Babası Eyleme Katılan Nisa'nın Ölümünde Bakanlık Tutumu Tartışılıyor
CHP ve HDP 7 aylık Nisa’nın ölümünü takibe aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na Nisa bebeğin yurt dışına tedaviye gönderilmeme gerekçesini sordu.
Tanrıkulu, Baba İsmail Özcelik’in Soma’da maden faciasından sonra düzenlenen gösterilere katılmasının, bebeğin yurtdışına gönderilmemesiyle ilişkili olup olmadığını sordu. Tanrıkulu, “7 aylık Nisa bebeğin yurtdışında tedavisine izin verilmeme nedeninin baba İsmail Özçelik’in Soma da yaşanan ve 301 madencimizin yaşamını kaybettiği maden katliamının ardından bazı gösterilere katıldığı gerekçesiyle fişlenmesi olduğu iddiası doğru mudur” dedi.
CHP’li Tanrıkulu ve HDP’li Aydoğan’ın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na Nisa bebekle ilgili yönelttiği sorular şöyle:
“İzmir’de dört aydır yoğun bakımda tedavi gören ve 10 binde bir görülen doğuştan kalpteki kirli kanı akciğere taşıyan damarın olmaması hastalığı bulunan 7 aylık Nisa Özçelik bebek hayatını kaybetti. Ailenin Yurtdışında tedavi talepleri Sağlık Bakanlığı tarafından geri çevrildi. Sağlık Bakanlığı yurtdışında tedaviye ameliyatın Türkiye’de de yapılabileceğini öne sürerek izin vermedi. Ailenin %98 riskli ameliyatı kabul etmemesi ve yurtdışında da risksiz yapılacağına dair bir garanti olmadığını açıkladı. Yurtdışında tedaviye hangi şartlarda izin verildiğinin, Nisa bebeğin yurtdışında tedavi hizmeti alamamasının nedenlerine açıklık getirilmesi faydalı olacaktır.
On binde bir görülen ‘Fallot Tetralojisi’ (Trunkus Arteriozus tip 4, Pulmoner Atrezili, Akciğerlerde bronşiolitis obliterans) hastalığı nedeniyle Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde dört aydır yoğun bakımda tedavi gören 7 aylık bebek Nisa Özçelik’in yurtdışında yapılabilecek ameliyatı için Sağlık Bakanlığı’ndan izin çıkmaması nedeniyle yaşamını kaybettiği iddiası doğru mudur?
Soma İlçesi’nde yaşayan 4 yıllık evli İsmail Özçelik (33) ve Nefise Özçelik (27) çiftinin 7 aylık kızları Nisa bebeğin ailesi tarafından yurtdışında ameliyat izni için yapılan başvurunun tarihi nedir?
Baba İsmail Özçelik ve anne Nefise Özçelik’e Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yazılı cevabın tam metni nedir?
Nisa bebeğin yurtdışında ameliyat edilmesine izin verilmemesinin gerekçesi nedir?
Türkiye de son 10 yılda ‘Fallot Tetralojisi’ (Trunkus Arteriozus tip 4, Pulmoner Atrezili, Akciğerlerde bronşiolitis obliterans) hastalığı teşhisi konulan bebek ve çocukların sayısı nedir?
Son 10 yılda ‘Fallot Tetralojisi’ (Trunkus Arteriozus tip 4, Pulmoner Atrezili, Akciğerlerde bronşiolitis obliterans) hastalığı teşhisi konulan ve masrafları Sağlık bakanlığı tarafından karşılanmak üzere yurtdışında tedavilerine izin verilen hasta sayısı nedir?
‘Fallot Tetralojisi’ (Trunkus Arteriozus tip 4, Pulmoner Atrezili, Akciğerlerde bronşiolitis obliterans) hastalığı Türkiye de hangi hastanelerde tedavi edilebilmektedir?
‘Fallot Tetralojisi’ (Trunkus Arteriozus tip 4, Pulmoner Atrezili, Akciğerlerde bronşiolitis obliterans) hastalığı konusunda uzman hekimlerin Türkiye deki sayısı nedir?
Son 10 yılda Türkiye deki hastanelerde gerçekleştirilen ‘Fallot Tetralojisi’ (Trunkus Arteriozus tip 4, Pulmoner Atrezili, Akciğerlerde bronşiolitis obliterans) ameliyatlarının sayısı nedir? Ameliyatların başarı oranı / yüzdesi nedir?
İsmail Özçelik (33) ve Nefise Özçelik (27) çiftinin 7 aylık kızları Nisa bebeğin tedavisi için iletişime geçtikleri İsviçre / Cenevre’deki hastane ile Sağlık Bakanlığı arasında Nisa bebeğin tedavisi ile ilgili olarak resmi bir iletişim sağlanmış mıdır?
Cenevre deki hastane Nisa bebeğin tedavisi ile ilgili olarak olumsuz görüş bildirmiş midir?
7 aylık Nisa bebeğin yurtdışında tedavisine izin verilmeme nedeninin baba İsmail Özçelik’in Soma da yaşanan ve 301 madencimizin yaşamını kaybettiği maden katliamının ardından bazı gösterilere katıldığı gerekçesiyle fişlenmesi olduğu iddiası doğru mudur?
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın bakan Müezzinoğlu’na soruları şöyle:
İsmail ve Nefise Özçelik çiftinin yedi aylık bebekleri Nisa’nın ameliyatının İsviçre’de yapılması amacıyla Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuru yapılmış ancak bu başvuru reddedilmiştir. Türkiye’de söz konusu ameliyatın yapılması için doktor bulunmadığı Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri tarafından da belirtildiği halde yurtdışında tedavi talebinin reddedilmesinin gerekçesi nedir? Bu durumda Bakanlık olarak yedi aylık Nisa bebeğin bile bile ölüme gönderildiği fikri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bakanlık olarak, tedavi için gerekli sağlık ekibi ve alanda uzman doktoru bulunmayan hastalıklar için Uluslararası Sağlık Sözleşmesi’nin bulunduğu ülkelere hasta nakil işlemleri yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise yedi aylık Nisa Özçelik adlı bebeğin tedavi talebini reddederek aileye yeni bir çocuk yapmayı öneren kişilere ilişkin şu ana kadar bir inceleme başlatılmış mıdır? Söz konusu kişilere ilişkin şuana kadar herhangi bir inceleme başlatılmamış ise bugün itibariyle gerekli incelemeleri başlatacak mısınız?
Son 5 yıl içerisinde yurtdışında tedavi olmak amacıyla bakanlığınıza müracaat eden hasta sayısı nedir? Bu hastaların yıllara göre oranı nedir? Müracaat eden bu hastalardan kaçı bakanlığınızca yurtdışına tedavi olmaları amacıyla gönderilmiştir?
Türkiye’de tedavisi mümkün olan ancak alanında uzman doktor bulunmaması nedeniyle tedavi olması için bakanlığınıza yapılan başvuru sonucunda yurtdışına gönderilen hasta sayısı nedir?
Ankara-ZETE