Görüş Bildir
Haberler
Anamur'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Anamur'da Nereye Gidilir?

Anamur'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Anamur'da Nereye Gidilir?

Müge Kakşi
31.01.2022 - 10:21

Anamur, coğrafi konum olarak Akdeniz kıyısında, Antalya ve Mersin arasında yer almaktadır. Mersin ilinin ilçelerinden biri olan Anamur antik kentler, tarihi yapılar ve doğal güzellikler açısından yurdumuzun önde gelen turistik yörelerinden biridir. Haritaya baktığımızda Kıbrıs ile karşılıklı bakışır gibi görünen Anamur’dan net havalarda Kıbrıs yönüne doğru baktığımızda Kıbrıs Adası’nın silueti görülebilir. Bağlı bulunduğu Mersin il merkezine 230 km ve Antalya il merkezine 265 km mesafede olan Anamur, bu il merkezlerine uzaklığı yanında yollarının virajlı ve dik olması sebebiyle Ege ve Akdeniz’in diğer turistik yörelerine göre hak ettiği ilgiyi görmemiş bir ilçedir. Bu yüzden daha çok yerli turistlerin rağbet ettiği bir yerdir. Birçok kişi Anamur'da gezilecek yereleri merak ediyor. Peki, Anamur'da gezilecek yerler nerelerdir? Anamur'da nereye gidilir? Tüm bu soruları cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunancada “rüzgârlı burun” anlamına gelen Anemorium kelimesinin zamanla Anamur’a dönüştüğü ilçenin tarihinde birçok uygarlık hüküm sürmüştür. Anamur ve çevresi tarih boyunca, Hititler, Asurlular, Persler, Makedon Krallığı, Romalılar, Bizans, Selçuklular, Araplar, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir. Bu yüzden bu yörede bu uygarlıklara ait tarihi izlere rastlamak mümkündür. Birçok kişi Anamur ilçesinin detaylarını internet üzerinden araştırıyor. Anamur'da gezilecek yerlere ve görülmesi gereken tarihi yapılara dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Anamur'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Anamur'da Nereye Gidilir?

Anamur'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Anamur'da Nereye Gidilir?

Anamur Burnu yakınında bulunan Anemorium Antik Kenti'nin M.Ö.12. ya da 13. yüzyılda Fenikeliler tarafından kurulduğu söylenmektedir. Daha sonra Asurlular ve Hititler tarafından işgale uğrayan antik kent Roma döneminde bir ticaret merkezi olarak daha da gelişmiştir. Burada bulunan tarihi kalıntıların çoğu Roma döneminden günümüze kadar gelen kalıntılardır. 

Mersin yolu üzerinde denize sıfır konumuyla Mamure Kalesi Akdeniz kıyılarının en iyi korunmuş kalelerinden biridir. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen kalede Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Her köşesinde bu medeniyetlerden izler bulunan kale Osmanlı döneminde iyi bir onarımdan geçmiş ve içine yeni yapılar eklenmiştir. İlçe merkezine 5 km mesafedeki Titiopolis Antik Kenti’nde Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar ziyaretçiler tarafından görülebilir. Anamur iskelesinin yakınında bulunan ve birçok turistin ziyaret ettiği Anamur Müzesi’nde çevredeki antik kentlerden ve tarihi yerlerden getirilen eserler sergilenmektedir.

Tarih ve Kültür meraklıları için yaptığımız bir gezintiden sonra doğa gezginleri için bu bölgede keşfedilmiş iki mağaradan kısaca bahsedelim. 1420 metre derinliği ile dünyanın en derin ikinci mağarası olarak kabul edilen Çukurpınar Mağarası Anamur’a 46 km mesafedeki Çamurlu yaylasındadır. Sarkıt ve dikitlerden oluşmasıyla içinde çok güzel doğal manzaralar barındıran bu mağaraya ulaşımın oldukça zor olduğunu belirtiriz. 

Diğer mağara da ilçe merkezine 15 km mesafede bulunan Köşekbükü Mağarası’dır. Havasının astım hastalığına iyi geldiği söylenen mağaranın genişliği toplam 500 m. dir. Deniz tutkunları için Anamur’un dört bir yanının kumsal olduğunu söylemeye gerek yok. Sahile indiğinizde kilometrelerce uzanan Anamur sahillerinin birçok bölgesinde deniz zevkinizin tadına varabilirsiniz.

Anamur'da Ne Yenir?

Anamur'da Ne Yenir?

Yurdumuzda Anamur’un neyi ile tanınır sorusuna verilen cevap genellikle muzu ve çileği ile bilindiğidir. Birçok tarım ürününün yetiştiği bölgede ikliminin sıcak ve tropikal iklimine yakın olması sebebiyle avokado, pepino, papaya ve ananas gibi tropik meyveler de üretilmeye başlanmıştır. Anamur’un yukarılarında dağ köylerinde ekilen maş bitkisinden yapılan Maş Çorbası, yaylalarda bulunan topalak denen bitkiden üretilen Topalak Çorbası, yine buralarda yetişen bir bitkiden yapılan Gölevez, Batırık, Kapama ve Samsıra adıyla bilinen yemekler yörenin bilinen lezzetleridir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
5
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Haydar Ali Yazar

Çok özür dilerim ama bunu sormam gerekiyor. Anemurium hakkında araştırmayı nereden yaptınız?