle alakalı bir soruya Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı ve Resmi Gazete beklenmeden Anayasa Mahkemesi'ne dava açılabileceğini ve bunun örneklerinin mevcut olduğunu kaydetti. Bu davayı derhal açacaklarını kaydetti. 27 ilin emniyet müdürünün değiştirilmesiyle alakalı bir soruya ise Hamzaçebi, 'Bunlar hukuksuz atamalardır. Kitlesel olarak yapılıyor. Objektif, mantıklı, hukuki hiçbir gerekçe yoktur.' ifadelerini kullandı.

Başbakanın gazetecilere yönelik tavrının sorulması üzerine Hamzaçebi, 'Sayın Başbakan, karşısında gazeteci değil sansür görevlileri istiyor. Gayet suçsuz bir haberden bile rahatsız oluyor. Başbakanın tabiatı buna uygun. Bu gerçekten antidemokratik tutum. Gazetecilik yapma, sayın Başbakana sual sormak bir kahramanlığa dönüşmüş durumda.' diye konuştu.

BDP'nin özerklik inşasıyla alakalı bir soruya da Hamzaçebi, 'Fiili durum olarak özerk bölge gibi çalışmalar yanlıştır, doğru değildir. Çözüm yeri Meclistir. Bunun dışındaki mercilerden çözüm aramak yanlıştır.' şeklinde konuştu.

Dün Reisicumhurun yaptığı izahların hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, 'Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı. Arabulucu olmak yerine yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının önünü açacak bir tavır bekliyoruz. Beklenen budur. Çıkacak yasalarda da bu yönde tavır bekliyoruz. Reisicumhurun Parlamentoya iade etmesini bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

HSYK önerisinin derhal Anayasa Mahkemesine götürülmesinin amacının ise hükümetin HSYK'da yapacağı tasarrufu engellemek olduğunu altını çizdi.

Kaynak: http://www.medya365.com/politika/chp-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0