Meclis 3 Eylül'de Olağanüstü Toplanacak
TBMM Genel Kurulu, 2 Ekim'de süresi dolacak Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere 3 Eylül'de olağanüstü toplanacak. Oturumda, geçici seçim hükümetinin bağımsız bakanları da yemin edecek.
AK Parti Grup Başkanvekilleri, geçen yıl 2 Ekim’de çıkarılan 'Suriye ve Irak tezkeresinin' süresinin bir yıl daha uzatılmasını görüşmek üzere TBMM Genel Kurulu’nu 3 Eylül Perşembe günü saat 13.00'de olağanüstü toplanmaya çağırdı.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlar için yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeren Başbakanlık Tezkeresi, 21 Ağustos’ta Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu.
207 vekil imzaladı
Olağanüstü toplantı çağrısı, AK Parti Grup Başkanvekilleri Ahmet Aydın, Doğan Kubat, Mahir Ünal ve İlknur İnceöz'ün de aralarında bulunduğu 207 AK Partili milletvekilinin imzasını taşıyor.
Başvuru metninde, tezkerenin amacının “Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak” olduğu anımsatıldı.
Yeni bakanlar da yemin edecek
Ak Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat, 'AK Parti Grubu olarak bu konuyu değerlendirip bunun görüşülmesi ve bir yıl süreyle uzatılmasına yönelik gerekli Genel Kurul iradesinin ortaya çıkması bakımından Perşembe günü TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırdık' dedi.
Kubat, başvuru öncesi diğer siyasi parti gruplarına konuyla ilgili gerekli bilgilendirmenin yapıldığını söyledi.
Ayrıca olağanüstü toplantıda geçici seçim hükümetinin bağımsız bakanları da göreve başlamak için meclis huzurunda yemin edecek.
HDP'siz tezkere hamlesi
Davutoğlu hükümeti, sınır ötesi operasyon tezkeresine ilişkin Bakanlar Kurulu imzasını 21 Ağustos'ta tamamlayarak Meclis Başkanlığına göndermişti. Böylece yeni tezkere, HDP'li isimlerin yer aldığı Geçici Hükümete bırakılmamış oldu.
Başbakan Davutoğlu imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilen tezkere sınır ötesi operasyonlarda Suriye ve Irak'ı kapsıyor.
Hazırlanan tezkerede, ulusal güvenliğe yönelik riskler ve tehditlerin arttığı belirtilerek 'Kuzey Irak'ta PKK varlığını sürdürmektedir. Suriye ve Irak'taki Terör örgütü sayısında artış olduğu gözlenmektedir' ifadesi kullanılmıştı.
Geçen yıl Eylül sonunda imzaları tamamlanan tezkere, bu sene HDP'li hükümet ihtimalinde gündeme gelip yol kazasına uğramaması için bir ay önce hazırlandı. Önceki sene kullanılan ‘IŞİD’ ifadesi bu sefer yerini ‘DAEŞ’e bıraktı.
Tezkerenin gerekçesinde, Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditlerin arttığı belirtilmişti.
Meclis nasıl toplanıyor?
TBMM İçtüzüğü'nün 'Tatilde veya ara vermede toplantı' başlıklı 7. maddesinde, TBMM'nin, tatil veya ara verme sırasında Cumhurbaşkanı veya TBMM Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanması öngörülüyor.
TBMM Başkanı, doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebiliyor. Üyelerin 5'te 1'inin (110) imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç 7 gün içinde yerine getirebiliyor. Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin, bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şartı aranıyor.
Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutuyor ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülüyor. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca TBMM çalışmalarının devamına karar verilmediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam ediliyor. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşüyor.
AA ve Hürriyet
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!