Ay Ay Bebek Gelişimi
Ay Ay Bebek Gelişimi
İnsanların dünyaya geldikleri andan itibaren özellikle ilk on iki ay çok hızlı gelişmenin yaşandığı bir süreçtir. Ay ay bebek gelişimi’ ni ele alacak olursak birinci ay yeni doğan diye adlandırılır. Bebekler bu ayda doğdukları zaman gebelikte kendileri ile konuşan annelerinin sesini kokusunu tanırlar. Ve anneye tepkiler verirler. İlk zamanlar gözlerinin açık tutabilme süresi çok azdır. Çoğunlukla uyurlar. Kısa zamanda bu süreç geçer. Kol ve bacaklar henüz tam şeklini almamıştır. Hafif kıvrık durabilir. İşitmeleri çok iyi olsa da görme çok azdır. Birinci ayın sonlarına doğru yaklaşık 30 cm görmeye başlarlar. Başlarını sağa sola çevirebilirler ve titreterek kucakta iken kaldırabilirler. Sadece anne sütü ile beslenmeleri uygundur.
Ay ay bebek gelişiminde ikinci aya gelindiğinde gülmeler ve agulamalar başlar. Kendisi ile konuşulduğunda gülerek tepki verir. Başını daha dik tutabilirler. Beslenme için anne sütü verilmeli, verilemiyorsa da doktorun önereceği hazır mamalar verilmelidir. Sarılık vitamin eksikliği benzeri hastalıkları önlemek için beslenmeler arası iki saat uygundur. Uyku saati azalsa da hala günün çoğu uyumakla geçer. Ellerine aldıkları oyuncağı sıkıca kavrayabilirler. Ellerini de keşfetmeye başlamış ve kendi el hareketlerini izler oyun yaparlar. Bunlarla birlikte üçüncü aya geçildiğinde bebeğimiz artık insanları tanımaya başlamıştır. Karnının üstünde yatarken kolları ile kendini kaldırmaya çalışabilir.
Ay ay bebek gelişimi incelenirken dördüncü aya gelindiğinde çok farklılıklar değişimler çıkar karşımıza. Bebeğimiz artık biraz destek ile sağına soluna dönebilmektedir. Aileden gelen genetik yapıya bağlı olarak diş çıkarma belirtileri başlamıştır. bütün bebeklerde bu ay başlamayabilir. Daha geç diş çıkaranlarda vardır. Genetik yapı ve bebeğin kemik gelişimi her bebekte değişkenlik gösterebilir. Diş çıkmasa da ilk belirtiler başlamıştır. Ağlama, huysuzluk, ani gelen ateş ve isal, ağızda sulanma başlar. Hazır mama içen bebekler için doktor önerisi alınarak az ve sıvı ek gıdalara başlanabilir. Anne sütü içen bebekler için ek gıda konusunda kesinlikle altıncı ayın sonu beklenmelidir. Beşinci ayda çevreyi keşfetme çabaları artar. Oturmaya çalışırlar. Tamamen oturtmak için altıncı ayın sonu beklenmelidir. Altıncı ay bebek için artık tamamen değişim evresidir. Oturmaya başlamıştır. Oyunlara karşılık verir. Ek gıdalar ile değişik tatları algılar. Ayakta tutulduğunda yürümeye çalışır. Yedinci ayda katı gıdalara geçişler başlayabilir. Desteksiz oturmaktadır. Diş çıkartma sıkıntıları sürer. Sekizinci ayda göz rengi netleşmiştir. Acıktığını ve susadığını bilir ve belli eder. Emeklemeye başlayabilir. Bütün gelişme dönemlerinde bebeğiniz ile konuşmanız dil ve konuşma gelişimi bakımından çok önemlidir. Dokuzuncu ayda artık emekleme ve kasların iyice gelişmesi ile ellerini rahat kullanmaya başlamıştır. Sandalye koltuk gibi yerlerden tutunup tırmanabilir. Özellikle mutfak artık bebek için çok tehlikelidir. Alabileceği yerlerde tehlikeli malzemeler bırakmamak gerekir. Onuncu ayda hafızaları çok kuvvetlidir. Video kamera gibi....
Devamı İçin : http://www.saglikhatti.info/ay-ay-bebek-gelisimi/
Yorum Yazın