onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ankara Antlaşması Ne Zaman Kimler Arasında Yapıldı?

Ankara Antlaşması Ne Zaman Kimler Arasında Yapıldı?

Elif Ateş
23.09.2021 - 08:30

Büyük Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında çok ağır şartla içeren antlaşmalar ve ateşkesler yapılmıştır. Bu savaşın sonunda dört mütareke, beş antlaşma bulunmaktadır. 1918 yılının ikinci yarısında imzalanan Selanik, Rethondes ve  Mondros Mütarekeleri oldukça önemlidir. Mütarekelerde ki asıl amaç tarafların silahları bırakmasını sağlamak ve barış antlaşmalarına zemin hazırlamaktır. Ayrıca mütarekelerin maddeleri incelendiğinde ileri de yapılacak barış antlaşmalarının niteliği hakkında bilgi alabilmekte mümkündür. Peki Ankara Antlaşması ne zaman, kimler arasında yapıldı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Barış antlaşmalarının çoğunda bazı ortak noktalar bulunmaktadır. Savaş sonra mağlup olan devletler, çok fazla toprak ve insan kaybetmişler, savaş tazminatı ödemeye mahkum bırakılmışlardır. Aynı zamanda bu devletlere antlaşmalarla ciddi askeri kısıtlamalar getirilmiştir. Yapılan bütün antlaşmaların maddeleri ise Milletler Cemiyeti'nin kanuna uyacak şekilde düzenlenmiştir. Bu Ankara Antlaşması ise yeni kurulan Türkiye için oldukça önemli olmuş ve savaş sonrası sınırları korunmuştur. Ayrıca ileri de yapılan pek çok antlaşmayı da etkilemiştir. Türk siyasi tarihinde oldukça önemli olan Ankara Antlaşması hakkında merak edilenleri sizler için derledik..

ANKARA ANTLAŞMASI NE ZAMAN VE KİMLER ARASINDA YAPILDI?

Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra Türkiye ve Rusya arasında Moskova Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma Türkiye'nin sadece Rusya ile değil Fransa hükümeti ile de ilişkilerini olumlu yönde etkiledi. Fransa, Türk hükümeti ile görüşmek için gayri resmi yollarla Ankara'ya bir bakan yolladı.

Bu bakan Ankara'ya geldikten sonra Mustafa Kemal ve arkadaşları ile yoğun görüşmeler yaptı. İki devlet arasındaki görüşmeler 2 hafta boyunca sürdü. Bu görüşmelerin amacı Türk ve Fransız cephelerinde yaşanan çatışmaları bitirmekti. Fransız bakan Bulyon ile Mustafa Kemal arasında en çok konuşulan konulardan bir ise Misak-i Milli sınırlarıydı. Bakan bu sınırları ne kadar ihlal etmeye çalışsa da Mustafa Kemal hiç taviz vermemiş hatta gerekirse savaşa bile girebilecekleri söylemiştir. Yoğun görüşmeler sonucunda her iki tarafta şartlara uyarak 20 Ekim 1921 yılında Ankara Antlaşması'nı imzaladı.

Bu antlaşma yeni Türkiye Devleti için oldukça önemlidir. Çünkü Ankara Antlaşması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ilk tanıyan itilaf devleti, Fransa olmuştur. Ayrıca 1923 yılında imzalanacak olan Lozan Antlaşması'nın güney sınırları da Ankara Antlaşması'na göre belirlenmiştir. Hem barış hem de sınırları belirleyen bir antlaşma olmuştur. Ankara Antlaşmanın bazı şartları ise şunlardır:

  • Her iki taraf bu antlaşmayı imzaladıktan itibaren aralarındaki savaş bitecektir. Ordular, memurlar bu antlaşmadan derhal haberdar edilecektir.

  • Her iki taraftan da esir alınan ve tutuklanıp hüküm giyen kişiler derhal serbest bırakılacaktır. Kendilerini alıkoyan devlet tarafından yol masrafları karşılanacak ve en yakın yere bırakılacaktır.

  • İskenderun Bölgesi (Hatay) için Fransa özel bir yönetim kuracaktır. Orada yaşayan Türk halkına tüm haklar tanınacak ve Türkçe resmi dil olacaktır.

  • Suriye'de bulunan Süleyman Şah türbesi, Türklerin mülkiyeti olarak sayılacak ve TBMM kontrolünde olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın