Görüş Bildir
Haberler
Gelibolu'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gelibolu'da Nereye Gidilir?

Gelibolu'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gelibolu'da Nereye Gidilir?

Müge Kakşi
10.01.2022 - 09:32

Gelibolu; Çanakkale’nin hem kültür turizmi ile hem de deniz turizmi ile her yıl binlerce turist ağırlayan doğal güzellikler içinde çok şirin bir ilçesidir. İlçe merkezi konum olarak Marmara denizinden Çanakkale boğazına girişte adıyla aynı Gelibolu Yarımadası’nda yer alır. Yarımadanın bir tarafı Saroz Körfezi’ne diğer tarafı da boğaza ve Marmara’ya bakar. Kuzeyinde Edirne ve Tekirdağ illeri ile güneybatısında da Eceabat ilçesi ile çevrilidir. Ülkemiz için hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ön planda olan Gelibolu'nun gezilecek yerleri merak ediliyor. Peki, Gelibolu'da gezilecek yerler nerelerdir? Gelibolu'da nereye gidilir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çanakkale Boğazı'nın Avrupa tarafında bulunan Gelibolu ilçesi her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'nin tarihine de şahitlik edebileceğiniz Gelibolu'nun nüfusu ise toplamda 44,809 kişi olarak sayılmıştır. Tarihi olarak ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmeyen ilçenin Troya kenti kadar eski olduğu düşünülmektedir. Eski Yunanca'da 'Galliopolis' olarak adlandırılan ilçenin adı dilimize Gelibolu olarak geçerken anlamı ise Galli (Kelt) + polis (şehir),  Keltler'in şehri anlamına gelmektedir. Birçok kişi Gelibolu'da gezilecek yerleri merak ediyor. Gelibolu'da gezilecek yerlere ve görülmesi gereken tarihi yapılara dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Gelibolu'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gelibolu'da Nereye Gidilir?

Gelibolu'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Gelibolu'da Nereye Gidilir?

Gelibolu ilçesini en önemli kılan ve ziyaret edilmesi gereken bir yer olmasının nedeni Çanakkale savaşları ile tarihimizde çok önemli yeri olan bir yer olarak bilinmesidir. Gelibolu Yarımadası Milli Parkı adıyla anılan bu bölgede 1915 yılında aylarca süren şiddetli çarpışmalar olmuş çok şehit kanı dökülmüştür. Milli Park içerisinde müze, anıt ve şehit mezarlarını özellikle rehber eşliğinde gezen ziyaretçilerin manevi duyguları zirve yaptığı ve sanki o günleri yaşadığı hissine kapıldıkları söylenmektedir. Milli park ilçe merkezine yaklaşık 30 km mesafede olup ilçeden minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. 

İlçe merkezinde bulunan Gelibolu Mevlevihane’si Osmanlılar tarafından 17. y.y'da derviş yetiştirmek ve çile çıkarmak maksadıyla inşa edilmiş bir merkez olarak bilinmekte ve ziyaret edilmektedir. Yine ilçe merkezinde bulunan Gelibolu Savaş Müzesi’nde ise mermiler, zırhlar, şarapnel parçaları ve mühimmatlar gibi savaşta kullanılan malzemeler sergilenmekte olup sık ziyaret edilen yerler arasındadır. Gelibolu Feneri ise bölgenin sembolik yapılarındandır. Etrafında oturup dinlenilecek ve yemek ihtiyacı giderilecek birçok kafe ve restoran bulunur. İlçedeki feribot iskelesi yakınlarında bulunan ve görüntüsü ile bir kaleyi andıran Piri Reis Müzesi’nde ise birçok önemli tarihi eser ve belge ziyaretçilere sergilenmektedir. Tarihte kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmeyen, sur duvarlarının Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen Gelibolu Kalesi ’de ilçe merkezinde bulunan ziyaret edilebilecek tarihi yapılardan biridir.

İlçe merkezinde ve Gelibolu Yarımadası’nın çeşitli yerlerinde bulunan tarihi ve kültürel yapılardan sonra deniz ve doğa turizmi için tercih edilen yerlerin en popüler olanları Saros Körfezi bölgesinde bulunur. Kömür Limanı ilçe merkezine 22 km mesafededir. Yeşilliklerle dolu berrak denizi ile denize girmek isteyenler ve su altı dalış meraklıları için tercih edilen yerlerdendir. Özellikle su altı dalış sporları ile ilgilenenler için denizin ortasında eşsiz bir atmosfere sahip Bebek Kayalıkları olarak bilinen yer Saroz Körfezi’ndedir. Muhteşem denizi ince kumu ve sığ denizi ile tanınan Hamzaköy Plajı ilçe merkezinde bulunur. Güzelliği ve temizliği ile mavi bayrak ile ödüllendirilen plaj 400 m. uzunluğunda olup halk tarafından oldukça ilgi görmektedir.

Gelibolu bölgesinde her bütçeye uygun konaklama alternatifleri bulunmaktadır. 5 yıldızlı lüks otellerden daha küçük tesislere kadar her seçenek bulunur. Tarihi yerleri gezip deniz zevkimizi de giderdikten sonra yiyecek işinden bahsetmeden tabii ki olmaz. Gelibolu her yanı ile deniz ile içi içe olması nedeniyle deniz ve balık ürünleri yemekleriyle bilinen birçok restoran bulunmaktadır. Bu bölgeye özgü peynir helvasının yanında tavuklu mantı, lakerda ve Gelibolu lokumu buranın öne çıkan lezzetleri arasındadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın