Görüş Bildir
Haberler
AK Parti'nin '17 Aralık Raporu': Zarar 105 Milyar Lira

AK Parti'nin '17 Aralık Raporu': Zarar 105 Milyar Lira

yelda kahveci
04.01.2014 - 13:26

AK Parti'nin '17 Aralık Raporu': Zarar 105 Milyar Lira

İktidar partisi tarafından hazırlanan '17 Aralık raporu'nda, 'operasyonunun faiz döviz ve borsa zararlarının toplamının 96,36 milyar lira toplam zararın 104,86 milyar lira olduğu anlaşılmaktadır' denildi.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının raporunda, 17 Aralık'ta İstanbul merkezli olarak yapılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun Türkiye 'ye maliyetinin 104,86 milyar lira olduğu öne sürüldü.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun 30 Aralık'ta yaptığı toplantıda sunulan raporun girişinde, 11 yıllık iktidarı boyunca AK Parti'nin bölgesinde ve dünyada Türkiye'yi istikrarlı bir ülke konumuna taşıdığı, bu pozisyon değişikliği ülkenin küresel ekonomide itibarını artırdığı, faizlerle, enflasyonun düşmesine önemli katkı sağladığı ifade edildi.

Önceki dönemlerde yüksek faiz gelirlerine alışan finans sektörünün kaybının, yolsuzluk operasyonunun gerçekleştirilmesindeki temel sebeplerden biri olarak değerlendirildiği raporda, “1999-2002 döneminde GSYH içindeki faiz ödemesinin oranı yüzde 14,4 seviyesindedir. 1999-2002 döneminde GSYH içindeki faiz ödemesi oranı baz alındığında 2003-2013 döneminde yaklaşık 642 milyar TL faiz ödemesi gerçekleşecekti” ifadesine yer verildi.

Raporda, operasyonunun maliyeti faiz, risk primi, döviz kuru, Borsa İstanbul ve Halkbank üzerine etkileri incelendi.

Raporun sonuç kısmında faiz oranlarında yaşanan gelişmeler nedeniyle devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) stoğunun cari değerinin 4,56 milyar TL değiştiği, kısa vadeli dış borç stoğunun 15,1 milyar TL arttığı, Borsa İstanbul açısından ise hisse senetlerinin piyasa değerinin 76,7 milyar TL azaldığı vurgulandı.

Yaşanan gelişmelerin kur etkisi aracılığıyla reel kesimin yabancı para pozisyon açığı (165 milyar dolar açık bulunmakta olup, kur oynaması nedeniyle 8,5 milyar TL artış) veya doğalgaz ve petrol ürünlerinin fiyatlarını artırması gibi etkilerle, enflasyonda da bir artış yaratması kaçınılmaz olacağı kaydedildi.

Raporda, '17 Aralık operasyonunun faiz döviz ve borsa zararlarının toplamının 96,36 milyar lira olduğu, bu tutara reel sektörün yabancı para pozisyon açığı nedeniyle maruz kaldığı 8,5 milyar lira da eklendiğinde toplam zararın 104,86 milyar lira olduğu anlaşılmaktadır' değerlendirmesi yer aldı.

‘NEDEN HALK BANKASI’

Raporun ekinde ise 'Neden Halk Bankası' sorusu sorularak, “Uluslararası alanda stratejik bir misyona sahip Halk Bankası, attığı adımlarla son iki yılda küresel finans aktörlerinin hedefinde” iddiasında bulunuldu. Halk Bankası Genel Müdürü'nün gözaltına alınması ve bankanın uluslararası işlemlerinin sorgulanmasının, 'Halk Bankası’nı devre dışı bırakma girişimi' olarak görüldüğü ve operasyonun faklı amaçlar doğrultusunda yapıldığının kanıtladığı öne sürüldü.

(Radikal.com.tr - AA)

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/turkiye/ak_...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0