Görüş Bildir
Haberler
Bankacılara Performans Hedefleri: TL'ye Geçiş İçin Baskı Var mı?

Bankacılara Performans Hedefleri: TL'ye Geçiş İçin Baskı Var mı?

Dolar/TL'deki oynaklık ve yükselişin önüne geçebilmek adına ve dolarizasyonu önlemek için çıkarılan TL ürünlerinde tartışmalar sürüyor.

TL'ye geçişlerin miktarı Hazine yönetimi tarafından açıklanırken, uzmanlar yeterli ilginin olmadığı ve TL'ye geçişlerin yine TL mevduat tarafından olduğunu ısrarla belirtiyorlar. 

Bankaların bu konudaki çalışmalarında müşterilerine daha ısrarcı davranmaları konusunda ise baskı gördükleri iddia edildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

TL'ye geçiş için performans hedefleri kondu

TL'ye geçiş için performans hedefleri kondu

Türk Lirası'nın rekor değer kaybının ardından getirilen 'kur korumalı mevduat sistemi' için büyük kamu bankalarının çalışanlarına TL'ye geçişi sağlamaları için 'performans hedefi' koyduğu öne sürüldü.

Euronews'in aktardığına göre, döviz hesaplarındaki mevduatların Türk Lirası'na çevrilmesi için büyük kamu bankası çalışanlarına geçen ay performans hedefi konulduğunu yazdı. Haber ajansı 10'dan fazla kamu bankası çalışanıyla konuşarak bankacılar üzerine kurulan baskıyı haberleştirdi.

Aralık ortalarında uygulamaya başlanan kur korumalı mevduat sisteminin performans değerlendirme kriterlerine eklendiğini söyleyen bir bankacı, çalışanları teşvik etmek için rakip bankaların istatistiklerinin gösterildiğini anlattı.

Müşterileri cezbetmek için faiz oranları yükseliyor

Müşterileri cezbetmek için faiz oranları yükseliyor

İsminin açıklanmasını istemeyen bankacı, 'Her gün defalarca aranıyoruz ve TL'ye ne kadar dönüşüm sağladığımız soruluyor' dedi.

Konuya yakın başka bir kaynak ise banka yöneticilerinin 5 milyon dolardan daha fazla mevduatı olan müşterileri aradığını diğerlerinin ise daha küçük yabancı para hesapları olanlarla ilgilendiğini söyledi.

Bankacılardan biri, müşterileri kur korumalı sisteme cezbetmek için devlet bankalarının yüzde 19'a kadar, özel bankaların ise yüzde 26'ya varan oranlarda teklif verdiğini savundu.

Kur korumalı mevduat sisteminin başlatılması ve piyasaya yapılan müdahaleler ile Türk Lirası'nın değer kaybı durduruldu. Ancak geçen yıl yüzde 44 değer kaybeden TL, gelişen ülkeler içerisinde en kötü performansı gösterdi.

Kamu bankalarından yorum yok

Kamu bankalarından yorum yok

Reuters haberinde yeni planın desteklenmesi için hem kamu hem de özel bankaların teşvikleri olduğunu yazdı. Ülkenin üç büyük kamu bankasının 'başarıda anahtar rolü' olacağı belirtildi.

Haber ajansı üç büyük kamu bankası Ziraat, Vakıf ve Halk Bankası'nın konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığını kaydetti.

Türkiye'deki kuralların bankaların müşterilerine belli ürün için baskı yapmasını yasakladığı hatırlatılırken, konuyu bilen bir kaynak, hedefin 'gayri resmi' olduğunu ancak sistemin işlemesi için bankacılardan ellerinden gelenin en iyisini yapmalarının beklendiği kaydedildi.

İş modeline uymayanları bile sık sık ziyaret ediyorlar

İş modeline uymayanları bile sık sık ziyaret ediyorlar

Reuters'a konuşan bir özel sektör temsilcisi ise iş modeline uymamasına rağmen kendisini ziyaret eden bankacıların programa dahil olması için çok uğraştığını vurguladı.

Haberde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin kur korumalı mevduat hesabının büyüklüğünün 131 milyar lirayı aştığını söylediği bilgisi de paylaşıldı.

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin ardından Türk Lirası yabancı para birimleri karşısında rekor değer kayıpları yaşamıştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Analisti Erich Arispe, yeni planın liraya bir miktar rahatlama sağladığını, dolarizasyonu yavaşlattığını ve banka fonlama risklerini azalttığını ancak politika belirsizliğinin sürdüğünü savundu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın