Görüş Bildir
Haberler
Bağımsız Yapımdan Film'e: Five Nights at Freddy's Serisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

etiket Bağımsız Yapımdan Film'e: Five Nights at Freddy's Serisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ardahan Ikram
20.11.2015 - 11:43

İlk çıktığı zamanlar tutmayan 'Bu ne?', 'Böyle oyun mu olur, hikayesi bile yok!', 'Bu ayıcıklardan korkan varsa neden benle dalga geçiyorsunuz demesin!' denilen bir oyun düşünün, düşündünüz mü? he tamam şimdiyse o oyunun bir filme dönüştüğünü düşünün. Zor öyle değil mi?

Ama Five Nights at Freddy's serisinin film olma hikayesi tam bu şekilde.

Eğer derseniz ki, filmi çıkınca izlerim, bu içerik muhtemel büyük spoilerlar içere bilir başka içeriklere geçebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oyunun tanınışı ve görülen hikaye

Oyunun tanınışı ve görülen hikaye

Evet, Five Nights at Freddy's serisi nerdeyse tüm oyuncuların karşısına 5-6 defa çıkmıştır, ve ilk izlenimi ise 'Böyle oyun mu olur?'dur. Ama bu olay Oyunun Yapımcısı Olan Scott Cawthon'un 'Bu Oyunun Hikayesi Ne?' Tarzı Soru Soran Oyuncaya 'Oyundaki Animatronikler lanetli, bunun sebebiyse oyunda gizli.' demesiyle oyun ünlenmeye başladı

Şimdi görülen hikaye şu: Siz bir güvenlik görevlisisiniz, kameraları falan kontrol ediyorsunuz, vardiyanız ise gece 12.00 ile sabah 06.00 arası, o süre içerisinde kameraları falan kontrol ediyorsunuz ve size yaklaşan 5 oyuncak ayıyı durdurmaya çalışıyorsunuz. Bize neredeyse her gece çağrıda bulunan telefondaki adam bize oyuncakların bozuk olduğunu ve bunları tamir ettirmektense güvenlik görevlisi tutmanın daha iyi olduğunu söylüyor ve iş burada başlıyor.

Telefon adam'ın (Yani Phone Guy'ın) anlattığına göre animatronik robotlar bizleri vücutsuz bir iskelet gibi görüyorlar ve bizi alıp bir animatroniğin içine yerleştiriyorlar.

Gerçek hikayeye giden yol: Posterler

Çoğu kişi ilk oyunun 3-5 dakikasını oynadıktan sonra oyunu bıraktılar ve bu yüzdense herşeyi kaçırdılar, çünkü oyunun hikayesi, oyunun easter egg'lerinde gizleniyor.

Oyunun temel hikayesi aslında Bir animatronik robotun 1987 yılında bir çocuğu kafatasından ısırması ve çocuğun beyninin ön lob'unun kopmasına rağmen hayatta kalması. Oyunu oynarken, eğer denk gelirseniz, Kamera 2B, 4A-B'de animatronik robotların bulunduğu posterler göreceksiniz, ama o posterler öyle göründükleri kadar masum değiller, çünkü belli zamanlarda ağlayan çocuk posterlerine dönüşüyorlar, ve Kamera 2B'de bulunan Freddy Fezbear'ın Posteriyse ya kendini parçalıyor, yada oyundaki halisilasyonik bir oyucak olan 'Golden Freddy'e dönüşüyor.

Bir engelimiz var! Zaman çizelgesi:

Bir engelimiz var! Zaman çizelgesi:

Evet doğru duydunuz, oyun 1-2-3-4 diye ilerlemiyor, oyun 2-1-3-4 diye ilerliyor(En azından teoride) neden mi?

İlk Oyunda 1987'deki bir ısırılmadan bahsedilmişti değil mi? ama 2.oyunda 87 ısırılmasından bahsedilmemişti ve ikinci oyunda aldığımız maaş çeki ise 11-13-1987 yılını işaret ediyordu. İşi garanti almak içinse ilk aldığımız oyundaki maaş çekine bakacak olursak 11-13-xx olarak gösteriliyor, yani ikinci oyun ile aynı ay ve gün ama farklı yıllar, maaş çekinin biraz daha derinine inelim isterseniz:

her gece 6 saat çalışıyoruz, 5 gece çalışıyoruz, yani basit hesaptan 6x5=30 saat yapıyor ve aldığımız maaş ise 150 Dolar ediyor, yani saat başına dört dolar, asgari ücret 1991 yılında 4.25, 1996 yılındaysa 5.00 dolar. Yani oyun 90'lı yıllarda geçiyor ve 2.oyunun lokantası ise 87 yılında kapanıyor.

Ayrıca Phone Guy(Telefon adam) 2.oyunun 6.gecesinde bize lokantanın belli bir süre kapatılacağını söylüyor. 6.Gecenin sonunda aldığımız ekstra maaş çekinin arkasındaki haberde 'Yeni animatronikler işe yaramaz. Her nasılsa eski animatroniklerin, lokanta yeniden açıldığında kullanılması yöninde umutlar var.' Yazıyor ve lokantanın CEO'sunun söylediğine göre '...Kısa süreli bir kapanış, bir gün eski animatroniklerle daha küçük bir yerde lokanta açacağız.' demişti. Ve ilk Five nights at freddy's oyunu ise 2.Oyundaki lokantaya göre daha küçük bir yer ve eski kırık dökük animatroniklerin yeniden yapılmış halleri var. Ayrıca Phone Guy'ın diğer bir söylediğine göreyse lokanta daha önce 'Fredbear aile lokantası' adında bir yerdi, buda demek oluyorki oynadığımız ilk 3 oyunun öncesinde bilinen 2 tane lokanta var, ve zaman çizgisine göre ilk oyun olan 2.oyunun öncesindeki lokantanın kapatılış sebebi ise lokantanın çürümüş olması. Zaten sonrasında Freddy Fazbear's aile lokantasına satılıyor.

Arka hikaye

Arka hikaye
freddy-fazbears-pizza.wikia.com

Sonunda Geldik Hikayenin 1/4'üne. Oyunumuzun arka hikayesi şu şekilde:

Doğu koridoru kamerası kısmında yer alan 'Kurallar' yazısı, oyun boyunca rastgale bir şekilde gazete haberleriyle yer değiştirmekte. Bu içerikler bize oyun hakkında bilgi vermekte ve arka hikayesini anlamamızdaki baş elementler.

Freddy Fazbear's Pizzacısı yetişkinlerin ve çocukların sevdiği popüler bir yerdi. Ancak, olaylar, bir şekilde boş bir animatronik kıyafetine giren bir adam tarafından kaçırılan ve bulunamayan çocuklar, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çeşitli kirlilik raporları ve 1987 yılındaki ısırılma vakası lokantayı zor zamanlara düşürüyor.  Freddy Fazbear Pizzacısı yıl sonuna kadar kapalı kalıyor.

4 maskotun, Freddy Fazbear, Tavşan Bonnie, Ördek Chicka ve Korsan Foxy, ağzından ve gözlerinden 'kan ve balgamın' sebep olduğu kokular geliyordu.

Phone Guy ilk gece bize animatronik robotların 20 yılı aşkın süredir temizlenmediğini ve bunun kirli kapıyı açıkladığını söylüyor. Kayıp çocuklar öldürüldükten sonra animatroniklerin bedenine koyulması, pis kokunun çocukların çürüyen cesetlerinden geldiği yönünde popüler bir teoride vardı tabii. Sözde, yıllardır otomatiğe geçme riskini göze almadıkları için gece onları 'serbest-dolaşım-modu'na' geçiriyorlar. Onlarda gün boyu animatronikleri otomatik modda serbestçe tutuyorlardı fakat '87 ısırılması pizzacı şirketinin bunu yapmasına engel oldu.

Ve bizi hikayenin 2/4'üne götüren 2.oyunun minigameleri

Ve bizi hikayenin 2/4'üne götüren 2.oyunun minigameleri

Evet, düğümler yavaş yavaş çözülmeye başladı ve şimdiyse hikayenin 2/4'ünü anlatan 2.oyunun Minigameleri. Her birini tek tek anlatayım, siz olay örgüsünü kafanızda kuracaksınız zaten.

1.Minigame, Fredbear Zamanındaki Cinayet: Bu Minigamede İçeride altı tane çocuğa kek dağıtıyoruz, ve dışarıdaysa ağlayan bir çocuk. Biz 6 çocukla ilgilenirken dışarıda mor arabayla 'Mor Adam/Purple Guy' geliyor, ve dışardaki çocuğu öldürüyor. Ve bu çocuksa Marionette'yi kontrol eden ruh.

2.Minigame, Foxy'nin minigamesi: Foxy, Korsan mağarasında, perdesinin arkasına geçiyor, çocukları eğlendiriyor ve bunu 3-4 kere yapıyor, ama son yapışında ise mağara perdesinin önünde mor adam beliriyor ve foxy çocukların yanına gittiğinde ise çocukları ölü olarak buluyor.

3.Minigame, Kukla ölü bedenlere hayat veriyor: Bu minigame'mimizde elimizdekiler; 4 duvarlı bir oda, 4 çocuk, ve kukla. Mini game başladığında üst tarafta 'Hediye Ver' diye bir yazı çıkıyor. Çocukların yanına gidip 4 hediyeyi verdikten sonra ise işler daha da garipleşiyor. 'Hediye Ver' Yazısı 'HAYAT VER' yazısına dönüşüyor ve çocukların yanlarındaki hediye kutularına yaklaştığınızda çocukların kafalarına animatroniklerin kaskı geçiyor, son kaskı verir vermez Golden Freddy'nin korkutma animasyonu çıkıyor. Ve çoğu oyuncunun kaçırdığı detaysa son hediye'yi vermenizle Golden Freddy'nin korkutma ekranı arasındaki ufacık bir saniyede ortada bir tane daha çocuk bedeni çıkıyor.

Bu minigamelerde şansınız varsa denk geleceğiniz bir olay: Freddy'yi oynayarak kuklayı takip ediyorsunuz ve kuklanın odasına yaklaştıkça yer kırmızılaşıyor, iki tane ölü çocuk bedeni görüyorsunuz, ve minigame'deki bir easter egg ise şu; Yolun ortasında mor adam odadan fırlayıp size yaklaşıyor ve siyah bir ekranda 'You Cant' yazısı çıkıyor. Ve 1.Minigame'de ise dikkatli dinlerseniz animatronikten çıkan sesler 1 harfi temsil ediyor ve harfler sıralandığında şu yazı ortaya çıkıyor 'Save Them/Onları Kurtar'

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Merhaba, Merhaba. Umm, bu şirketin güvenlik odası hakkında tutumu ile ilgili dostça bir hatırlatma, içeri hiçbir ziyaretçi giremez. Yöneticiler Spring animatronik bedenini biliyorlar, farkedilecek şekilde hareket ettirilmiş" -Phone Guy

"Merhaba, Merhaba. Umm, bu şirketin güvenlik odası hakkında tutumu ile ilgili dostça bir hatırlatma, içeri hiçbir ziyaretçi giremez. Yöneticiler Spring animatronik bedenini biliyorlar, farkedilecek şekilde hareket ettirilmiş" -Phone Guy

Evet, doğru okudunuz 'güvenlik odasına hiçbir ZİYARETÇİ GİREMEZ!'. Peki nasıl oluyorda hiçbir ziyaretçinin giremediği güvenlik odasında bulunan Spring Animatronik bedeni hareket ettirilebiliyor? Cevap İse Yine, her gecenin sonunda gelen, Minigame'lerde gizli.

Bu Seferki lokanta diğerlerinden ayrı olarak 'Fazbear'ın Kabusu: Korku Atraksiyonu' olarak açılıyor ve minigame'leri okuduktan sonra, nasıl bulduklarını anlayacağınız animatroniklerin parçaları kullanılıyor

Bu oyundaki minigame'lerin diğerlerinen farkıysa her gecenin sonunda gelmesi, son mini game dışında diğerlerinin aynı şekilde farklı animatroniklerle oynanması ve minigamenin, oyunun çıkış sırasına göre, 1.Oyundaki lokantada geçmesi

Bir animatronik üzerinden anlatayım ben sizlere: Şimdi İlk oyundaki lokantanın kapatıldığı zamanlar, Freddy'nin içindeki küçük çocuğun ruhu gece uyanıp lokantanın kuzey doğu tarafına doğru yürüyor, ama tam ilerideki odaya girecekken mor adam onu parçalara ayırıyor ve bu bütün animatroniklere oluyor. Son geceyse (Muhtemelen mutfakta) bir odada 5 çocuk ruhu, mor adam, ve Spring Trap'in vücudu ile baş başa kalıyoruz. Ruhlardan bir tanesi mor adamın üzerine yürüyor, kapıdada kaçmasın diye 4 çocuk bekliyor ve mor adamsa onu kovalayan ruhtan kaçıyor, sonunda ruhun onu kovalamayı bırakmayacağını anlayınca ise spring trap'in içine girip ayağa kalkıyor. Ruhlar yavaşça kayboluyor ve mor adan/Spring trap içerde yanlız kalıyor. bir süre sonraysa Spring trap çalışmaya başlıyor ve mor adamı içinde öldürüyor.

Bu olaylardan belli bir süre sonraysa lokanta sahipleri geliyorlar ve spring trap'i buluyorlar, sonraysa lokantayı yeni adıyla, tekrardan açıyorlar. Ve bununla beraber oyunun hikayesinin 3/4'ü tamamlanıyor

Ve kalan parça: 1987 ısırılmasının arkası ve ısırılmadan sorumlu animatronik

Ve kalan parça: 1987 ısırılmasının arkası ve ısırılmadan sorumlu animatronik

Geçte olsa Five nights at Freddy's 4:The final chapter'da hikaye tamamlandı. Bu oyun tüm seriden bağımsız olarak 'küçük bir çocuğun' evinde geçiyor, ve bizde o çocuğun 'kabusları'nı oynuyoruz.

Oyunumuz'un hikayesi şu şekilde; en az 6, en büyük 10 yaşında bir çocuk ve ondan neredeyse nefret eden bir ağabey. Doğum günümüze 5 gün kala bizi bir odaya kilitliyor ve oradan çıkamıyoruz ve yatakta duran 'Peluş Fredbear' ise bizimle konuşuyor.

"Partiye 4 gün kaldı"

"Partiye 4 gün kaldı"

Partiye 4 gün kalıyor odadan çıkıyoruz ve Fredbear bize 'Biliyorsun yine saklandı' diyerek bizi uyarıyor, biz odadan çıkıp salona geçtiğimizde ise televizyonun arkasından Foxy'nin kafasını takmış bir şekilde ağabeyimiz fırlıyor ve bizi korkutuyor.

"Partiye 3 gün kaldı"

"Partiye 3 gün kaldı"

Partiye 3 gün kala ise Fredbear lokantasında uyanıyoruz ve birisi bize 'Seni yanlız bıraktı. Buradan nefret ettiğini biliyor. Çıkışın yanındasın, eğer koşarsan başarırsın.' ve eğer ekranın soluna doğru ilerlerseniz şöyle diyor 'HAYIR! Ne yaptıklarını görmedin mi? Çıkış öteki tarafta, acele et ve kurtul.' sağa tarafa doğruda giderseniz eğer  animatroniğin içindeki bir adam tarafından engelleniyorsunuz ve aynı kişi size şunları söylüyor 'Çok geç! Öbür taraftan git ve sana yardım edebilecek birini bul. eğer seni yakalarlarsa ne olacağını biliyorsun' ve sola doğru gittiğimizde ise karşımızda iki tane animatroniğin gölgesini görüyoruz ve aynı kişi konuşmaya devam ediyor 'Eğer onları atlatabilirsen yardım bulabilirsin. Güçlü olmak zorundasın'.

"Partiye 2 gün kaldı"

"Partiye 2 gün kaldı"

Partiye 2 gün kalıyor ve aynı adam bizimle konuşmaya başlıyor 'Bu sefer buradan çıkabilirsin, ama acele etmen gerek.' diyor ve ayağa kalkıp ekranın sağına doğru yürüyoruz, ve içerideyse elinde 'peluş bonnie' oyuncağını tutan bir çocukla karşılaşıyoruz ve yürümeye devam ediyoruz, lokantadan çıktıktan sonra bir kızla konuşuyor ve kız bize şunları söylüyor 'Dikkat etsen iyi olur! Geceleri canlandıklarını duydum. Ve eğer ölürsen bedenini bir animatroniğin içine koyup kimseye söylemezler. Neden bu kadar endişelisin? Partide görüşürüz. Ha ha ha' ve yolda devam ederken bu sefer bizimle dalga geçen bir çocukla karşılaşıyoruz ve diyor ki 'Sen şu masanın altında saklanan ve sürekli ağlayan çocuk değil misin? Hahaha! Birisi bile korkmadı, neden korktun? Bebek gibi davranmayı bırak.' ve biz yine yolumuza devam ediyoruz. Ve bu sefer elinde balon tutan bir çocukla karşılaşıyoruz ve oda bizimle konuşmaya başlıyor 'Neden partiye gitmiyorsun? Herkes partiye gidiyor. Oh bekle gitmek zorundasın, çünkü SENİN DOĞUM GÜNÜN.' ve önce evimize, evimizden de odamıza yol alıyoruz ve yine abimiz fırlayıp bizi korkutuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Partiye 1 Gün Kaldı"+"Parti Günü"

"Partiye 1 Gün Kaldı"+"Parti Günü"

Partiye 1 gün kala animatroniklerin olduğu bir odada bulunuyoruz.

Parti Günü ise etrafımızda maskeli 5 adam var ve konuşmaya başlıyorlar. 'Vay! kardeşin tam bir bebek değil mi?' 'Komik. Neden daha yakından bakmasına izin vermiyoruz? Buna bayılacak!' Ve sonra bizim oynadığımız çocuk ise yalvararak 'HAYIR! Lütfen!' diye bağırıyor ve son konuşan devam ediyor 'Hadi çocuklar onu bırakalım. Daha yakından bakmak ister' ve çocuğu tutup Fredbear animatroniğinin yanına getirirler (Bu aralarda artık animatronikler insanlar değilde mekanik bir şekilde kontorl ediliyor.) Ve Konuşmaya devam eder 'Hey çocuklar sanırım bu küçük adamın Fredbear'a kocaman bir öpücük vermek istediğini duydum. Üç diyince, 1... 2...' ve çocuğu animatroniğin ağzına atarlar, çocuk animatroniğin ağızından çıkmaya çalışır fakat sonra olan olur, animatronik robotun ağzı kapanır ve çocuğu kafasından ısırır.

Ve, Final!

Ve, Final!

Ve minigamenin Sonrasında ise Bonnie, Chicka, Foxy, Freddy ve Fredbear ile karanlık bir odada yalnız kalırız ve Fredbear konuşmaya başlar 'Kırıldın. Hâlâ arkadaşınız, buna hâlâ inanıyor musun? Hâlâ buradayım. Seni aramıza geri alacağız.' ve bütün animatronikler ortadan kaybolur ve sonra sadece bir beep sesi. ve 5 gece kabuslarına karşı ayakta duran karakterimizi, yüksek ihtimalle, kaybederiz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1722
805
360
311
255
170
146
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın